Ελληνικά ομόλογα: Σε ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις - Κάτω από το «φράγμα» του 1,4% το 10ετες

Ελληνικά ομόλογα: Σε ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις - Κάτω από το «φράγμα» του 1,4% το 10ετες

Στο 0,76% το 5ετές – Οι θετικές εξελίξεις που δίνουν ώθηση στην σημερινή παρουσίαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σε ξένους επενδυτές

000_1JK0ST
Υπό τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο, για να μιλήσει σε ξένους επενδυτές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο του 14ου Ετήσιου Ελληνικού Roadshow του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΧΑΕ).

Ο κ. Σταϊκούρας θα αναλύσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τη στόχευση της κυβέρνησης για ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον 3% και για επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στην επόμενη διετία, με φόντο μια σειρά από πρόσφατες θετικές εξελίξεις:

- Καταρχάς, οι αγορές έστρωσαν το χαλί για την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, εντείνοντας τη δίψα τους για ελληνικά ομόλογα και οδηγώντας χθες τις αποδόσεις των τίτλων της χώρας μας σε νέα ιστορικά χαμηλά. Το 10ετές ομόλογο έκλεισε στο 1,387% χθες από 1,497% προχθές, καταρρίπτοντας μετά το φράγμα του 1,5% και το ψυχολογικό όριο του 1,4%. Σε σύγκριση με την Τρίτη, ο 10ετής κρατικός τίτλος μείωσε χθες την απόδοσή του κατά 7,35% και περιόρισε την απόσταση (spread) που τον χωρίζει από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο στο 1,894%. Νέα ρεκόρ κατέγραψαν επίσης το 5ετές ομόλογο που έκλεισε χθες στο 0,760% από 0,794% προχθές (-4,28% σε σχέση με την Τρίτη), το 15ετές με απόδοση που διαμορφώθηκε στο 1,785% από 1,907% προχθές (-6,40%), το 20ετές με απόδοση 2,066% χθες έναντι 2,196% προχθές (-5,92%) και το 25ετές με 2,255% χθες από 2,383% προχθές (-5,37%).

- Την προχθεσινή υποβολή του επίσημου αιτήματος για την πρόωρη αποπληρωμή 2,9 δισ. ευρώ από το δάνειο του ΔΝΤ προς τη χώρα μας, η οποία πυροδότησε την περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.

- Τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης για το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων αποκρατικοποιήσεων (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ελληνικό).

- Την πλήρη άρση των capital controls από τις αρχές του τρέχοντος μηνός.

Κλείσιμο
- Την υπέρβαση στα έσοδα του προϋπολογισμού κατά 468 εκατ. ευρώ στο 8μηνο του έτους και τη θετική πορεία πρόδρομων οικονομικών δεικτών.

Πρόσθετος άσος στο μανίκι του υπουργού Οικονομικών είναι η διαφαινόμενη άμεση έγκριση του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων (APS) από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp). Το σχέδιο αυτό υπολογίζεται ότι μπορεί να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να «σβήσουν» από τους ισολογισμούς τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους έως 30 δισ. ευρώ, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο θα διαθέσει εγγυήσεις ύψους έως 9 δισ. ευρώ, όπως μετέδωσε χθες το πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να αναδείξει επίσης τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών και της δημιουργίας φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος, μέσω του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και του φορολογικού νομοσχεδίου που θα ακολουθήσει μέσα στον επόμενο ένα μήνα.

Το 14ο Ετήσιο Ελληνικό Roadshow διοργανώνεται από χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λονδίνου με τη συμμετοχή 31 εισηγμένων εταιρειών, που έχουν κλείσει πάνω από 560 κατ’ ιδίαν συναντήσεις με 134 ξένους διαχειριστές κεφαλαίων από 100 funds.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης