Αλλάζουν όλα από την Παρασκευή για SMS, εμπόριο, μετακινήσεις και τουρισμό

Αλλάζουν όλα από την Παρασκευή για SMS, εμπόριο, μετακινήσεις και τουρισμό

Στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, τα SMS και το ωράριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας – Την Πέμπτη το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού

estiasi--34_2
Μια σειρά αλλαγών, που οδηγούν όλο και περισσότερο στην κανονικότητα σχεδιάζει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, προχωρώντας προσεκτικά στην σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Αύριο αναμένεται ότι θα συνεδριάσουν οι λοιμωξιολόγοι, ενώ θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις. Στο τραπέζι των ειδικών θα τεθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, τα SMS και η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Μία ημέρα αργότερα, δηλαδή την Πέμπτη, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θα παρουσιάσει το πλάνο για το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας.

Κυβέρνηση και ειδικοί εκτιμούν ότι μια νέα χαλάρωση είναι εφικτή, μετά την πολύ καλή πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος. Βασικό εργαλείο αποτελούν τα self tests, ενώ σύμμαχος θεωρείται και ο καιρός.


Τι θα γίνει με τα SMS και την απαγόρευση κυκλοφορίας

Οι λοιμωξιολόγοι καλούνται να λάβουν αποφάσεις για τα SMS και το ωράριο λειτουργίας. Και τα δύο ζητήματα συνδέονται με το λιανεμπόριο και την εστίαση. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τα SMS για τις μετακινήσεις αναμένεται να καταργηθούν το Σάββατο, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται ότι θα παραταθεί κατά μία ώρα και θα ξεκινά τα μεσάνυχτα. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ωράριο λειτουργίας δεν αποκλείεται να παραταθεί και έως τις 00:30, γεγονός που σημαίνει ότι η εστίαση θα κλείνει στις 00:15.

Στις 14 Μαΐου, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, θα καταργηθεί το ραντεβού για αγορές. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι είμαστε κοντά στην κατάργηση του SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13032 για το λιανεμπόριο, άρα και του click in shop και του click away, αλλά και του 13033 για τις υπόλοιπες μετακινήσεις.

Αναμένεται άρση της απαγόρευσης για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Λόγω και του ανοίγματος του τουρισμού, αναμένεται ότι θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από τις 14 Μαΐου.

Κλείσιμο
Ωστόσο, το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, θα γίνει με διαχωρισμό.

Για όσους ταξιδέψουν στην ηπειρωτική χώρα, θα υπάρχει ισχυρή σύσταση και όχι υποχρέωση για διενέργεια self test ή μοριακού τεστ πριν το ταξίδι, ενώ δυνατή είναι και η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Διαφορετικά αναμένεται ότι θα είναι τα μέτρα για τη μετακίνηση στα νησιά. Ειδικότερα, ενδέχεται να καταστεί υποχρεωτική η διενέργεια self test ή pcr 72 ώρες πριν από το ταξίδι ή οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού, με την υποχρέωση να αφορά τόσο στα ακτοπλοϊκά όσο και στα αεροπορικά ταξίδια.

Τι θα ισχύσει για τους τουρίστες

Όσον αφορά τον Τουρισμό, όπου το πλάνο θα παρουσιαστεί αναλυτικά την Πέμπτη, οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν μεσολαβήσει  14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα.


Οι ημερομηνίες για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων

Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Στις 14 Μαΐου ανοίγουν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, ενώ ανοίγουν και τα μουσεία.

Στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ταυτόχρονα, επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα ωδεία.

Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους, με πληρότητα 75%.

Στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας 50%.



Ειδήσεις σήμερα:

Ολοκλήρωσε τη θητεία του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης - Απολύθηκε από τον Έβρο

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: «Η Καρολάιν ήταν δυνατή, δεν την έβαζες εύκολα κάτω - Μάλλον γι' αυτό τη σκότωσαν»

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης