Κίνηση διάσωσης της μικρόσωμης αγελάδας Πρεσπών

Κίνηση διάσωσης της μικρόσωμης αγελάδας Πρεσπών

Μια σημαντική πρωτοβουλία για τη διάσωση της μοναδικής ράτσας των μικρόσωμων αγελάδων που συναντώνται μόνο στην περιοχή των Πρεσπών, αναλαμβάνει ο φορέας της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών...

Κίνηση διάσωσης της μικρόσωμης αγελάδας Πρεσπών
Μια σημαντική πρωτοβουλία για τη διάσωση της μοναδικής ράτσας των μικρόσωμων αγελάδων που συναντώνται μόνο στην περιοχή των Πρεσπών, αναλαμβάνει ο φορέας της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών. Η διαιώνιση του είδους της «βραχυκερατικής αγελάδας, υπέβαλε τη συνεργασία των ανθρώπων της εταιρίας με τις αλβανικές αρχές, καθώς και με έναν Αλβανό αγρότη σε χωριό στις όχθες των Πρεσπών, που ενδιαφέρεται για τη διαιώνιση του είδους.

Κλείσιμο
Στην περιοχή των Πρεσπών ζει μία φυλή πολύ μικρόσωμων αγελάδων, η βραχυκερατική αγελάδα των Πρεσπών. Βραχυκερατικές αγελάδες απαντώνται και σε άλλα μέρη, το χαρακτηριστικό, ωστόσο, της Πρεσπιώτικης αγελάδας είναι ο εξαιρετικά βραχύς κορμός της, οι χαμηλές απαιτήσεις διαβίωσης και η άψογη προσαρμογή της στις δυσμενείς συνθήκες και στο έντονο ανάγλυφο της περιοχής. 

Η προστασία του ντόπιου αυτού είδους είναι αναγκαία, καθώς ο πληθυσμός της έχει μειωθεί σημαντικά και σήμερα έχουν απομείνει πολύ λίγα καθαρόαιμα ζώα στο χωριό Ψαράδες και κάποια στο αλβανικό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας. Το συγκεκριμένο είδος αγελάδας έχει από καιρό προσελκύσει το ενδιαφέρον του ερευνητικού ελβετικού ιδρύματος SAVE Foundation, που δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη με σκοπό την προστασία και διατήρηση της γενετικής ποικιλίας των αυτόχθονων οικόσιτων φυλών ζώων, αλλά και των απειλούμενων με εξαφάνιση ποικιλιών αγροτικών φυτών.


Διαβάστε περισσότερα από το e-ptolemeos.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης