Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο Λαυρεντιάδης

Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο Λαυρεντιάδης

Μεταφέρθηκε στο ίδιο κελί με Γαβαλά και Σαχπατζίδη - Επικαλείται λόγους υγείας και καθιστά υπεύθυνη τη Δικαιοσύνη, εάν η κατάστασή του επιδεινωθεί -  Απολογούνται Αθανάσογλου, Κολλίντζας και Σαραμαντής

Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο Λαυρεντιάδης
Ένα 24ωρο μετά τη μεταφορά του στον Κορυδαλλό, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κατέθεσε αίτηση, με την οποία ζητά την αποφυλάκισή του.

Ο επιχειρηματίας επικαλείται λόγους υγείας, που καθιστούν αδύνατη την παραμονή του στον Κορυδαλλό.Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα υγείας και μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την προφυλάκισή του, καθιστά υπεύθυνη τη Δικαιοσύνη για ό,τι συμβεί στην υγεία του στο εξής.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι οι απολογίες στην 2η ειδική ανακρίτρια, Ιωάννα Χατζάκη, των κατηγορουμένων Αντώνη Αθανάσογλου, Τρύφωνα Κολλίντζα και Δημήτρη Σαραμαντή, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Proton Bank την περίοδο που ξέσπασε το σκάνδαλο υπεξαίρεσης κεφαλαίων της τράπεζας, ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Κλείσιμο
Σε βάρος τους η ανακρίτρια είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης. Και οι τρεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για το σκάνδαλο της Proton Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται στην γραμμή της άρνησης των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν.

Συμπαράσταση στον Κολλίντζα

Εν τω μεταξύ, τη συμπαράστασή τους στον Τρύφωνα Κολλίντζα, πανεπιστημιακό και συνάδελφό τους εκφράζουν, με επιστολή τους στην ανακρίτρια, πανεπιστημιακοί καθηγητές. Την επιστολή υπογράφει και ο πρωην υπουργός  Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τρ. Κολλίντζας αρνείται τις κατηγορίες και, σύμφωνα με πληρηφορίες, ενώπιον της ανακρίτριας αναφέρθηκε στην παραίτησή του από την τράπεζα, λόγω της μη εκπλήρωσης δεσμεύσεων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε ότι δεν αποτελούσε προσωπο του περιβάλλοντος Λαυρεντιάδη ούτε μεθοδεύσε δανειοδοτήσεις. Επίσης, τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να γνωρίζει αν οι συμβάσεις του ομίλου Λαυρεντιάδη ήταν εικονικές.

«Δεν παραπλανήσαμεπαραπλανηθηκαμε» φέρεται να υποστηρίζει ο συγκατηγορούμενός του, Δ. Σαραμαντής.

Το κατηγορητήριο

Το κατηγορητήριο που συνέταξε η ειδική ανακρίτρια αποδίδει σε 33 πρόσωπα μεθόδευση, προκειμένου να αντλούνται κεφάλαια από την Proton Bank, που υπολογίζονται στα 700 εκατ. ευρώ, καθ' υπόδειξη Λαυρεντιάδη, τα οποία στη συνέχεια διοχετεύονταν σε εταιρείες που βρίσκονταν υπό τον απόλυτο έλεγχο του επιχειρηματία.

Παράλληλα, στο κατηγορητήριο γίνεται λόγος και για ζημία του ελληνικού δημοσίου λόγω της υπαγωγής της τράπεζας Proton Bank στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στο Ταμείο Εγγύησης καταθέσεων και Επενδύσεων.

Ειδικότερα, το κατηγορητήριο αποδίδει στους κατηγορουμένους εμπλεκομένους «συναπόφαση και συνεκτέλεση» όλων των ενεργειών, με τις οποίες κεφάλαια της Proton Bank, ύψους 700 περίπου εκατ. ευρώ, κατευθύνθηκαν ως δάνεια σε εταιρείες και πρόσωπα που συνδέονταν με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στους εμπλεκόμενους αφορούν σε πέντε αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, απάτη σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου του 1608/1950, υπεξαίρεση, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απιστία. Κατηγορίες που, όπως είναι διατυπωμένες, αν αποδειχθούν, επισείουν ακόμη και την ποινή των ισοβίων.
 
«Εικονικές συμφωνίες»

«Ενεργώντας από κοινού συγκροτήσατε και ενταχθήκατε ως μέλη σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα επιδιώκοντας τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων» αναφέρει η ανακρίτρια και παράλληλα σημειώνει: «Μεθοδεύσατε την άντληση κεφαλαίων από την Proton Bank με τη συνεργασία τρίτων φαινομενικά άσχετων με τον άνω όμιλο επιχειρηματιών και των εταιρειών τους, που ενεργούσαν αληθώς κατόπιν οδηγιών και υποδείξεων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αποκλειστικά προς εξυπηρέτηση των ατομικών και εταιρικών συμφερόντων του και όχι προς ευόδωση των υπ΄ αυτών επικαλούμενων επιχειρηματικών σχεδίων, δυνάμει εικονικών μεταξύ τους συμφωνιών εξαγοράς εταιρειών, κλάδων δραστηριότητας και εν γένει συνεργασιών που χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά από την άνω τράπεζα».
 
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «για την επίτευξη του σκοπού αυτού ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κατέστη αρχικά βασικός μέτοχος της Proton Bank και, ασκώντας πλέον κυριαρχική εξουσία στην λειτουργία της μερίμνησε για την τοποθέτηση ως μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, προσώπων πλήρως ελεγχόμενων από αυτόν ,που αποτελούσαν την πλειοψηφία του».
 
Σκοπός ήταν, σύμφωνα με την ανακρίτρια, ο επιχειρηματίας «να διασφαλίσει τη σύμφωνη για τα ατομικά και εταιρικά συμφέροντά του, λειτουργία της διοίκησης της τράπεζας».

Μάλιστα, η κυρία Χατζάκη καταλογίζει σε όλους τους κατηγορουμένους  πως συνεργασία των εν λόγω προσώπων προέβησαν τεχνηέντως σε αποδυνάμωση των εσωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών της τράπεζας ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία άμεση και ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση του ομίλου εταιρειών Λαυρεντιάδη ,μέσω τυπικά άσχετων με τον όμιλο φυσικών και νομικών προσώπων. Με τον τρόπο αυτό, κατά το κατηγορητήριο, οι εμπλεκόμενοι πέτυχαν «την εκταμίευση κεφαλαίων της Proton Bank που υπερβαίνουν συνολικά το ποσόν των 700.000.000 ευρώ ,μέσω συμβάσεων πιστοδοτήσεως κάθε είδους που διοχετεύτηκαν στον Λ.Λαυρεντιάδη και στις εταιρείες του ομίλου του μέσω των φερόμενων τυπικά ανεξάρτητων από τον όμιλο εταιρειών του…».
 
Η Alapis

Και όλα αυτά ενώ οι κατηγορούμενοι γνώριζαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πως ο όμιλος Λ. Λαυρεντιάδη κατά βάση η Alapis είχε υποχρεώσεις προς τράπεζες Δεκέμβριο του 2010, ύψους 1.084.000.000 ευρώ. «Ο όμιλος εταιρειών Alapis έως και το 2009 άντλησε σημαντικότατου ύψους κεφάλαια από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ( 817.000.000 ευρώ και 450.000.000 ευρώ) και από τραπεζικό δανεισμό τα οποία διοχετεύτηκαν σε εξαγορά μεγάλου αριθμού εταιρειών (άνω των 15) σε ίδρυση νέων θυγατρικών σε Ελλάδα και εξωτερικό, με παράλληλες αναδιαρθρώσεις (συγχωνεύσεις, αποσκίσεις κλπ) σε διενέργεια επενδύσεων σε ενσώματα και ασώματα πάγια στοιχεία, και σε κάλυψη αναγκών για κεφάλαιο κινήσεως» αναφέρει το κατηγορητήριο και προσθέτει ότι: «η Alapis το Δεκέμβριο του 2009 επιχείρησε να προχωρήσει σε τιτλοποίηση απαιτήσεων της στο πλαίσιο κάλυψης των αναγκών της για κεφάλαιο κίνησης το οποίο δεν πέτυχε λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης