Πού οφείλεται η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου σε αρνητικά επίπεδα

Πού οφείλεται η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου σε αρνητικά επίπεδα

Στα -37,63 δολάρια έκλεισε η τιμή για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) πετρελαίου αμερικανικού αργού το Μάιο, λόγω ενός κερδοσκοπικού παιχνδιού το οποίο συμβαίνει εν μέσω των μεγάλων πιέσεων στην τιμή του μαύρου χρυσού που προκαλεί η επερχόμενη ύφεση - Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του '30

crude-0

Πρωτοφανείς καταστάσεις διαμορφώνονται στην διεθνή αγορά πετρελαίου, με την τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου (futures) του μηνός Μαΐου να διαμορφώνονται σε αρνητικές τιμές, στα -36 δολάρια. 

Η πτώση αυτή οφείλεται στο συνδυασμό της μεγάλης υποχώρησης στην τιμή του μαύρου χρυσού την οποία έχουν προκαλέσει οι προσδοκίες για σημαντική ύφεση στην παγκόσμια οικονομία (και επομένως χαμηλή ζήτηση πετρελαίου) και ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού στο οποίο παγιδεύτηκαν επενδυτές οι οποίοι είχαν αγοράσει τα futures Μαΐου με σκοπό να τα πουλήσουν ακριβότερα πριν τη λήξη τους. 
Η μεγάλη υποχώρηση της ζήτησης και η πτώση των τιμών έχει αυξήσει τα αποθέματα των παραγωγών και το κόστος αποθήκευσης, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να δίνουν το πετρέλαιο ακόμα και με αρνητικές τιμές καθώς φοβούνται ότι οι χώροι αποθήκευσης θα εξαντληθούν το Μάιο.

Τα futures Μαΐου, λήγουν αύριο και οι επενδυτές θα έπρεπε να τα «ξεφορτωθούν» πριν τη λήξη, με αποτέλεσμα η τιμή τους να καταρρεύσει σε αρνητικά επίπεδα (-36 δολάρια, ενώ είχαν γίνει συναλλαγές και σε -40 δολάρια), κάνοντας χειρότερη την πτώση και δημιουργώντας μια εικόνα υπερ-πανικού. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) είναι σε μηνιαία βάση και δίνουν τη δυνατότητα στον κάτοχό τους να παραλάβει μια ποσότητα πετρελαίου στο μέλλον σε προσυμφωνημένη τιμή.
Στο μεταξύ, το ίδιο το συμβόλαιο είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ως χρηματιστηριακό προϊόν. 

Οι επενδυτές που έπαιξαν με τα συμβόλαια Μαΐου, πρέπει να τα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή μέχρι αύριο, διαφορετικά θα πρέπει να παραλάβουν τις ποσότητες πετρελαίου που αντιστοιχούν στο συμβόλαιο, καθώς η εκκαθάριση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης γίνεται με φυσικό τρόπο (ο κάτοχος παραλαμβάνει πετρέλαιο και όχι το αντίστοιχο ποσό σε χρήματα).
Επειδή οι επενδυτές που έπαιξαν με τα συμβόλαια αυτά είναι χρηματιστές και, ασφαλώς, δεν είχαν κανένα λόγο να παραλάβουν πετρέλαιο, έσπευσαν να ξεφορτωθούν τα συμβόλαια όπως-όπως με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η τιμή τους . 

Κατά τα άλλα η τιμή του πετρελαίου, ασφαλώς, δεν έχει καταρρεύσει σε αρνητικά επίπεδα (δεν πληρώνει κανείς τον αγοραστή πετρελαίου), αυτό αφορά μόνο τα futures του Μαΐου. 
Το συμβόλαιο του Ιουνίου, για παράδειγμα είναι στα 21 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι στρεβλώσεις στην αγορά πετρελαίου, όμως,  παραμένουν και δεν μπορούν να αποκλείσουμε να συμβεί κάτι παρόμοιο τους επόμενους μήνες, επειδή συγκρούονται αντίρροπες δυνάμεις, από τη μια η επερχόμενη ύφεση που ρίχνει τις τιμές και από την άλλη οι συμφωνίες περικοπής της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το 2020 κατά 3% εμφανίζοντας πολύ χειρότερες επιδόσεις από την παγκόσμια κρίση του 2008–09.

Η μεγαλύτερη βουτιά στην ιστορία

Στα -37,63 δολάρια/βαρέλι έκλεισε το αμερικανικό αργό παράδοσης Μαΐου στην Νέα Υόρκη.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη βουτιά στην ιστορία, ενώ ένα κλείσιμο σε αυτά τα επίπεδα θα είναι πολύ χαμηλότερο από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό των 10,42 δολ. το βαρέλι στις 31 Μαρτίου του 1986, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.

Σημειώνεται ότι η τιμή του συμβολαίου έχασε την προηγούμενη εβδομάδα το 1/5 της αξίας της καθώς η συμφωνία του OPEC+ και άλλων παραγωγών απέτυχε να ανακουφίσει από το πλήγμα που έχει υποστεί η ζήτηση σε μια συντεθλιμμένη παγκόσμια οικονομία.

Μεγάλο μέρος της πτώσης οφείλεται στο γεγονός ότι το συμβόλαιο του Μαΐου λήγει την Τρίτη.

Κλείσιμο
Ωστόσο η κατάρρευση της τιμής αναμφίβολα αντικατοπτρίζει την ταχέως διογκούμενη υπερπροσφορά πετρελαίου και τη ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων στο Cushing της Οκλαχόμα, τον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου των ΗΠΑ. Τα αποθέματα της Οκλαχόμα έχουν αυξηθεί κατά 48% στα σχεδόν 55 εκατομμύρια βαρέλια από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας. Ο κόμβος είχε μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα 76 εκατομμυρίων βαρελιών στις 30 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συμβόλαιο του Μαΐου διαπραγματεύεται με discount -ρεκόρ σε σχέση με το συμβόλαιο του Ιουνίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο πλέον, το οποίο σημειώνει βουτιά 11,2% στα 22,24 δολ. το βαρέλι.

Την ίδια στιγμή το Brent παραδόσεως Ιουνίου σημειώνει βουτιά άνω του 5% στα 26,55 δολ. το βαρέλι.

Δεν αρκούν οι περικοπές του OPEC+

Οι περικοπές της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα που συμφωνήθηκαν από τον OPEC+ ωχριούν μπροστά στην πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση που γνωρίζουν οι μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη.

Η Κίνα την Παρασκευή ανακοίνωσε την πρώτη συρρίκνωση της οικονομίας της εδώ και δεκαετίες, σε μια ένδειξη του τι πρόκειται να ακολουθήσει για άλλες μεγάλες οικονομίες που δεν έχουν ακόμη ξεπαγώσει μετά τον κορωνοϊό.

Πρόσφτα εξάλλου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του '30.


Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Δεν έχουμε ακόμα συλλογική ανοσία

Κορωνοϊός-Κρανίδι: Σε καραντίνα το ξενοδοχείο με τους μετανάστες - Αγωνία για τα 470 δείγματα

Μαφία Ρομά: O αρχηγός της έκρυβε 11 τόνους αντισηπτικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης