ΚΟΚ: Επιστρέφει το «Point System» στα ΙΧ - Βαριές ποινές σε όσους μαζέψουν τους «πόντους»

ΚΟΚ: Επιστρέφει το «Point System» στα ΙΧ - Βαριές ποινές σε όσους μαζέψουν τους «πόντους»

Το «Point System» θα ενημερώνεται από τροχονόμους μέσω τάμπλετ και όσοι συνεχίσουν να διατηρούν κακή οδική συμπεριφορά θα μαζεύουν «πόντους» οι οποίοι θα τους φέρνουν αντιμέτωπους με ποινές

ΚΟΚ: Επιστρέφει το «Point System» στα ΙΧ - Βαριές ποινές σε όσους μαζέψουν τους «πόντους»
Διπλά θα σκεφτούν οι παραβάτες την επόμενη φορά που θα αγνοήσουν επιδεικτικά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς επιστρέφει το ηλεκτρονικό σύστημα «Point System».

Το «Point System» θα ενημερώνεται από τροχονόμους μέσω τάμπλετ και όσοι συνεχίσουν να διατηρούν κακή οδική συμπεριφορά θα μαζεύουν «πόντους» οι οποίοι θα τους φέρνουν αντιμέτωπους με ποινές, μεταξύ αυτών και την αφαίρεση διπλώματος.

Οπως αναφέρουν πηγές στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, σε πολλές περιπτώσεις, εξαιτίας της μεγάλης γραφειοκρατίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν περιστατικά που δείχνουν ότι οδηγοί που έχουν παραβεί τον ΚΟΚ και η πράξη τους έχει καταγραφεί, δεν φτάνει αυτό ποτέ στους ίδιους. Μάλιστα, ενώ βεβαιώνονται οι παραβάσεις, τελικά καταλήγουν να στοιβάζονται τα πρόστιμα σε ντουλάπες στα γραφεία των Δήμων. Ετσι, το υπουργείο Μεταφορών προωθεί το εν λόγω εγχείρημα με σχετική πρόταση που καταρτίζει για το Εθνικό Πρόγραμμα Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Κατά τις ίδιες πηγές, η ενεργοποίηση του συστήματος δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα αλλά αντίθετα στοχεύει να απαλειφθεί ο γραφειοκρατικός κυκεώνας. Σκοπός του συστήματος λοιπόν, είναι να συνετίσει κυρίως τους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες, οι οποίοι δεν έχουν κάποια άλλη σύσταση για την κακή οδηγική τους συμπεριφορά, αφού δεν έχουν καμιά επίπτωση πέραν της κλήσης από την Τροχαία, όταν αυτό συμβαίνει.

Παρά το γεγονός ότι το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ) υπάρχει από το 2007, στην πράξη αντιμετωπίζει δυσλειτουργίες και πλέον εκτιμάται πως πρέπει να αναμορφωθεί και να συνδεθεί αυτόματα με τη βεβαίωση των παραβάσεων.

Ποια είναι όμως η λογική του «Point System»; Συγκεκριμένα προβλέπει ότι για ορισμένες παραβάσεις προστίθενται πόντοι στο ηλεκτρονικό ποινολόγιο του οδηγού και όταν συμπληρώσει τους 25 και ανάλογα με την κατηγορία, θα αφαιρείται το δίπλωμά του.

Οταν ο οδηγός προχωρά σε παραβάσεις, το σύστημα θα… γεμίζει από πόντους και το ΣΕΣΟ προβλέπεται να στέλνει σήμα στους οδηγούς όταν αυτοί φτάσουν τους 15. Μάλιστα, μελετάται η συγκεκριμένη διαδικασία να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο. Δηλαδή, μέσω email ή με πρόσβαση σε κάποια πλατφόρμα, σχεδιάζεται να γίνεται αυτόματα και η ενημέρωση του οδηγού όταν αυτός υποπίπτει σε κάποια παράβαση που συνεπάγεται και ποινή στο «Point System».

Για παράδειγμα, αν κάποιος σήμερα οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα σε αυτοκινητόδρομο, δεν γνωρίζει αν τον έχει καταγράψει η Τροχαία με κάμερα. Μπορεί λοιπόν να του έρθει πρόστιμο μετά από καιρό και να έχει περαστεί η ποινή στο «Point System», χωρίς να το γνωρίζει.

Με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας, η παράβαση θα περνάει μετά την πάροδο των δύο μηνών στην καρτέλα του και ο οδηγός θα ενημερώνεται αμέσως, έτσι ώστε την επόμενη φορά, ενδεχομένως, να τηρήσει το όριο ταχύτητας.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί να υπάρξει άμεση σύνδεση της παράβασης με την τιμωρία, προκειμένου ο οδηγός να συνετιστεί και να βελτιωθεί, συνολικά, το επίπεδο της οδικής ασφάλειας. Ταυτόχρονα, με την αναβάθμιση του ΣΕΣΟ θα εξαλειφθούν και άλλα φαινόμενα δυσλειτουργίας του κράτους. Η ηλεκτρονική βεβαίωση θα περιορίσει σημαντικά τον φόρτο εργασίας της Τροχαίας που βεβαιώνει τις παραβάσεις, καθώς η συμπλήρωση του ποινολογίου θα γίνεται την ίδια στιγμή σε πλατφόρμα. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται οι τροχονόμοι να έχουν δικά τους τάμπλετ όπου θα περνούν εκεί τα δελτία ατυχήματος και θα ενημερώνεται το σύστημα. Δηλαδή η πληροφορία της βεβαίωσης της παράβασης θα «ταξιδεύει» μέχρι την καρτέλα του οδηγού και αυτόματα εκείνος θα ενημερώνεται.

Κλείσιμο
Μπορεί η πρόταση να βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, ωστόσο εκτιμάται ότι μέσα στο νέο έτος θα έχουν προσδιοριστεί οι τεχνικές προδιαγραφές ώστε να προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός.

Σε πρώτη φάση, το πρώτο εξάμηνο του 2020 σχεδιάζεται η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος στον Δήμο Αθηναίων, όπου υπάρχει ο αναγκαίος εξοπλισμός (τάμπλετ) στη Δημοτική Αστυνομία, προκειμένου να βεβαιώνονται αμέσως οι παραβάσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης