Μπάκιγχαμ: Η ανακαίνιση των 365 εκατομμυρίων

Μπάκιγχαμ: Η ανακαίνιση των 365 εκατομμυρίων

H ανατολική πτέρυγα διαθέτει πάνω από 200 δωμάτια

gal2
Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ έχει χτιστεί το 1703 και αποτελεί τη βάση της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας εδώ και 200 χρόνια. Πρόκειται για ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μνημεία ανά τον κόσμο, με τουλάχιστον 15 εκατομμύρια τουρίστες να το επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Οι εργασίες ανακαίνισης που έχουν ξεκινήσει και οι οποίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον μία δεκαετία έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης, καθώς το κόστος τους αγγίζει τα 365 εκατ. λίρες.

Η ανακαίνιση ξεκίνησε από την ανατολική πτέρυγα, με τη μετακίνηση 3.000 αντικειμένων -ανάμεσά τους έργα τέχνης ανυπολόγιστης αξίας που ανήκουν στη βασιλική συλλογή- τα οποία θα αποθηκευτούν σε άλλες πτέρυγες του παλατιού μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες την άνοιξη του 2019. Από αυτά, γύρω στα 150 έργα τέχνης θα μεταφερθούν στο Royal Pavilion στο Μπράιτον, προκειμένου να εκτεθούν στο κοινό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η ανατολική πτέρυγα του παλατιού είχε σχεδιαστεί το 1840 από τον Εντουαρντ Μπλορ, μετά από επιθυμία της Βασίλισσας Βικτώριας για μεγαλύτερους χώρους όπου η οικογένειά της θα μπορούσε να περνά χαλαρές στιγμές. Ο Μπλορ σχεδίασε και το διάσημο κεντρικό μπαλκόνι στο μπροστινό μέρος του παλατιού, στο οποίο έκτοτε βγαίνει σύσσωμη η βασιλική οικογένεια σε εθνικές εορτές όπως το ετήσιο Trooping the Colour.

H ανατολική πτέρυγα διαθέτει πάνω από 200 δωμάτια, στα οποία υπάρχουν 200 πίνακες ζωγραφικής, 40 μεγάλης αξίας κηροπήγια, 1.100 αντικείμενα τέχνης από κεραμικό, γυαλί και πορσελάνη, 100 καθρέφτες, 30 ρολόγια, 200 σπάνια βιβλία, 300 έπιπλα μοναδικής τεχνοτροπίας και πάνω από 560 γραφεία, κρεβάτια και καρέκλες.

Οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου να προστατευτεί το παλάτι και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ακόμα και σε περίπτωση φωτιάς ή πλημμύρας, μια και οι λέβητες, οι γεννήτριες, οι σωληνώσεις και οι καλωδιώσεις του δεν έχουν αλλαχτεί από τη δεκαετία του ’50.

Κλείσιμο
Η βασιλική οικογένεια αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα από τα πλέον πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της βρετανικής οικονομίας αποφέροντας ετησίως εκατομμύρια λίρες στα κρατικά ταμεία. Μόνον ο γάμος του πρίγκιπα Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ απέφερε στον κρατικό προϋπολογισμό έσοδα της τάξης των 732 εκατ. λιρών. Το εισόδημα της βασιλικής οικογένειας, σύμφωνα με την έκθεση κυβερνητικών επιχορηγήσεων για το 2017-2018, ήταν 76 εκατ. λίρες, με τα 30 εξ αυτών να προορίζονται για τα έργα ανακαίνισης.


gal1
gal3
Το εισόδημα της βασίλισσας προκύπτει από ένα ποσοστό επί των κερδών του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του Στέμματος. Το 2011 αποτελούσε το 15% αλλά το 2016 αυξήθηκε σε 25% για τα επόμενα δέκα χρόνια, προκειμένου να καλυφθούν οι εργασίες ανακαίνισης
gal2
Ανάμεσα στα πολύτιμα αντικείμενα που μετακινούνται είναι πορσελάνες του 18ου αιώνα από την Κίνα και μια κονσόλα του 1787-90 που ανήκε στον βασιλιά Γεώργιο Γ’ όταν ήταν ακόμα πρίγκιπας της Ουαλίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ