Φωτεινή Πελούζο: Ο γύρος της Ευρώπης με μια «Greek salad»

Φωτεινή Πελούζο: Ο γύρος της Ευρώπης με μια «Greek salad»

Η ελληνικής καταγωγής πρωταγωνίστρια της δημοφιλούς σειράς του Amazon Prime αυτές τις μέρες βρίσκεται στις Σπέτσες για τα γυρίσματα της καινούριας της ταινίας «Το παιδί που μετρούσε τον κόσμο»

pelouzo-mak
Η Φωτεινή Πελούζο αυτές τις ημέρες σεργιανίζει στα δρομάκια και τα αξιοθέατα των Σπετσών με αφορμή τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Τάκη Κανδύλη. Για το καινούριο του πρότζεκτ ο Ελληνας «μάγος της γαλλικής σόουμπιζ», όπως συχνά τον αποκαλούν, εμπνεύστηκε από το μυθιστόρημα «Το παιδί που μετρούσε τον κόσμο» του Μετίν Αρντιτί. Αυτός θα είναι και ο τίτλος της ταινίας. Πέρυσι η 24χρονη ηθοποιός εξερευνούσε τις γειτονιές της Αθήνας, με αφορμή τη σειρά του Amazon Prime, «Greek Salad», μια παραγωγή που κόστισε 8 εκατ. ευρώ και είναι η συνέχεια της διάσημης γαλλοϊσπανικής τριλογίας «L’Auberge espagnole». Η σειρά καθρεφτίζει την εποχή μέσα από τα μάτια της νέας γενιάς.

«Η σημερινή γενιά έχει μεγαλύτερη επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, ίσως επειδή είναι χειρότερα, και έχει δεσμευτεί να προσπαθήσει να αλλάξει τα πράγματα», μου εξηγεί η ίδια σε άπταιστα ελληνικά, τα οποία άλλωστε είναι η μητρική της γλώσσα. «Από το 2002 που προβλήθηκε η πρώτη ταινία της τριλογίας μέχρι το 2022 έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Εχουν μεσολαβήσει η οικονομική κρίση του 2008, το Brexit, το κίνημα #MeToo, μια αυξανόμενη μεταναστευτική κρίση, η ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή, ακόμη και η ανάδειξη ζητημάτων φύλου. Η σειρά καλύπτει τα επίκαιρα θέματα διατηρώντας όμως τα στοιχεία που έκαναν επιτυχία την αρχική τριλογία, δηλαδή τη ζωή στην κοινότητα, την ανάμειξη των πολιτισμών, την πρωτότυπη μουσική και ένα καστ διεθνές και πολύγλωσσο».

Η Φωτεινή φτιάχνει πολύ συχνά στο σπίτι της την ελληνική χωριάτικη, έχει ακόμα τη γεύση της στο στόμα. «Εκείνοι οι έξι μήνες που περάσαμε εδώ ήταν συγκλονιστικοί για μένα που πάντα ήθελα να μείνω στην Αθήνα και δεν είχα ποτέ την ευκαιρία. Ηταν απίθανη εμπειρία να συνεργάζομαι με Ελληνες επαγγελματίες σε ένα συνεργείο που δούλευε με αφοσίωση και πάθος. Μέναμε όλοι μαζί στο ίδιο κτίριο στο Παγκράτι. Ηταν σαν Erasmus - στη μέση της νύχτας χτύπαγες την πόρτα του άλλου. Σήμερα μου λείπει αυτή η αίσθηση του να είσαι πάντα με άλλους, το να ζεις μαζί τους μετά το τέλος του γυρίσματος», σχολιάζει.

H σειρά του Amazon Prime, «Greek Salad»:

Salade Grecque - Trailer I Prime Video
Κλείσιμο

DSC_9625_2

«Την εποχή της μητέρας μου η Ελλάδα βρισκόταν σε ανάπτυξη, απολάμβαναν τη ζωή. Τώρα έχουμε περισσότερες αμφιβολίες για το μέλλον και ανασφάλειες. Αν και η Ελλάδα πέρασε από μια πολύ σκληρή κρίση, θα είναι πάντα στο κέντρο της διεθνούς κουλτούρας, η φιλοσοφία ξεκίνησε από εδώ. Η χώρα μας είναι πολλά περισσότερα από τα τουριστικά της θέλγητρα, καρπουζάκι, θάλασσα, μπαλκόνι, καφεδάκι. Υπάρχει μια Ελλάδα άξια θαυμασμού που μπορείς να ανακαλύψεις μακριά από την ελκυστική τουριστική επιφάνεια», συμπληρώνει. Παρότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρώμη από Ιταλό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα και αργότερα μετακόμισε στο Παρίσι, η Φωτεινή δεν άφησε ποτέ πίσω τις ελληνικές ρίζες της.

Κάθε καλοκαίρι επισκεπτόταν με τους γονείς της την Ελλάδα, κάνοντας απαραιτήτως στάση στη Θήβα και στη λατρεμένη της γιαγιά. «Μοιράζαμε τις διακοπές μας ανάμεσα στη Χίο και στη Σκύρο, στους χωματόδρομους της οποίας έκανα τα πρώτα μου βήματα όταν ήμουν έξι μηνών», αναπολεί. «Εχω όμορφες αναμνήσεις, απολάμβανα το dolce far niente, που λέμε στην Ιταλία, δηλαδή τη γλύκα τού να μην κάνεις τίποτα, την απουσία τεχνολογίας, ακόμα και ηλεκτρικού ρεύματος. Καθόμουν ατελείωτες ώρες στην παραλία με την αδελφή μου. Με θυμάμαι να βαριέμαι θανάσιμα και μετά να γίνομαι δημιουργική, να ανακαλύπτω παιχνίδια με τη φύση στην παραλία της Σκύρου».

Αν και μόλις 24 ετών, η Φωτεινή έχει προλάβει να παίξει σε μια ντουζίνα ιταλικές και γαλλικές παραγωγές και να θεωρείται ήδη το νέο πρόσωπο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. «Μικρή εντυπωσιαζόμουν από τις ταινίες της Μέριλιν Μονρόε. Mετά το είδωλό μου έγινε η Μόνικα Βίτι. Είχε τον χαρακτήρα, την παρουσία και τη γλύκα, αλλά ήταν και μια γυναίκα ανεξάρτητη που μπορούσε να παίξει σε μεγάλο εύρος έργων, δραματικών, κοινωνικών και αισθηματικών. Ηταν η μούσα ενός απαιτητικού και κορυφαίου Ιταλού σκηνοθέτη, του Αντονιόνι. Εμπνέομαι, επίσης, από την κινηματογραφική παρουσία της Μαριόν Κοτιγιάρ στις αρχές της καριέρας της. Με την Εύα Γκριν μπορεί να έχουμε τα ίδια χρώματα, αλλά είμαστε διαφορετικά μεγέθη. Αγαπώ τον καλό κινηματογράφο, που στη Γαλλία υπάρχει σε αφθονία. Παρακολουθώ την Αντέλ Εξαρχόπουλος και με ενδιαφέρει η υποκριτική της Λεά Σεϊντού. Είναι πολύ φυσικές στις ερμηνείες τους, δεν βαραίνουν πότε το παίξιμό τους. Αυτό είναι που ψάχνω κι εγώ και ελπίζω να μπορέσω να αποδώσω», αναφέρει όταν τη ρωτώ για τις ηθοποιούς που την εμπνέουν.
DSC_9735_2

Θα την ενδιέφερε μια καριέρα εκτός Ευρώπης; «Κάποιες σπουδαίες Γαλλίδες ηθοποιοί έχουν φύγει στην Αμερική, όπου οι δυνατότητες εναλλαγής των ρόλων είναι πολύ περισσότερες, γιατί εκεί δεν έχουν στερεότυπα. Θα ήθελα να παίξω στην Αμερική, παρόλο που προτιμώ το ευρωπαϊκό σινεμά. Οι μεσογειακές ιστορίες είναι πιο φιλικές, πιο οικείες, πιο ανθρώπινες. Οσο για το ελληνικό ρεπερτόριο ή την αρχαία τραγωδία, οι απαιτήσεις που έχει το θέατρο για τον ηθοποιό, τα εξαντλητικά ωράρια για να προετοιμαστεί η παράσταση, το να γυρίζεις από πόλη σε πόλη όταν κάνεις περιοδεία, όλο αυτό με γοητεύει γιατί είμαι από τη φύση μου νομάς. Στο σινεμά όμως πρέπει να είσαι απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτό που κάνεις και δεν μπορείς να το αφήσεις έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, γιατί σε ξεχνάνε. Οπότε είμαι συγκεντρωμένη σε αυτό», αναφέρει.

Τη βοηθούν οι ρόλοι της να εξερευνήσει τη δική της ταυτότητα; «Ενιωσα τις ρίζες μου όταν έκανα οντισιόν για τους δύο τελευταίους ρόλους μου. Οταν είσαι νέος η ευτυχία σου μετριέται από τα επιτεύγματά σου. Βλέπω ταινίες γιατί καλλιεργούν τη φαντασία που βοηθάει στην υποκριτική, μου αρέσουν η έρευνα και η εμπειρία. Δεν θα πάψω ποτέ να θέλω να βλέπω, να βιώνω πράγματα, να λαχταρώ να εξερευνήσω, να εξελιχθώ ως άνθρωπος. Λατρεύω τη δουλειά μου, ελπίζω σε αυτήν. Η εικόνα που μου έχει ζητηθεί να αποδώσω στο κοινό είναι μιας σύγχρονης νεαρής γυναίκας, αλλά θα ήθελα να κάνω και ρόλους εποχής. Σε κάθε περίπτωση, το σινεμά μάς βοηθά να αγαπήσουμε την πραγματικότητα, μας βοηθά να ζούμε καλύτερα». Είναι αισιόδοξη για το μέλλον; «Είμαι μόλις 24 ετών, πώς θα μπορούσα να μην είμαι αισιόδοξη για το μέλλον; Ονειρεύομαι, λοιπόν, να δουλέψω στην Αθήνα, σε μια 100% ελληνική ταινία, και να επισκέπτομαι την πόλη όλο και πιο συχνά και όχι μόνο για δουλειά» .


Ειδήσεις σήμερα

Θρίλερ στην Κω: Τι προβληματίζει τις Αρχές για το σημείο που βρέθηκε νεκρή η Αναστάζια

Επιστρέφει από σήμερα το καλοκαίρι - Άνοδος της θερμοκρασίας, περιορισμός της αστάθειας

Πάνω από 30.000 πρώην κρατούμενοι επέστρεψαν στη Ρωσία αφού πολέμησαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Βάγκνερ

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε  LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ