Ανησυχία στη Θήβα μετά τους 30 μικρούς σεισμούς μέσα σε μια μέρα - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ανησυχία στη Θήβα μετά τους 30 μικρούς σεισμούς μέσα σε μια μέρα - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Συνεχείς αλλά μικροί οι σεισμοί που έχουν θορυβήσει τους κατοίκους της Βοιωτίας - Από τις 3 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα οι δονήσεις

seismos34

Περισσότεροι από 30 σεισμοί σημειώθηκαν στη Θήβα το Σάββατο με τον μεγαλύτερο να είναι 3,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Ο πρώτος σημειώθηκε γύρω στις 3 το μεσημέρι, ενώ μέχρι και αργά το βράδυ συνεχίστηκαν οι δονήσεις. Μέχρι στιγμής, οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να εκτιμήσουν αν πρόκειται για προσεισμούς σε αναμονή ενός μεγαλύτερου γεγονότος και τονίζουν ότι σε αυτή τη φάση είναι ένα σμήνος μικροσεισμών.  Σε αυτό πάντως που συμφωνούν είναι πως πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο αυτή η καταγραφή μικρών σεισμών σε μικρό χρονικό διάστημα. 

Δεν ήταν όμως μόνο στη Θήβα οι σεισμοί που σημειώθηκαν την ίδια μέρα. Στη Λέσβο το απόγευμα οι σεισμογράφοι κατέγραψαν δόνηση 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ενώ σεισμός μικρής ισχύος σημειώθηκε σε Αστυπάλαια και Ηράκλειο Κρήτης.

Μιλώντας στο protothema.gr, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, επισήμανε πως πρόκειται για μια ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα.

«Εδώ και ένα χρόνο η ευρύτερη περιοχή της Θήβας έχει έντονη μικροσεισμική δραστηριότητα η οποία παρακολουθείται ενόργανα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο», τόνισε.

Πρόσθεσε, πως «οι συγκεκριμένες απανωτές σεισμικές δονήσεις είναι μεγέθους 2,9 έως 3,1 Ρίχτερ και έγιναν μέσα σε χρόνο τεσσάρων περίπου λεπτών γι' αυτό και θεωρείται ασυνήθιστο φαινόμενο» λέει στο protothema.gr.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε: «έχει ενεργοποιηθεί η Θήβα με μικρές σεισμικές δονήσεις και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Αυτή η ομοβροντία σεισμών συμβαίνει και έχει συμβεί και στο παρελθόν. Είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Στη Θήβα είχαν προηγηθεί και άλλοι σεισμοί πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά τώρα είναι σε μια έξαρση στο ρήγμα της Θήβας και θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Προς το παρόν είναι δύσκολο να πούμε ότι είναι προσεισμοί ενός μεγαλύτερου γεγονότος. Θα λέγαμε ότι είναι σμήνος μικροσεισμών».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθάνασιος Γκανάς, μιλώντας στο protothema.gr υπογραμμίζει πως, «υπάρχει μια μικρή σεισμική έξαρση στην περιοχή όπως φαίνεται από τις επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις οι οποίες είναι ασθενείς σε μέγεθος. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου αλλά αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι δεν έχει καμία σχέση αυτή η δραστηριότητα με την σεισμική ακολουθία που έγινε τον Δεκέμβριο του 2020 στο χωριό Καλλιθέα με μέγεθος τότε 4,6 Ρίχτερ όπου είχαμε και ζημιές».


Ειδήσεις σήμερα

Πολλαπλά πύρινα μέτωπα: Συναγερμός στα Στύρα με μήνυμα στο 112 - Στη μάχη και το ρωσικό θηρίο Beriev

Κορωνοϊός: Στα 2.327 τα νέα κρούσματα - 142 οι διασωληνωμένοι, 2 θάνατοι

Συνεχείς μικροί σεισμοί στη Θήβα: «Ασυνήθιστο φαινόμενο» λένε οι σεισμολόγοι

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης