Φωτογραφία: Βρέθηκε σκαθάρι παγιδευμένο σε κεχριμπάρι για 99 εκατ. χρόνια

2-99millionyea

Το σκαθάρι, γνωστό ως boganiid, εντοπίστηκε από επιστήμονες με επικεφαλής τον Chenyang Cai από το Πανεπιστήμιο του Bristolαγιδευμένο σε ρετσίνι δέντρου στη Μιανμάρ

Ένα σκαθάρι που βρέθηκε διατηρημένο σε κεχριμπάρι παρέχει τις πρώτες γνωστές αποδείξεις μιας στενής σχέσης μεταξύ των εντόμων και μιας ομάδας αρχαίων αειθαλών φυτών που ονομάζονται κυκαδόφυτα.

Το σκαθάρι, γνωστό ως boganiid, εντοπίστηκε από επιστήμονες με επικεφαλής τον Chenyang Cai από το Πανεπιστήμιο του Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αρχικά βρέθηκε από τον Diying Huang από το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας της Nanjing της Κίνας, και το έντομο είχε παγιδευτεί σε κεχριμπάρι στη Μιανμάρ για περίπου 99 εκατομμύρια χρόνια.

Beetle


Καθώς ο Cai καθάρισε προσεκτικά και λείανε το κομμάτι του κεχριμπαριού, συνειδητοποίησε ότι το σκαθάρι έφερε αρκετούς μικρούς κόκκους γύρης. Τους έδειξε στον Liqin Li από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών που ήταν σε θέση να τα αναγνωρίσει ότι προέρχονταν από ένα κυκαδόφυτο.

Τα Κυκαδόφυτα εξελίχτηκαν περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια πριν -παρόλο που κάποιες εκτιμήσεις υποδηλώνουν μια ακόμα αρχική αρχή- και κάποτε ήταν ποικίλα και άφθονα σε όλο τον κόσμο. Μερικά είδη κυκαδόφυτων, όπως το Bowenia spectabilis, που βρέθηκαν στην βορειοανατολική περιοχή της Αυστραλίας, στο Κουίνσλαντ, επιβιώνουν σήμερα.

Τα φυτά πιστεύεται ότι έχουν χάσει πολλά μέλη στα γεγονότα μαζικής εξαφάνισης της Ιουρασικής και της Ύστερης Τριασικής περιόδου. Μπορεί επίσης συχνά να ανταγωνίζονται τα ανθοφόρα φυτά, μια ομάδα γνωστή ως αγγειόσπερμα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Current Biology .

ΣΧΟΛΙΑ (4)

θεσπρωτος

Αν δεν παρει μπρος σπρωχνοντας ..., βαλτε το στην κατηφορα .

Γιωργος

Ο κλασικος βλαξ ελληναρας.

καλη ....!!!!

η αυτοκριτικη .

What ?

????????????

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

frog

Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος που απειλείται με εξαφάνιση - Ζει εδώ και δέκα χρόνια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κοτσαμπάμπα στη Βολιβία - Το προσδόκιμο ζωής είναι τα 15 χρόνια - Είναι ο τελευταίος του είδους του

1
mykonos_neo

Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών άφησε πίσω της κάτι …αναμνηστικό, καθώς στις περιοχές Μερχιά και Αγράρι το νερό που συσσωρεύτηκε σχημάτισε μίνι καταρράκτες