Ποια είναι τα απαιτούμενα προσόντα για τους νέους διοικητές του ΕΣΥ

Ποια είναι τα απαιτούμενα προσόντα για τους νέους διοικητές του ΕΣΥ

«Υπήρξε διαδικασία προφορικής συνέντευξης για την αξιολόγηση και τη λήψη απόφασης αντικατάστασης των διοικητών», δηλώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Ποια είναι τα απαιτούμενα προσόντα για τους νέους διοικητές του ΕΣΥ
Τα τυπικά προσόντα των νέων διοικητών του ΕΣΥ ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, έπειτα από τη μαζική απομάκρυνση των τωρινών διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων.
 
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών με ανοιχτή πρόσκληση.
 
Κλείσιμο
Οι υποψήφιοι αξιωματούχοι του ΕΣΥ θα πρέπει να έχουν τα παρακάτω προσόντα:

  • Μεταπτυχιακό τίτλος σπουδών σχετικό με τη διοίκηση, οικονομικά και πληροφορική της υγείας ή άλλο συναφή τίτλο  στη διοίκηση και στα οικονομικά.
  • Διδακτορικό τίτλο σπουδών συναφή με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά.
  • Την επαγγελματική διαδρομή, όπως προκύπτει από τις θέσεις που υπηρέτησαν καθώς και τη γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση.
  • Τη γνώση της αγγλικής ή άλλης επίσης γλώσσας της ΕΕ που προκύπτει από σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, η σχετικό πιστοποιητικό που αποδεικνύει επάρκεια.
  • Τις σπουδές στο εξωτερικό σε συναφές αντικείμενο με τη διοίκηση νοσοκομείων ή επαγγελματικό έργο σε υπηρεσίες υγείας σε χώρες του εξωτερικού.
  • Το εκπαιδευτικό έργο που αναγνωρίζεται σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ σχετικό με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά ή διεθνείς δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά για τις υπηρεσίες υγείας.
  • Την προσωπικότητα και την εκτίμηση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη θέση και η οποία θα προκύψει από την προφορική τους συνέντευξη.
  • Τη δοκιμασία αυτοαξιολόγησης.
  • Τυχόν συστατικές επιστολές από προηγούμενούς τους εργοδότες.
  • Το κοινωνικό τους έργο (συμμετοχή σε εθελοντικές οργανώσεις).
 
Η αξιολόγηση των διοικητών
Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι «προηγήθηκε λεπτομερής αξιολόγηση από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) οι οποίοι έχουν την πολιτική εποπτεία των διοικήσεων των νοσοκομείων εδώ και δέκα μήνες» και ότι «υπήρξε διαδικασία προφορικής συνέντευξης για την αξιολόγηση και τη λήψη απόφασης αντικατάστασης των διοικητών».
 
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τονίζει εμφατικά ότι η εν λόγω διαδικασία ήταν ανοιχτή, διαφανής και ότι για πρώτη φορά η επιτροπή δεν ήταν κυβερνητικά ελεγχόμενη, προκαλώντας βεβαίως τουλάχιστον απορία για το πώς αντιλαμβάνεται την ανοιχτή και διαφανή διαδικασία από τη στιγμή που ουδέποτε αναρτήθηκε κάτι στη Διαύγεια ενώ παράλληλα άγνωστα παραμένουν τα κριτήρια με τα οποία αξιολογήθηκαν οι διοικητές. Σε ό,τι αφορά δε την «μη ελεγχόμενη κυβερνητικά Επιτροπή Αξιολόγησης», το ζήτημα γίνεται ακόμη πιο…δυσνόητο, δεδομένου ότι τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης Διοικητών διορίστηκαν με απόφαση του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, τον περασμένο μήνα, και πρόεδρός της είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Πέτρος Γιαννουλάτος.
 
Τα περίφημα κριτήρια αξιολόγησης των διοικητών, πάντως, που είχαν τεθεί, θα μπορούσαν να ενταχθούν στον κωδικό της «δημιουργικής ασάφειας»: ζητήθηκαν οικονομικοί και λειτουργικοί δείκτες από τις διοικήσεις, αλλά δεν μέτρησαν τελικά αυτά ή μόνο αυτά.  Όπως παραδέχονται στην ανακοίνωση η αξιολόγηση έγινε και με άλλα κριτήρια, πχ για λόγους εργασιακής ειρήνης. «Υπήρξαν, ωστόσο, και κάποιες περιπτώσεις διοικητών για τους οποίους - παρά τη θετική εισήγηση της επιτροπής- η πολιτική ηγεσία συνεκτιμώντας  το συνολικό τους έργο και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων καθώς και  διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία που διοικούν, έκρινε ότι η παραμονή τους στις συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης δεν θα βοηθούσε στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας  για σταθεροποίηση του συστήματος και  αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας» αναφέρεται.
 
Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό, από τους 71 διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (44 διοικητές και 15 αναπληρωτές διοικητές) παύονται από τα καθήκοντά τους και οι 12 (8 διοικητές και 4 αναπληρωτές διοικητές) παραμένουν στις θέσεις τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης