Πανελλαδικές: Πού θα κινηθούν οι βάσεις

Πανελλαδικές: Πού θα κινηθούν οι βάσεις

Βάσεις δύο ταχυτήτων - Κύριο χαρακτηριστικό η άνοδος των βάσεων, το «πέταγμα», όπως το αποκαλούν χαρακτηριστικά οι εκπαιδευτικοί, των σχολών της Περιφέρειας λόγω των μετεγγραφών

Πανελλαδικές: Πού θα κινηθούν οι βάσεις
Βάσεις δύο ταχυτήτων αναμένεται να καταγραφούν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Κύριο χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων αναμένεται να είναι η άνοδος των βάσεων, το «πέταγμα», όπως το αποκαλούν χαρακτηριστικά οι εκπαιδευτικοί, των σχολών της Περιφέρειας λόγω των μετεγγραφών.

Η ταυτότητα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων αναγράφει άνοδο των βάσεων στις περιζήτητες ιατρικές, νομικές, πολυτεχνικές, αλλά και στρατιωτικές σχολές. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία από τα μηχανογραφικά που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα, πολλοί υποψήφιοι φοιτητές που έχουν δικαίωμα μετεγγραφής δηλώνουν σχολές της επαρχίας προκειμένου να επιστρέψουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ως αποτέλεσμα, λοιπόν, προκύπτει το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των σχολών της Αθήνας και της Περιφέ­ρειας, μεταξύ του Μαθηματικού της Αθήνας και της Σάμου, επί παραδείγματι, που είχαν διαφορά πολλών μορίων. Καταγράφεται επίσης ότι οι βάσεις του 1ου, του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου θα κινηθούν ανοδικά, όπως εξάλλου και στις σχολές χαμηλής ζήτησης, στις οποίες η άνοδος θα είναι περισσότερο εμφανής, ενώ στο 5ο εκτιμάται ότι θα κατέβει λίγο ο πήχης σε κάποια τμήματα. Μεγάλος αναμένεται να είναι ο ανταγωνισμός για την εισαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές που εξασφαλίζουν μία θέση στην αγορά εργασίας, όπως οι αστυνομικές και οι στρατιωτικές.

Κλείσιμο
Αναλυτικά οι εκτιμήσεις ανά πεδίο:

■ Στο 1ο Πεδίο: αναμένεται άνοδος των βάσεων, ενώ στη Νομική Αθηνών η βάση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 18.800 μόρια, στη Νομική Θεσσαλονίκης θα φτάσει στα 18.700 και στη Νομική Θράκης στα 18.300. Στα περισσότερα μαθήματα, εκτός βέβαια από τη Νεοελληνική Γλώσσα, οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης είχαν καλύτερες επιδόσεις. Στα Αρχαία Ελληνικά, τα οποία είναι αυξημένης βαρύτητας, άριστες βαθμολογίες (από 18-20) έγραψε φέτος το 5% των υποψηφίων έναντι 1,7% πέρυσι.

■ Η Φιλολογία Αθήνας αναμένεται να εκτιναχθεί στα 17.650 μόρια έναντι 17.314 πέρυσι, ενώ η Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου εκτιμάται ότι θα θέλει 450 μόρια περισσότερα από πέρυσι, δηλαδή θα φτάσει στα 15.000 η βάση εισαγωγής της.

Χειρότερες ήταν φέτος ήταν οι επιδόσεις στα αγγλικά, με αποτέλεσμα η Αγγλική Φιλολογία να κινηθεί αντίστοιχα. Χαμηλές ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων και στα γαλλικά και τα γερμανικά, ενώ μόνο στα ισπανικά ήταν φέτος καλύτερες.

■ Στο 2ο και 4ο Πεδίο σε ανάκαμψη της ανόδου των βάσεων φαίνεται ότι οδηγούν τα ειδικά μαθήματα για την Αρχιτεκτονική, ενώ ανοδική θα είναι η πορεία στις περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου, όπως οι πολιτικοί μηχανικοί και μηχανολόγοι μηχανικοί. Στο ΕΜΠ, η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών αναμένεται να εκτιναχθεί στα 17.800 μόρια, ενώ στα 15.000 θα είναι η αντίστοιχη βάση στη σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στα 18.180 μόρια αναμένεται να φτάσει η Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ στα 18.750 μόρια εκτιμάται ότι θα φτάσει η Σχολή Αεροναυπηγών Μηχανικών στην Πάτρα.

■ Ανοδική αναμένεται η τάση και στις φυσικομαθηματικές σχολές, καθώς οι βαθμολογίες των υποψηφίων σε κρίσιμα μαθήματα, όπως τα Μαθηματικά και η Φυσική Κατεύθυνσης, ήταν καλύτερες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές.  Στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η βάση θα διαμορφωθεί στα 18.900 μόρια, ενώ στο Μαθηματικό Αθήνας θα φτάσει στα 15.700 μόρια.

■ Στο 3ο Πεδίο: Ανοδική αναμένεται η τάση στα περιζήτητα τμήματα των ιατρικών σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης λόγω των καλύτερων βαθμολογιών των υποψηφίων στη Βιολογία, στη Χημεία και τα Μαθηματικά, στα οποία το ποσοστό των άριστων γραπτών υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι.

■ Στο 5ο Πεδίο: Η αύξηση των θέσεων αλλά και των καλών επιδόσεων αναμένεται να συγκρατήσουν τις βάσεις στα περσινά επίπεδα, ενώ άνοδος θα καταγραφεί μόνο στα περιζήτητα τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τα θέματα πάντως στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας ήταν ευκολότερα σε σύγκριση με πέρυσι και οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων πολύ καλύτερες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται οριακή πτώση στις βάσεις εισαγωγής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ άνοδος εκτιμάται ότι θα σημειωθεί στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που θα αγγίξει τα 16.950 μόρια.

Το αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης θα έχει βάση της τάξης των 16.980 μορίων, ενώ οριακή θα είναι η πτώση στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεγαλύτερη πτώση, πάντως, αναμένεται να σημειώσουν οι βάσεις εισαγωγής στα χαμηλόβαθμα τμήματα ΤΕΙ.

 Οι «έξυπνες» επιλογές
 
Σχέδια για το μέλλον κάνουν χιλιάδες νέοι σε όλη τη χώρα που συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Παρά την οικονομική κρίση, αναζητούν τις καταλληλότερες σπουδές προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Με βασικό κριτήριο την επιθυμία για σπουδές, αλλά με γνώμονα το φάσμα της ανεργίας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, οι νέοι και οι οικογένειές τους καταστρώνουν προσεκτικά τα επόμενα βήματά τους.

Το σχέδιο για την επιτυχία φαίνεται ότι πρέπει να συνδυάζει την κλίση του υποψηφίου και τα επαγγέλματα με μέλλον, με αποτέλεσμα οι ιατρικές και οι στρατιωτικές σχολές που οδηγούν σε μία ασφαλή θέση στην αγορά εργασίας να κινούνται ανοδικά. Πόλος έλξης για τους νέους εξακολουθεί να είναι η Νομική Σχολή αλλά και οι σχολές πληροφορικής και γενικότερα τα οικονομικά τμήματα. Αντίθετα, σημαντική πτώση έχουν τα παιδαγωγικά τμήματα καθώς δεν γίνονται πλέον προσλήψεις στα σχολεία όπως γίνονταν προ πενταετίας, εκτοξεύοντας τις βάσεις των αποκαλούμενων «καθηγητικών σχολών» στα ύψη.

Αντίθετα, κάποιες σχολές με όχι πολύ υψηλές βάσεις αλλά με ιδιαίτερο-«μοναδικό» αντικείμενο σπουδών μπορεί να αποτελέσουν το κλειδί για μία επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα. Το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης στο ΤΕΙ Αθήνας δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους του να γίνουν καταξιωμένοι επαγγελματίες στην αγορά εργασίας, με επαγγελματικά δικαιώματα και να ασκούν το επάγγελμα του συντηρητή μετά από απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Επίσης «μοναδικότητα» εξασφαλίζουν οι σπουδές στο Τμήμα Βαλκανικών και Ανατολικών Σπουδών, αλλά και στο Τμήμα Διαχείρισης Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το τμήμα αυτό είναι το πρώτο στη  χώρα όπου οι φοιτητές θα διδαχτούν με ποιον τρόπο μπορούν να οργανωθούν οι διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις, αλλά και πώς μπορεί να γίνει η οικονομική τους διαχείριση.

Από την άλλη, οι ξενόγλωσσες φιλολογίες, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν υψηλές βάσεις, μπορούν να δώσουν στους αποφοίτους τους τα απαραίτητα προσόντα για εύρεση εργασίας σε πολλούς τομείς, όπως η διερμηνεία, η μετάφραση και γενικότερα η εκπαίδευση.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά, «στον πρωτογενή ή γεωργικό τομέα οι γεωπόνοι εμφανίζουν θετικό ισοζύγιο - ειδικότερα στην περίπτωση που έχουν αποκτήσει γνώσεις για σύγχρονες, εναλλακτικές καλλιέργειες και μεθόδους και έχουν τη διάθεση να τις εφαρμόσουν στην πράξη. Οι τεχνολόγοι ιχθυοτροφείων έχουν θετικές προοπτικές, αν και σε ορισμένες περιοχές όπου υπάρχουν αντίστοιχα ΤΕΙ, όπως στη Δυτική Ελλάδα, παρατηρείται σχετικός κορεσμός. Οι γεωλόγοι και οι μεταλλειολόγοι εμφανίζουν επίσης θετικές προοπτικές - ειδικότερα σε απομακρυσμένες περιοχές. Οι κτηνίατροι έχουν εξαιρετικές προοπτικές, όπως και οι ζωοτεχνικοί, οι ποτοποιοί κ.λπ. Γενικότερα, η επιστροφή στη γη και στη θάλασσα, η επιστροφή των νέων στη γόνιμη περιφέρεια, προβάλλει σήμερα ως η σημαντικότερη διέξοδος για επαγγελματικές προοπτικές και βελτίωση της ποιότητας της ζωής και αυτό συνιστάται ανεπιφύλακτα».

Καλή επαγγελματική αποκατάσταση έχουν και οι απόφοιτοι του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης με εισαγωγική κατεύθυνση την Κοινωνική Διοίκηση, αφού έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ δικαίωμα εργασίας ως δάσκαλοι ειδικής αγωγής έχουν οι απόφοιτοι του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και εκείνοι του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι κοινό μυστικό επίσης ότι τα τμήματα τουριστικών σπουδών και διοίκησης επιχειρήσεων των ΤΕΙ, παρά το γεγονός ότι δεν είναι υψηλόβαθμα, έχουν καλή σύνδεση με την αγορά εργασίας.

■ Περιζήτητο ακόμα στην αγορά εργασίας είναι το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οι απόφοιτοι του οποίου έχουν το δικαίωμα να εργαστούν ως περιβαλλοντολόγοι, αλλά και ως ιχθυολόγοι.

Πολύ υψηλά στις προτιμήσεις όσων θέλουν να εργαστούν μετά τις σπουδές είναι τα τμήματα που σχετίζονται με την υγεία, όπως αυτά των Φυσικοθεραπείας - Εργοθεραπείας αλλά και Λογοθεραπείας και Διαιτολογίας.

■ Το Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας των ΤΕΙ εξασφαλίζει επίσης γρήγορη ένταξη στην αγορά εργασίας, όπως και το Τμήμα Εργοθεραπείας, που αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς υποψηφίους.
 
Τα «μυστικά» του μηχανογραφικού

Με τους βαθμούς στο χέρι, γονείς και υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων πρέπει να συμπληρώσουν μέχρι αύριο το μηχανογραφικό δελτίο τους. Το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, εκτός από τις επιδόσεις βέβαια, είναι η έξυπνη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, μέχρι την περασμένη Παρασκευή ο ρυθμός υποβολής ήταν ιδιαίτερα χαμηλός, οπότε οι υποψήφιοι πρέπει να προβούν σύντομα στην οριστικοποίηση του μηχανογραφικού τους δελτίου ώστε να αποφευχθούν πιθανά τεχνικά προβλήματα λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος σήμερα και αύριο. Οσοι εκπαιδευτικοί ασχολούνται χρόνια με τις Πανελλαδικές προτείνουν τα εξής βήματα:

Κριτήρια Επιλογής Τμημάτων

Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των τμημάτων που θα δηλώσει ο υποψήφιος στο μηχανογραφικό του είναι 3:

1ο) Το πόσο ταιριάζει το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος με τα επαγγελματικά ενδιαφέροντά του.

2ο) Η πόλη όπου βρίσκεται το τμήμα. Πολλοί υποψήφιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από την τόπο κατοικίας τους, οπότε σε αυτή την περίπτωση το κριτήριο της πόλης μπορεί να είναι και το πιο σημαντικό.

3ο) Οι επαγγελματικές διέξοδοι που προσφέρει το πτυχίο του συγκεκριμένου τμήματος στην αγορά εργασίας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης