Κακοκαιρία «Τηλέμαχος»: Σφοδρή χιονόπτωση στην Εύβοια - Χιόνια μέχρι την Κρήτη

Κακοκαιρία «Τηλέμαχος»: Σφοδρή χιονόπτωση στην Εύβοια - Χιόνια μέχρι την Κρήτη

Έκλεισαν δρόμοι στα ορεινά της Κρήτης από το χιόνι - Στους -19 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα - Πάγωσε η λίμνη Λογγά στα Τρίκαλα

trikala_ar
Η κακοκαιρία «Τηλέμαχος» που ξεκίνησε να επηρεάζει την χώρα μας από την Δευτέρα, εκτός από την Αττική, «έπνιξε» στο χιόνι την Εύβοια, έφερε νέα χιόνια στην Θεσσαλία, πολικές θερμοκρασίες στη βόρεια Ελλάδα, ενώ χιόνισε στα νησιά και την Κρήτη.

Στα ορεινά της Εύβοιας το χιόνι φτάνει και ξεπερνά τους 50 πόντους, με τις αλυσίδες να είναι απαραίτητες σε όλο το επαρχιακό δίκτυο. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο χιονιάς επισκέφθηκε την πόλη της Χαλκίδας και την «έντυσε» κυριολεκτικά στα λευκά, όπως περιγράφει το evoiazoom.gr

Μέχρι νωρίς το πρωί χιόνιζε έντονα και ακατάπαυστα με αποτέλεσμα να το «στρώσει» για τα καλά σε όλη την πόλη.

evoia-xioni-dyo
evoia-xioni-ena



EviaZoom.gr: «Ντύθηκε» στα λευκά η Χαλκίδα (08-01-2019)
Κλείσιμο

Στην Κρήτη επίσης χιόνιζε όλο το βράδυ στα ορεινά, που ντύθηκαν στα λευκά. Πυκνή χιονόπτωση συνεχιζόταν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας σε πολλές περιοχές, ορεινές και ημιορεινές, σύμφωνα με το cretapost.gr

Στο Ηράκλειο, όλη τη νύχτα σημειωνόταν έντονες βροχοπτώσεις και κατά διαστήματα χαλαζοπτώσεις, ωστόσο τα ξημερώματα σημειώθηκαν ελαφρές χιονοπτώσεις σε προάστια, όπως η Σύλαμος.

Ο χιονιάς προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές, στα δυτικά ως επί το πλείστον του Ηρακλείου και κυρίως σε περιοχές κοντά στον Γιόφυρο. Τα προβλήματα ξεκίνησαν γύρω στις 9 χθες το βράδυ και επεκτάθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα με τα συνεργεία της ΔΕΗ να προσπαθούν για την αποκατάσταση των βλαβών.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα που επικρατούσε και στην πόλη του Ρεθύμνου όπου σημειώνονταν κατά διαστήματα χαλαζοπτώσεις. Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται και ο μηχανισμός του Δήμου Μαλεβιζίου με στόχο να κρατηθούν ανοικτοί οι δρόμοι στις ορεινές περιοχές.

Με ένα μηχάνημα γκρέιντερ, φορτωτή και τσαπάκι το προσωπικό του Δήμου Μαλεβιζίου επιχειρούσε τις τελευταίες ώρες στην περιοχή των Γωνιών, του Καμαριώτη, του Αηδονοχωρίου και του Αστυρακίου, όπου η χιονόπτωση δυσχεραίνει την κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ την όλη επιχείρηση συντόνιζαν επί τόπου οι Αντιδήμαρχοι Άρης Σαλούστρος και Θανάσης Κύρκος.

kriti-xioni-ena



Λευκό τοπίο σε Ανώγεια, Οροπέδιο Λασιθίου και Ομαλό

Πυκνή χιονόπτωση έχει σημειωθεί από χθες στις ορεινές περιοχές του νησιού. Ανώγεια, Οροπέδιο Λασιθίου, Ομαλός και Βιάννος έχουν ντυθεί στα “λευκά” με τις δημοτικές αρχές να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή παρεμβαίνοντας όπου χρειαστεί για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί και να μην αποκλειστούν τα χωριά.

Στο μεταξύ κλειστό παραμένει το οδικό δίκτυο Σπήλι – Γερακάρι στο Ρέθυμνο, ενώ χιονόστρωση έχει σημειωθεί στα χωριά του ορεινού Μυλοποτάμου και στο Αμάρι.

Ανάλογη είναι η εικόνα που επικρατεί στο Οροπέδιο Λασιθίου, όπου μηχανήματα του δήμου παραμένουν επί ποδός.


Κλειστοί δρόμοι από το χιόνι στην Κρήτη

Ο δρόμος Ηράκλειο - Μεσαρά έκλεισε από το χιόνι το πρωί της Τρίτης στο ύψος του Μουλιανού Πόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στις Αγιές Παρασκιές του Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων και με γκρέιντερ αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος. Το τμήμα της εθνικής οδού στο ύψος του Φόδελε μέχρι τις Σίσσες είναι επικίνδυνο λόγω του παγετού και της ολισθηρότητας. Οι υπόλοιποι δρόμοι για την ώρα παραμένουν καθαροί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημεία παγίδες για τους οδηγούς. Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Τζανοκωστάκης απευθύνει έκκληση σε όσους δεν είναι απαραίτητο να κινηθούν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο να το αποφύγουν σήμερα.

Στο Οροπέδιο Λασιθίου το χιόνι έχει φτάσει τους 40 πόντους όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, εφιστώντας την προσοχή των επισκεπτών, οι οποίοι μπορούν να προσεγγίσουν την περιοχή μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.


Στους -19 ο υδράργυρος σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα

Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο υδράργυρος νωρίτερα το πρωί έπεσε στους -19 βαθμούς Κελσίου στην Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα.

Στους -13 βαθμούς Κελσίου η ελάχιστη θερμοκρασία στην Κοζάνη και στους -12 βαθμούς στην Καστοριά. Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφονται και στην Κεντρική Μακεδονία με τον υδράργυρο να δείχνει -11 στο Κιλκίς και -10 σε Βέροια, Γιαννιτσά και Σέρρες.

Στη Θεσσαλονίκη η ελάχιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στους -4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στον Λαγκαδά, περιφερειακά της πόλης, ο υδράργυρος έπεσε στους -13.

Τσουχτερό είναι το κρύο και στους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τον υδράργυρο να υποχωρεί στους -11 βαθμούς Κελσίου στη Δράμα, στους -10 στο Διδυμότειχο και στους -9 στην Ορεστιάδα.


Τρίκαλα: Πάγωσε η λίμνη Λογγά

Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες είχαν ως αποτέλεσμα να παγώσει η λίμνη Λογγά.
Η λίμνη Λογγά, απέχει 50 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και 32 από την Καλαμπάκα, βρίσκεται δε λίγο πάνω από το ομώνυμο χωριό σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Όπως αναφέρει το trikalavoice.gr, δεν είναι η πρώτη φορά που παγώνει τα τελευταία χρόνια καθώς καταγράφονται συνεχώς χαμηλές θερμοκρασίες.

Φράγμα Λογγά (Ice Walk)


Δείτε που υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας και που χρειάζονται αλυσίδες
a1
a2
a3
a4
a5
a6
a7
a8
a9


logga-limni-dyo
logga-limni-ena
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης