Ανακαλύφθηκε υπερμεγέθης μαύρη τρύπα μέσα σε γαλαξία «νάνο»

Ανακαλύφθηκε υπερμεγέθης μαύρη τρύπα μέσα σε γαλαξία «νάνο»

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στις Μηνιαίες ανακοινώσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, επισημαίνουν ότι ο γαλαξίας Fornax UCD3 αποτελεί μέρος ενός συνόλου που ονομάζεται ultracompact dwarf (UCDs), ένα πολύ σπάνιο σύνολο γαλαξιών

BlackHole_Full
Μία υπερμεγέθης μαύρη τρύπα ανακαλύφθηκε στο κέντρο ενός μικροσκοπικού γαλαξία, ένα ομολογουμένως σπάνιο εύρημα. Αυτό που καθιστά την ανακάλυψη ακόμα πιο μοναδική είναι ότι βρίσκεται σε έναν υπερσυμπιεσμένο γαλαξία νάνο, κάτι που εξέπληξε τους ερευνητές.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στις Μηνιαίες ανακοινώσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, επισημαίνουν ότι ο γαλαξίας Fornax UCD3 αποτελεί μέρος ενός συνόλου που ονομάζεται ultracompact dwarf (UCDs), ένα πολύ σπάνιο σύνολο γαλαξιών.

«Έχουμε ανακαλύψει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Fornax UCD3», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Αντόνιο Αφανάγιεφ. Η μάζα της μαύρης τρύπας είναι 3,5 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, παρόμοια με την κεντρική μαύρη τρύπα στο δικό μας Γαλαξία».

Τα UCDs είναι ιδιαίτερα σπάνια, καθώς είναι μεγαλύτερα, φωτεινότερα και πιο πυκνά από άλλους γαλαξίες, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας Γαλαξία. Αυτό που κάνει το εύρημα της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας στο κέντρο του UCD τόσο αξιοσημείωτο είναι ότι τα UCD τείνουν να είναι πολύ μικρά, με ακτίνες που δεν ξεπερνούν τα 300 έτη φωτός και συνολική μάζα αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ηλιακών μαζών.

Συγκριτικά, ο Γαλαξίας έχει μήκος περίπου 100.000 έτη φωτός, ή ακτίνα 50.000 έτη φωτός.

Τα ευρήματα έγιναν με δεδομένα που συλλέχθηκαν από το SINFONI, ένα «φασματόμετρο ολοκληρωμένου πεδίου υπέρυθρων, εγκατεστημένο σε ένα από τα τηλεσκόπια VLT στη Χιλή που λειτουργούσε το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο», σύμφωνα με τη δήλωση.

Κλείσιμο
Η μάζα της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας είναι περίπου 3,5 εκατομμύρια φορές ο ήλιος μας. Αυτό είναι περίπου το ίδιο μέγεθος με την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο Γαλαξία, Τοξότης Α».

Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που βρέθηκε είναι μόνο η τέταρτη που βρέθηκε μέσα σε ένα UCD. Στη μάζα του, αντιπροσωπεύει περίπου το 3% της συνολικής μάζας του γαλαξία Fornax UCD3.

Σε άλλους, πιο "κανονικούς" γαλαξίες, μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα αντιπροσωπεύει περίπου το 0,3% της συνολικής μάζας του γαλαξία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης