Κορδελιό: Σε εξέλιξη η επιχείρηση για την εξουδετέρωση της βόμβας

Κορδελιό: Σε εξέλιξη η επιχείρηση για την εξουδετέρωση της βόμβας

Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή - Κάποιοι θεωρούν τα μέτρα υπερβολικά και παραμένουν στα σπίτια τους με δική τους ευθύνη – Στο σημείο τηλεοπτικά συνεργεία από πολλές χώρες

Κορδελιό: Σε εξέλιξη η επιχείρηση για την εξουδετέρωση της βόμβας
Σε εξέλιξη βρίσκεται η φάση της απενεργοποίησης της βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή Ευόσμου Κορδελιού.

Η διαδικασία άρχισε με το στάδιο της προπαρασκευής ενώ στη συνέχεια δόθηκε το πράσινο φως από την αστυνομία για την πλήρη εκκένωση της περιοχής από τους κατοίκους.

Αυτή τη στιγμή γίνεται η ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή και μετά από διάστημα 10 - 15 λεπτών, οι πυροτεχνουργοί της ειδικής ομάδας του στρατού θα κατεβούν στο σκάμμα όπου βρίσκεται η βόμβα για να επιβεβαιώσουν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης. Θα ακολουθήσουν τα στάδια της μεταφοράς της και της εξουδετέρωσής της στο πεδίο βολής Ασκού - Προφήτη όπου θα γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.
 
Κλείσιμο
Νωρίτερα η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου είχε δηλώσει ότι δεν θα ξεκινήσει η επιχείρηση απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας αν δεν απομακρυνθεί κάμερα μέσου ενημέρωσης που έχει τοποθετηθεί στον 4ο όροφο οικοδομής, ακριβώς πάνω από το βενζινάδικο όπου θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση. Αυτό δήλωσε επισημαίνοντας: "ή θα μπει εισαγγελέας και θα σταματήσει την κάμερα ή αλλιώς δεν θα αρχίσει η επιχείρηση. Δεν μπορούμε να παίξουμε με τις ζωές και των πυροτεχνουργών αλλά και των ανθρώπων που έχουν φύγει".

"Ψυχραιμία" συνέστησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας λίγο πριν την επιχείρηση.

"Πρώτη φορά, σε περίοδο ειρήνης, γίνεται τόση μεγάλη εκκένωση πληθυσμού, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τζιτζικώστας ο οποίος μετέβη το πρωί στο σημείο όπου βρίσκεται θαμμένη η βόμβα, λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση από το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς. ΄Ηδη πάντως, σύμφωνα με τον κ.Τζιτζικώστα, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο περίπου 40 άτομα που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

"Όποιος μείνει αναλαμβάνει τις ευθύνες του, εμείς συνιστούμε να φύγουν όσοι είναι σε ακτίνα 1900 μέτρων και είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και το μεσημέρι θα γυρίσουν σπίτια τους" τόνισε ο περιφερειάρχης.

Αναφερομένος στα μέτρα ασφαλείας, ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ, συνταγματάρχης Νικόλαος Φανιός, διευκρίνισε ότι "δεν είναι υπερβολικά γιατί θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε μέσα σε αστικό ιστό, υπάρχουν δίκτυα φυσικού αερίου και δεξαμενές καυσίμου οπότε αν γίνει ένα λάθος μπορεί να έχουμε μείζον ατύχημα".

"Τηρούμε επακριβώς αυτά που λένε τα ΝΑΤΟϊκά εγχειρίδια, που σ’ αυτή την περίπτωση για τέτοια βόμβα με τέτοια εκρηκτικά προβλέπουν ζώνη ασφαλείας 1,9 χλμ" συμπλήρωσε.
Κάποιοι στα μπαλκόνια και κάποιοι όπου φύγει- φύγει!

Πάντως, την ανησυχία των αρχών, δε φαίνεται να συμμερίστηκαν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής αφού ακόμα και στις πολυκατοικίες δίπλα στο βενζινάδικο όπου βρίσκεται η βόμβα, έβγαιναν από νωρίς το πρωί στα μπαλκόνια για να παρακολουθήσουν την επιχείρηση! Άλλοι πάλι, αποχωρούσαν με τα ΙΧ αυτοκίνητά τους, ακολουθώντας τις οδηγίες για εκκένωση της περιοχής έως το πέρας της επιχείρησης, κάποιοι άλλοι προτίμησαν να περάσουν τη μέρα σε συγγενικά τους πρόσωπα και άλλοι το είδαν σαν μια ευκαιρία για μια σύντομη οικογενειακή απόδραση.
"Δεν ανησυχούμε, κατανοούμε ότι η εκκένωση γίνεται για προληπτικούς λόγους. Όταν έχεις μικρά παιδιά, ακόμη και όταν οι πιθανότητες είναι απειροελάχιστες δεν παίζεις μ’ αυτά τα πράγματα", δήλωσε μία κάτοικος της περιοχής καθώς έφευγε με τα δύο μικρά παιδιά της.
Λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα από το βενζινάδικο, στα όρια της "κόκκινης ζώνης", η εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού της Σόφτεξ εξελισσόταν ομαλά λίγο πριν από τις δέκα το πρωί. Περίπου 350 άτομα μετακινούνται με λεωφορεία προς το κέντρο της πόλης και γίνεται έλεγχος του χώρου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα μείνει κανείς μέσα στο καμπ.
"Οι πρόσφυγες υποδέχθηκαν με στωικότητα και κατανόηση την κατάσταση, δεν υπήρξαν αντιδράσεις και κάποιοι που δυσανασχέτησαν αντιλήφθηκαν τελικά την ανάγκη εκκένωσης του κέντρου και συμμορφώθηκαν", εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του κέντρου, Βασίλης Καραμπίδης.

Οι πρόσφυγες, συνοδεία μελών ΜΚΟ προκειμένου να τους βοηθήσουν σε ό,τι τυχόν προκύψει, θα επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο και μνημεία της πόλης ενώ ευάλωτες, κυρίως, ομάδες θα παραμείνουν στους χώρους του Ερυθρού Σταυρού, στο λιμάνι. Σε όλους έχει δοθεί σακούλα με τρόφιμα και χυμούς, λόγω της πολύωρης παραμονής τους εκτός του κέντρου φιλοξενίας και σύμφωνα με τον κ. Καραμπίδη, εκτιμάται πως θα επιστρέψουν στη δομή γύρω στις 6:30 το απόγευμα.




Φωτογραφίες από το σημείο της επιχείρησης 


















Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα 














Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης