Τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ: Μήνυμα από ΗΠΑ και Ρωσία για σεβασμό του διεθνούς δικαίου

Τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ: Μήνυμα από ΗΠΑ και Ρωσία για σεβασμό του διεθνούς δικαίου

ΗΠΑ και Ρωσία καλούν την Τουρκία σε αποκλιμάκωση και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

αρχειο_ληψης
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία εκφράζουν ανησυχία για τις τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ και καλούν σε αποκλιμάκωση και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο σε δήλωση του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε πως η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τα σχέδια της Τουρκίας για γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ενώ προτρέπει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τις επιχειρήσεις «σε περιοχή που η Κύπρος διεκδικεί ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη».

Σε ερώτηση για την κάθοδο του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ και τη νέα εξαγγελθείσα παράνομη τουρκική γεώτρηση, ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας ανέφερε ότι η αμερικανική πλευρά εξακολουθεί να καλεί όλα τα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Σημείωσε πως «αυτή η προκλητική ενέργεια αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή.

Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή» συμπλήρωσε.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων, κατέληξε.

Επίσης η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλεί σε αποφυγή ενεργειών που μπορεί να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση και αύξηση της πιθανότητας κρίσεων στην περιοχή, σε αυστηρή τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου, σε αποφυγή απειλών χρήσης βίας και σε επίλυση των διαφορών διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικό τρόπο.
Αυτό αναφέρει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία που κλήθηκε να σχολιάσει την κάθοδο του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα σημειώνεται πως «αυτή η κατάσταση ακόμα μια φορά επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της επίτευξης μιας μόνιμης, βιώσιμης και δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, η οποία να αντανακλά τα συμφέροντα των ιδίων των Κυπρίων, καθώς και του στόχου διασφάλισης της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Θεωρούμε, προσθέτει, ότι αυτή η κατάσταση ακόμα μια φορά «επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της επίτευξης μιας μόνιμης, βιώσιμης και δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, η οποία να αντανακλά τα συμφέροντα των ιδίων των Κυπρίων, καθώς και του στόχου διασφάλισης της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς ως ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να προσφέρουμε την αναγκαία συμβολή».

Ειδήσεις σήμερα:

Εικοσι έξι κρούσματα κορωνοϊού στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι

Κορωνοϊός: Όλα τα βήματα προς την κανονικότητα στις 4 Μαΐου

Κορωνοϊός: Πέθανε 63χρονος στο Θριάσιο - Στα 125 τα θύματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης