Παμβώτιδα: Εντυπωσιακές εικόνες… χηνόπαπιες «καταλαμβάνουν» την λίμνη

barbara2

Πρόκειται για ένα είδος της άγριας πανίδας που προτιμά περιοχές που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα

Ένα κοπάδι χηνόπαπιες –πάνω από διακόσιες- κάνουν στάση στην Παμβώτιδα. Το συγκεκριμένο πτηνό ονομάζεται «Βαρβάρα» και η επιστημονική του ονομασία είναι Tadorna. Συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο του Κόκκινου Βιβλίου με τα απειλούμενα είδη στην Ελλάδα και ανήκει στα προστατευόμενα είδη. Πρόκειται για μεταναστευτικό είδος και το πέρασμα του συγκεκριμένου κοπαδιού από την λίμνη των Ιωαννίνων είναι χρονικά μικρό. Πρόκειται άλλωστε για ένα είδος της άγριας πανίδας που προτιμά περιοχές που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα. Οι εικόνες που κατέγραψε στην Παμβώτιδα ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης είναι όντως εντυπωσιακές.
barbara1
barbara2
barbara3
barbara4
barbara6

Η «Βαρβάρα» είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα είδη πτηνών με τα χαρακτηριστικά χρώματα του πτερώματός της. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό πουλί, όπου κυριαρχούν πολλά και σαφώς οριοθετημένα χρώματα έτσι, ώστε δύσκολα να συγχέεται με άλλα είδη.

Πετούν χαμηλά πάνω από το νερό, με σχετικά αργά φτεροκοπήματα αλλά τα μεγάλα σμήνη ταξιδεύουν ως επί το πλείστον σε ακανόνιστη γραμμή ή σχηματισμούς τόξου.
Όταν πετούν, είναι εύκολο να αναγνωριστούν, κυρίως λόγω του γενικότερου λευκού χρώματος των πτερύγων τους που, έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με το πράσινο κάτοπτρο.

Είναι από τις σπάνιες φορές που ένα τόσο μεγάλο κοπάδι φτάνει στα νερά της λίμνης και εξ ίσου σπάνια η καταγραφή τόσο εντυπωσιακών εικόνων.

Πηγή: www.epiruspost.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

perivallon_everest

Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το πρόβλημα των απορριμμάτων στο υψηλότερο βουνό του κόσμου, η κυβέρνηση του Νεπάλ, σε συνεργασία με φορείς του ορειβατικού κλάδου, διοργανώνει αυτή την εκστρατεία

57183801_2382119495133642_7655188565512421376_o

Τα δύο αρκουδάκια εντόπισε ιδιώτης κοντά σε στάνη και τα κράτησε για μία περίπου εβδομάδα πριν ειδοποιήσει τον Αρκτούρο - Ηταν  ελαφρώς υποσιτισμένα, αλλά τώρα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση