Τα μυστήρια της βαλλιστικής εξέτασης

Τα μυστήρια της βαλλιστικής εξέτασης

Στην αυτοψία του χώρου όπου έπεσε νεκρός ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στρέφει τώρα το ενδιαφέρον του ο ανακριτής που ερευνά τις συνθήκες θανάτου του άτυχου μαθητή. Και αυτό γιατί, από τη βαλλιστική εξέταση -  η οποία σήμερα παραδόθηκε στον ανακριτή - ναι μεν προκύπτει ότι η σφαίρα από το πιστόλι του ειδικού φρουρού Επ. Κορκονέα εποστρακίστηκε, πλην όμως παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του ύψος της πλαϊνής επιφάνειας

Τα μυστήρια της βαλλιστικής εξέτασης

Στην αυτοψία του χώρου όπου έπεσε νεκρός ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στρέφει τώρα το ενδιαφέρον του ο ανακριτής που ερευνά τις συνθήκες θανάτου του άτυχου μαθητή. Και αυτό γιατί, από τη βαλλιστική εξέταση -  η οποία σήμερα παραδόθηκε στον ανακριτή - ναι μεν προκύπτει ότι η σφαίρα από το πιστόλι του ειδικού φρουρού Επ. Κορκονέα εποστρακίστηκε, πλην όμως παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του ύψος της πλαϊνής επιφάνειας στην οποία προσέκρουσε.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της βαλλιστικής εξέτασης:           «Ως προς το ενδεχόμενο εποστρακισμού (εκτροπής) της πιεστήριας βολίδας σημειώνεται ότι η μορφολογία της παραμόρφωσης – επιπεδοποίησης, η θέση της {έναρξη της παραμόρφωσης από σημείο πλησίον της κορυφής (πλαϊνό τμήμα) μέχρι τη βάση της}, το ανέπαφο της κορυφής της και της υπόλοιπης κυλινδρικής της επιφάνειας, η ύπαρξη συνεχόμενων γραμμωτών ιχνών (μορφής αποξέσεων), και διάσχισης – διάρρηξης του μεταλλικού περιβλήματος επί της επιπεδοποιημένης – πεπλατισμένης επιφάνειας (παράλληλα ως προς την επιμηκή άξονα της βολίδας) είναι στοιχεία απολύτως συμβατά με πρόσκρουση της βολίδας σε σκληρή ανένδοτη επιφάνεια, με το πλαϊνό τμήμα της, και στην συνέχεια εποστρακισμού της (εκτροπής της) από την επιφάνεια αυτή».

Ωστόσο, στο κείμενο της βαλλιστικής εξέτασης επισημαίνεται ότι «ως προς το εάν η βολίδα εποστρακίστηκε σε επιφάνεια εκτός του σώματος του παθόντα ή εάν η παραμόρφωση – επιπεδοποίηση της σχετίζεται με τη διέλευση – πορεία της εντός του σώματός του, θα πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψη και να συνεκτιμηθούν: Α) Η έκθεση του Τμήματος χημικών και φυσικών εξετάσεων, το οποίο διενήργησε σχετικό χημικό –εργαστηριακό έλεγχο για την ανίχνευση ανεύρεση επί της βολίδας (στην επιπεδοποιημένη επιφάνειά της) ξένων υλικών, καθώς και για το είδος και την χημική σύσταση τους. Β) Η ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας – νεκροτομίας».

Κλείσιμο

Το αποτέλεσμα της βαλλιστικής εξέτασης ερμηνεύτηκε διαφορετικά από τις δυο πλευρές με τον κ. Αλέξη Κούγια που υπερασπίζεται τον ειδικό φρουρό να επικαλείται τα περί εποστρακισμού και να μιλάει για δικαίωση του πελάτη του και την πολιτική αγωγή, δηλαδή την οικογένεια του άτυχου Αλέξανδρου να ζητεί διενέργεια βλητικής εξέτασης και αυτοψίας στο χώρο που έλαβε χώρα το τραγικό περιστατικό – αιτήματα που έγιναν δεκτά από τον ανακριτή.

Οι δυο πλευρές – υπεράσπιση και πολιτική αγωγή – ενημερώθηκαν από τον ανακριτή για το αποτέλεσμα της βαλλιστικής  έρευνας σήμερα το μεσημέρι. Η δικηγόρος κ. Βλ. Σεργάκη, που μαζί με τον κ. Δημ. Τσοβόλα εκπροσωπούν την οικογένεια του άτυχου μαθητή, σε δηλώσεις της τόνισε ότι τόσο η ιατροδικαστική έκθεση όσο και η βαλλιστική έρευνα «χρήζουν ιδιαίτερης μελέτης, οι οποίες, χωρίς την βλητική εξέταση του χώρου, όπως έχουν ζητήσει και οι τεχνικοί σύμβουλοι, λόγω πιθανών αλλοιώσεων, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα».

Σύμφωνα μάλιστα, με την κ. Σεργάκη η άποψη της πολιτικής αγωγής ότι πρόκειται περί ανθρωποκτονίας από πρόθεση, δεν αλλάζει από τη στιγμή που σωρεία αυτοπτών μαρτύρων έχουν καταθέσει ότι ο αστυνομικός στόχευσε κατευθείαν προς το σημείο που βρισκόταν η παρέα του Αλέξανδρου.

Από την πλευρά του ο κ. Κούγιας δήλωσε: «Εκφράζω τη λύπη μου  για την τραγωδία με το άτυχο αγγελούδι. Σήμερα ωστόσο  κάποιοι πρέπει  να κοιτάζουν τον  εαυτό  τους στο καθρέπτη. Και είναι αυτοί που μίλησαν για την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξη. Ο οποιοσδήποτε  κοινός νους διαβάσει την ιατροδικαστική και  τη βαλλιστική έκθεση, θα καταλήξει ότι πρόκειται για εξοστρακισμό από βλήμα που προσέκρουσε σε οικοδομικά υλικά και στη συνέχεια μπήκε στο σώμα του άτυχου αγγελουδιού. Από τη χημική ανάλυση της σφαίρας προέκυψε ότι φέρει ίχνη διοξειδίου  πυριτίου που  χρησιμοποιείται  για οικοδομικούς σκοπούς. Όλοι  όσοι μίλησα για εν ψυχρώ δολοφονία πρέπει να προβληματιστούν  και να ενημερώσουν σωστά τον ελληνικό λαό.  Κάποιο προσπάθησαν να ακυρώσουν μια προσπάθεια 30 ετών να με εξευτελίσουν σαν άνθρωπο και δικηγόρο. Οι απόψεις μου σήμερα δικαιώνονται  με τα αντικειμενικά ευρήματα των εκθέσεων. Εγώ σήμερα νιώθω μιας προσωπική δικαίωση. Ο δεύτερος ειδικός φρουρός  θα πρέπει  σήμερα ακόμη και αυτήν την ώρα να είναι ελεύθερος».

Καπερνάρος κατά Κούγια

Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος κατέθεσε μήνυση και αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση και ηθική βλάβη κατά του συναδέλφου του Αλέξη Κούγια, που υπερασπίζεται τους ειδικούς φρουρούς που κατηγορούνται για τη δολοφονία του μαθητή.  Η αγωγή και η μήνυση κατατέθηκαν με αφορμή δηλώσεις που έκανε ο κ. Κούγιας μετά την παραίτηση του κ. Καπερνάρου από την υπεράσπιση των ειδικών φρουρών.

Ο κ. Καπερνάρος διεκδικεί με την αγωγή του αποζημίωση ενός εκατ. ευρώ από τον κ. Κούγια για ηθική βλάβη, που υποστηρίζει ότι υπέστη, στην επαγγελματική του υπόσταση, εξαιτίας δηλώσεων του κ. Κούγια, τις οποίες χαρακτηρίζει συκοφαντικές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης