Καταρρέει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα

Καταρρέει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα

Τα νέα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων αναδεικνύουν τη διάλυση των δομών σε όλα τα επίπεδα

Καταρρέει με δραματικό ρυθμό το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Χωρίς προσωπικό, εξοπλισμό, πόρους τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια για να παρέχουν περίθαλψη και νοσηλεία στους πολίτες.

Τα νέα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) είναι αποκαλυπτικά: διαλυμένες οι δομές υγείας στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες, τη Λήμνο αλλά και περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, έρχονται να προστεθούν στο θλιβερό σκηνικό του ΕΣΥ που αποτυπώνουν τον τελευταίο μήνα με τις καταγραφές τους οι σύμβουλοι της ΠΟΕΔΗΝ.

Ένα σκηνικό στο οποίο «πρωταγωνιστής» είναι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ως σύγχρονος Μαυρογιαλούρος ο Πρωθυπουργός. «Ο κινηματογραφικός Μαυρογιαλούρος παραιτήθηκε από το αξίωμα του Υπουργού από πολιτική ευθιξία. Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί Υγείας, αντιθέτως, χαίρονται όλο και πιο πολύ τα κυβερνητικά αξιώματα. Η κυβέρνηση «δεν έχει τσίπα επάνω της. Διαλύει το ΕΣΥ και «πέρα βρέχει» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννακός.

Δραματική υποστελέχωση του ΕΣΥ


Περί τους 45.000 εργαζομένους υπηρετούν σήμερα στο ΕΣΥ, ενώ 35.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις. Από το 2013 έως σήμερα το προσωπικό μειώθηκε κατά 15.000 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.
«Η κυβέρνηση κάθε μέρα εξαγγέλλει προσλήψεις προσωπικού. Ωστόσο, η μόνη προκήρυξη μόνιμου προσωπικού που «τρέχει» είναι οι 950 θέσεις που είχαν εγκριθεί από την προπροηγούμενη κυβέρνηση. Ενάμιση χρόνο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ακόμη δεν ολοκληρώθηκε» παρατηρεί η ΠΟΕΔΗΝ.

Χωρίς έρεισμα είναι, κατά την Ομοσπονδία, οι εξαγγελίες για την κρατική χρηματοδότηση: «Αυξάνουν λένε οι Υπουργοί της Υγείας την κρατική χρηματοδότηση εφέτος στο ΕΣΥ 350 εκατ. ευρώ. Σε ποια μαθηματικά το 1.156 δις ευρώ που θα λάβουν εφέτος τα Νοσοκομεία είναι 350 εκατ. ευρώ περισσότερο από το 1,5 δις ευρώ που έλαβαν πέρυσι;».

Τα Νοσοκομεία έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 2 δις ευρώ (στοιχεία Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους). Στην καθημερινότητά τους αυτό μεταφράζεται σε αδυναμία ολοκλήρωσης προμηθειών: Αδυνατούν να προμηθευτούν υγειονομικό και χειρουργικό υλικό, προϊόντα διατροφής και άλλα απαραίτητα υλικά και προμήθειες.

Οι διαλυμένες δομές υγείας σε Επτάνησα, Σποράδες, Μακεδονία

Υποστελεχωμένο είναι το Γενικό νοσοκομείο Ζακύνθου, με το 40% των οργανικών θέσεων να είναι ακάλυπτες. Το έλλειμμα σε πληρώματα ασθενοφόρων έχει ως αποτέλεσμα να είναι ακινητοποιημένα τα οχήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού.

Με ζωτικά προβλήματα λειτουργεί το Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου. Υπολειτουργεί η Παθολογική κλινική αφού υπάρχουν μόνο 2 ιατροί Παθολόγοι, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Η ΜΕΘ που διαθέτει 5 κλίνες είναι κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού. Το νοσοκομείο διαθέτει ένα ασθενοφόρο στη βάρδια που δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή των πολιτών που χρήζουν διακομιδής.

Οι ελλείψεις προσωπικού διαλύουν και το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου. Είναι ενδεικτικό πως δεν μπορεί να καταρτιστεί το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών λόγω έλλειψης ιατρών. Παρότι μοναδική στο νομό Ηλείας η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου υπολειτουργεί. Ο Αξονικός Τομογράφος, επίσης ο μοναδικός στο νομό συνήθως είναι χαλασμένος (η σύμβαση συντήρησης έληξε εδώ και δέκα χρόνια) και μαγνητικός δεν υπάρχει.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Μολάων υπολειτουργούν τα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων (υπάρχει ένας). Με μεγάλα κενά λειτουργεί και το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας - είναι 75 οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 30 οι κενές οργανικές θέσεις παραϊατρικού.

Τριτοκοσμική εικόνα στη Μαγνησία και τη Λήμνο

Οι ελλείψεις προσωπικού υγείας είναι, εκτός από τη μεγάλη τουριστική κίνηση, το κοινό χαρακτηριστικό έξι περιοχών της Μαγνησίας: Αργαλαστή, Ζαγορά, Βελεστίνο, Αλμυρός, Σκιάθος, Σκόπελος. Τα Κέντρα Υγείας παρέχουν μετ’ εμποδίων υπηρεσίες υγείας. Τα στοιχεία που δίνει η ΠΟΕΔΗΝ είναι αποκαλυπτικά: τα Ακτινολογικά Μηχανήματα δεν έχουν άδειες. Δεν λειτουργούν τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια. Δεν υπάρχουν Παιδίατροι, Οδοντίατροι, Συντηρητές κτιρίων, Διοικητική υποστήριξη. Μεγάλη πληγή αποτελεί η έλλειψη πληρωμάτων ασθενοφόρων. Οι ασθενείς μεταφέρονται με κάθε άλλο όχημα πλην του ασθενοφόρου.

Μελανή είναι η εικόνα και στα πέντε Κέντρα Υγείας του νομού Λάρισας. Λειτουργούν με το 50% των οργανικών θέσεων. Στα 4 Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει Παιδίατρος. Στα 5 Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει Οδοντίατρος. Στο Κ.Υ. ΦΑΡΣΑΛΩΝ δεν υπάρχει ακτινολογικό εργαστήριο. Σε όλα καταγράφονται ελλείψεις υλικών και αντιδραστηρίων με αποτέλεσμα να μη γίνονται ή να γίνονται με δυσκολία εργαστηριακές εξετάσεις. Δεν υπάρχει κάλυψη σε 24ωρη βάση για τις διακομιδές των ασθενών λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου οι ασθενείς εναποθέτουν τις ελπίδες στο θεό σε περίπτωση βαριάς νόσου, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Το νοσοκομείο διαθέτει Παθολογική κλινική χωρίς… Παθολόγο. Μόνιμη τείνει να γίνει η λύση των ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκια.

Κάτω από τα όρια ασφαλείας οι δομές υγείας σε Μακεδονία- Θράκη

Μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευμένους ιατρούς, μαίες, Βοηθητικό Υγειονομικό προσωπικό και Νοσηλευτικό προσωπικό καταγράφονται σε Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς. Υπολειτουργεί το ΕΚΑΒ της περιοχής λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Κινδυνεύουν άνθρωποι από τις καθυστερήσεις στις διακομιδές.

Ανάλογη είναι η εικόνα στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Δεν λειτουργεί ο Μαστογράφος (μια φορά την εβδομάδα) λόγω ελλείψεων προσωπικού. Υπάρχουν ελλείψεις ειδικευμένων ιατρών. Είναι ενδεικτικό ότι είναι ακάλυπτες οργανικές θέσεις ιατρών στην Παθολογική (60%), στην Ορθοπεδική (40%) και επίσης των νοσηλευτών (40%).

Στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας στον Έβρο καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και υλικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υλικά καθαρισμού αγοράζονται από το ταμείο του Σωματείου Εργαζομένων. Εκτός λειτουργίας είναι το Ακτινολογικό μηχάνημα με αποτέλεσμα το ιδιωτικό εργαστήριο της πόλης να κάνει χρυσές δουλειές, ιδίως με πρόσφυγες και μετανάστες για τους οποίους απαιτείται υποχρεωτικά ακτινογραφία θώρακος.

Με χορηγίες αποκτούν τα αναγκαία υλικά και αναλώσιμα οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας Σαπών και Ίασμου στη Ροδόπη. Στο Κέντρο Υγείας Πρίνου στην Καβάλα αναφέρονται μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, τα ιατρικά μηχανήματα είναι εκτός λειτουργίας, τα υλικά είναι δωρεές των κατοίκων και των επαγγελματιών.

Με μεγάλα προβλήματα λειτουργούν οι δομές στο νομό Σερρών. Από τα επτά Κέντρα Υγείας του νομού λείπει πολύ προσωπικό και από το νοσοκομείο Σερρών λείπουν πολλοί ειδικευμένοι γιατροί, λειτουργεί Μονάδα Χημειοθεραπείας χωρίς Ογκολόγο ιατρό και Ψυχιατρική κλινική με έναν Ψυχίατρο.

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Γιατρός ΕΣΥ

Όσο ακόμα αντέχουν οι παλιοί που έχουν μάθει από μικροί να δουλεύουν χωρίς ρεπό και άλλες ευκολίες, με ορθολογική διαχείριση, έλεγχο και αύξηση της χρηματοδότησης, πολλά μπορεί να διορθωθούν. Σας τα λέει αυτά ένας 55 χρονος ΕΣΥτης, που σήμερα κάνει δέκα εφημερίες τον μήνα. Οι νέοι μόλις τελειώσει το ωράριο τους την "έκαναν. Όσο για την έλλειψη προσωπικού είναι αλήθεια ότι υπάρχει, αλλά ακόμα και τις παλιές καλές εποχές πάλι στα νοσοκομεία γκρίνιαζαν για έλλειψη προσωπικού.

Νώντας

Αλήθεια, καταρρέει και επόμενο;

Πολίτης

Η πραγματικότητα ειναι οτι το ΕΣΥ ειναι υποστελεχωμένο με γιατρους κυριως σε σημαντικό βαθμό και οι συνθήκες εργασιας ειναι υποβαθμισμένες με αποτελεσμα τη μεγάλη φυγή των νέων ιατρών εως 40 ετών στι εξωτερικο ( περιπου 80%) .... Με βαςη το νομο πρεπει να κάνουν οι ειδικοί ιατροί 2 εφημεριες/ μηνα με αντίστοιχα ρεπό. Στη Ελλαδα κατα μέσο όρο 7 εφημεριες χωρις ρεπό με αποτελεσμα την εξάντληση του προσωπικού. Η Ελλαδα εχει στην ΕΕ την μικρότερη αναλογία γιατρών στις δημόσιες δομές υγειας με διαφορά και δεν ειναι τυχαιο που καθε χρονο παραπέμπεται για την συνεχή παραβίαση των ωραρίων των ιατρων ....ουτε σε χώρες πολυ πιο φτωχές δε γινεται αυτο. Αν και με ψεύδη στοιχεία προσπαθούν να πουν οτι εχουμε πολλους γιατρους ιδιώτες ...το αποτελεσμα ειναι οτι οι ειδικοί ιατροί μας ειναι κοντα στο μέσο όρο των άλλων κρατών χωρις να υπολογίσουμε την μεγάλη φυγή των τελευταίων χρόνων που θα την βρούμε μπροστά μας. Μας αξίζει κατι καλυτερο και φυσικα αν θελουμε καλα νοσοκομεια ....ας ψηφίσουμε κανα σοβαρό άνθρωπο στη Βουλή και ας κανουμε ολοι καμια διαδήλωση στο Σύνταγμα, Λευκό Πύργο κτλ για καλύτερη υγεια με περιςςοτερους γιατρους νοσηλευτές και γενικα μάχιμο προσωπικό. ΥΓ. Το ξέρετε οτι μονο περιπου το 20% των φόρων μας για την υγεια καταλήγει τελικα για την υγεια μας....το υπόλοιπο χάνεται καπου αλλου ...και η υγεια μας μαραζώνει.

ελένη

Αυτά παθαίνει κανείς όταν γεμίζει τα δημόσια του νοσοκομεία και χειρουργεία με χιλιάδες ανίκανους κι επικίνδυνους απόφοιτους ιατρικής, με αγορασμένα πτυχία από πρώην Κομμουνιστικές Σοβιετικές Δικτατορίες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, εγκεκριμένα με μίζα στο αμαρτωλό ΔΙΚΑΤΣΑ. Το ΔΙΚΑΤΣΑ το έκλεισαν λόγω εκτεταμένης διαφθοράς, αλλά όλοι οι "πελάτες" του περιμένουν στα πόστα τους να σας χειρουργήσουν στο ΕΣΥ.

Νίκος

Ο Άδωνις φταίει.....

ΑΠ

Το 80% των νοσοκομειακων υπαλληλων ψηφιζουν αριστερες παραταξεις

DEVIL

τα 3 μας τα κανατε οχι 2 αλλα 1 και μας την λες κιολας!!!!!λεφτα εχετε να πατε στα ιδιωτικα..ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΝΟΙΑ....ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟΥΣ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΕΣ

Προς Ξανθό και ΕΙΝΑΠ

Ιατροί στο ΕΣΥ υπάρχουν ακόμα πολλοί, αναλογικά περισσότεροι απο κάθε δημόσιο σύστημα υγείας Ευρωπαϊκής χώρας. Οι καφετέριες έξω απο τα νοςοκομεια Ειναι γεμάτες με άσπρες μπλούζες.Το πρόβλημα είναι κυρίως η παροχή υπηρεσιών χαμηλού επιπέδου. Επικρατεί αναξιοκρατία. Έχει γεμίσει το ΕΣΥ με ...προσωρινούς προϊσταμένους εκ Ρουμανιας. μεταμοσχεύσεις, νευροχειρουργικες επεμβάσεις, πλαστικές αποκαταστάσεις και εξειδικευμένες όγκο χειρουργικές επεμβάσεις , εμβολιςμοι, κλπ δε γίνονται. Όλοι οι ικανοί και εκπαιδευμένοι παραμένουν στο εξωτερικό η στον ιδιωτικό τομέα,και οι λίγοι που έχουν μείνει παραιτούνται. Το πρόβλημα ο απλός κόσμος δε μπορεί ακόμα να το αντιληφθεί, αλλά θα επιδεινωθεί εις βάρος του.

xxx

Ας πληρωνανε ολοι τους φορους που τους αναλογουσαν εδω και χρονια χωρις να κλεβουν το δημοσιο ετσι ωστε τωρα να μην υπηρχαν τετοια προβληματα....πλεον ειναι αργα για δακρυα

ΕΣΥ: Σύστημα γιατρών δύο κατηγοριών

Υπάρχει ένας κανόνας, με σπάνιες εξαιρέσεις, για δύο κατηγορίες γιατρών στο ΕΣΥ. Η μία είναι οι μεγαλογιατροί, συνδικαλιστές γιατροί, Διευθυντές κλινικών, Καθηγητές (και τυχόν νέοι γιατροί που είναι συγγενείς ή σχετίζονται "προσωπικά με αυτούς) . Η άλλη είναι γιατροί (κυρίως νέοι) που νοιάζονται πραγματικά για τον άρρωστο, ικανότατοι, δουλεύουν σαν είλωτες, σε συχνά απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.

λογικο

Οι ποροι που προοριζονταν απο τις προηγουμενες κυβερνησεις για δαπανες στην υγεια , ο συριζα τις εκοψε και τις εκανε χοτ σποτ για να υποδεχτει τους ισλαμοφασιστες εισβολεις. Δεν εχει καμμια σημασια για το συριζα αν εσυ η το παιδι σου δεν εχει καμμια καλυψη η αν κινδυνευει η ζωη σου. Πανω απο ολα να ικανοποιησουμε την κ@υλ@ του καθε λαθρομεταναστη.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης