Λίστα Λαγκάρντ: Μετά τις εκλογές το νέο «ραντεβού» Φαλτσιανί με τους Έλληνες εισαγγγελείς

Λίστα Λαγκάρντ: Μετά τις εκλογές το νέο «ραντεβού» Φαλτσιανί με τους Έλληνες εισαγγγελείς

Θα δώσει συνέχεια στην κατάθεσή του

Λίστα Λαγκάρντ: Μετά τις εκλογές το νέο «ραντεβού» Φαλτσιανί με τους Έλληνες εισαγγγελείς
Νέα συνάντηση με το κλιμάκιο των Ελλήνων εισαγγελέων θα έχει το άλλοτε στέλεχος της HCBC, Ερβέ Φαλτσιανί, στο Παρίσι.

Το «νέο ραντεβού» ορίστηκε για μετά τις εκλογές, ενώ έχει ήδη προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή, η κατάθεση του Ερβέ Φαλτσιανί στους Έλληνες εισαγγελείς επί εννέα ώρες στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, ο Φαλτσιανί παρέδωσε στους Έλληνες εισαγγελείς και συγκεκριμένα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, κ. Ηλία Ζαγοραίο, και στους εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Τζούρα και Γιώργο Καλούδη, ηλεκτρονικό αρχείο (usb στικ), που περιελάμβανε στοιχεία που οι ελληνικές αρχές είχαν ζητήσει.

Κατά τις ίδιες πληρηφορίες, τα στοιχεία αυτά αφορούν σε τουλάχιστον οχτώ πρόσωπα. Ακόμη, από το ηλεκτρονικό αρχείο φέρεται να προκύπτουν κοινά πρόσωπα και εταιρείες που, σε πολλές περιπτώσεις, έπαιζαν το ρόλο διαμεσολαβητή στη διακίνηση χρηματικών ποσών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές, πριν ακόμη μεταβούν στο Παρίσι και πάρουν κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιανί είχαν αποστείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής στη Γαλλία για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμού ενός συγκεκριμένου προσώπου.

Αναμένεται μάλιστα να ακολουθήσουν και νέα ανάλογα αιτήματα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην πρώτη του κατάθεση τους Έλληνες εισαγγελείς, ο Φαλτσιανί είχε δώσει σημαντικές πληροφορίες για κινήσεις και λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα HSBC, στην οποία εργάστηκε για χρόνια και από την οποία είχε υποκλέψει τα αρχεία με τους λογαριασμούς και τα στοιχεία των πελατών της.

Σκοπός των ελληνικών αρχών, που ερευνούν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, είναι να συγκεντρώσουν στοιχεία που ενδεχομένως μέχρι τώρα να ήταν άγνωστα, ώστε να τα αποτιμήσουν και να τα συσχετίσουν με άλλα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.

Αφορμή για την εξέταση Φαλτσιανί αποτέλεσε η διαβίβαση καταγγελιών προς την Εισαγγελία από το σημερινό υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Σύμφωνα με αυτές -είχε υπάρξει και σχετικό δημοσίευμα- έχει συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση, στην οποία μετείχαν συγκεκριμένα πρόσωπα που διαθέτουν λογαριασμούς και καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ και βρίσκονται από καιρό στο στόχαστρο των εισαγγελικών ερευνών.

Τα πρόσωπα αυτά, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, διευκόλυναν τη διακίνηση και την απόκρυψη μαύρου η αφορολόγητου χρήματος, με απολήξεις και σε πολιτικά πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ερευνάται από τους οικονομικούς εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σημαντικά τους ελέγχους για αφορολόγητο και μαύρο χρήμα.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας, Ιωάννης Δραγάτσης, είχε καλέσει σε εξηγήσεις το δικηγόρο Γιώργο Παπασταύρου, που είχε διατελέσει και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ, τις οποίες όμως ο ίδιος αρνείται.

Πλέον, η αποτίμηση της κατάθεσης του Ερβέ Φαλτσιανί αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν νέες δικαστικές εξελίξεις. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης