Ακίνητα: Τι αλλάζει φέτος σε μεταβιβάσεις και γονικές παροχές

Ακίνητα: Τι αλλάζει φέτος σε μεταβιβάσεις και γονικές παροχές

Πώς θα γίνονται οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων και τι αλλάζει στις δηλώσεις κληρονομιάς

akinita-metabibaseis
Πέντε σημαντικές αλλαγές στην ισχύουσα φορολογική νομοθεσία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων άρχισαν να "τρέχουν" με τον ερχομό του νέου έτους, καθώς τίθεται σε ισχύ ο νέος φορολογικός νόμος 4646/2019 που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή.
Στόχος των παρεμβάσεων που έγιναν και τίθενται σε ισχύ είναι να διευκολυνθούν οι μεταβιβάσεις και να τονωθεί η κτηματαγορά η οποία για ορισμένες κατηγορίες ακινήτων και ορισμένες περιοχές έχει ήδη αρχίσει να δίνει σημάδια ανάκαμψης.


Οι αλλαγές αυτές είναι οι εξής:

 1) Αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων, από οικοδομικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις προς ιδιώτες αγοραστές. Η αναστολή θα μπορεί να ισχύσει για την τριετία 2020-2022 και για τα κτίσματα τα οποία έχουν άδειες ανέγερσης από την 1η-1-2006 και μετά αλλά βρίσκονται ακόμη στα χέρια των οικοδομικών εταιριών που τα κατασκευάζουν ή τα έχουν αποπερατώσει, υπό την προϋπόθεση ότι οι υπεύθυνοι των εταιριών αυτών θα επιλέξουν οικειοθελώς να ενταχθούν σε καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ για την συγκεκριμένη τριετία. 

2) Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για την τριετία 2020-2022.
 
Κλείσιμο
3) Καθιέρωση διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων, μέσω συμβολαιογράφων. Η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτου θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου. Κάθε φορολογούμενος που προχωρά σε αγορά ακινήτου δεν θα χρειάζεται να επισκέπτεται την αρμόδια Δ.Ο.Υ., για να υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς η δήλωση φόρου μεταβίβασης θα συντάσσεται και θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στο σύστημα TAXISnet, από τον συμβολαιογράφο, ενώ η διασταύρωση, ο έλεγχος και η επαλήθευση των δηλούμενων στοιχείων θα γίνεται αυτόματα από το σύστημα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης