Εκτός 120 δόσεων ένας στους δύο οφειλέτες!

doseis-ena-ektos

Πρακτικά, για τα περισσότερα νοικοκυριά, το νέο σύστημα δεν θα προσφέρει παρά 10 – 20 δόσεις το πολύ

Σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση -με πενιχρό όφελος όμως για τους πολίτες- εξελίσσονται τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για την ρύθμιση με τις «120 δόσεις» προς την εφορία, η οποία θα ενεργοποιηθεί μετά το Πάσχα.

Πρακτικά, για τα περισσότερα νοικοκυριά, το νέο σύστημα δεν θα προσφέρει παρά 10 – 20 δόσεις το πολύ. Και για τις επιχειρήσεις όμως, από τις οποίες εξαρτώνται χιλιάδες θέσεις εργασίας στην αγορά, στο οικονομικό επιτελείο δεν έχουν επιλύσει ακόμη πώς θα τις αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε εχθές το newmoney.gr η νέα ρύθμιση δεν θα προβλέπει εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια για όσα φυσικά πρόσωπα δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο, προβλέπεται να διατηρηθεί ο «κόφτης» της ελάχιστης μηνιαίας δόσεως. Έστω και αν μειωθεί δραστικά έως 50% όπως σχεδιάζεται, από 50 ευρώ που ίσχυε ως τώρα σε άλλες ρυθμίσεις σε μόλις 25-30 ευρώ το μήνα, το μέτρο θα διευκολύνει μόνον 1 στους 2 μικρο-οφειλέτες.

Και αυτό διότι από τα 4,064 εκατ. οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη 105 δισ. ευρώ προς την εφορία:

-Οι 2.219.151 χρωστούν έως 500 ευρώ μόλις (και ούτε 300 εκατ. ευρώ αθροιστικά όλοι μαζί). Συνεπώς, ακόμα και με 25 ευρώ σαν ελάχιστη δόση το μήνα, οι δόσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 20 συνολικά. Φυσικά δεν αφορούν καν στους 536.330 οφειλέτες που χρωστούν και δεν πληρώνουν από 1-10 ευρώ, ούτε αγγίζουν τους 338.072 οφειλέτες με χρέη 10-50 ευρώ. Δώρον - άδωρον φαντάζει και για τους περισσότερους από τους συνολικά 1.344.792 μικρο-οφειλέτες με χρέη 50-500 ευρώ μόλις, καθώς τους προσφέρει μόλις 2-20 δόσεις. Για όλους αυτούς, το μόνο όφελος ίσως είναι η διαγραφή τυχόν μικροποσών για τόκους ή η άμεση χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας που την στερούνται παρότι οι οφειλές τους είναι (ατομικά και συνολικά) είναι ουσιαστικά αμελητέες.

- Οφέλη από τις 120 δόσεις θα έχουν κυρίως οφειλέτες που χρωστούν πολλά περισσότερα από 3.000 ευρώ και πάνω (120 Χ 25 ευρώ = 3.000). Ο συνολικός τους αριθμός δεν ξεπερνά οι 1,5 εκατομμύριο. Ωστόσο αν δηλώνουν εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, τότε και για αυτούς οι 120 δόσεις θα φαντάζουν απλησίαστες. Και αυτό διότι καθιερώνεται ο όρος «ετήσια ικανότητα αποπληρωμής» που ορίζεται σαν ποσοστό του φορολογητέου εισοδήματός τους.

Η λογική του μέτρου αυτού είναι σχετικά απλή: το πόσα μπορεί να δίνει ο φορολογούμενος δεν μπορεί να επαφίεται απλώς στην καλή του πρόθεση, αλλά θα καθορίζεται κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος του εισοδηματός του. Κάτι ανάλογο δηλαδή και με τον τρόπο που τους επιβάλλεται ο φόρος εισοδήματος.

Για παράδειγμα, για όσους ξεπερνούν ελαφρώς τα 10.000 ευρώ, θα τους ζητηθεί να πληρώνουν ετησίως ένα πολύ μικρό ποσοστό από όσα βγάζουν, της τάξεως του 5% ή 6%. Για παράδειγμα, για εισόδημα 12.000 ευρώ μπορεί να απαιτείται να πληρώνουν 600 ή 720 ευρώ το χρόνο, ασχέτως πόσο υψηλή ή χαμηλή είναι ο οφειλή τους. Σε αυτήν την περιπτωση, εάν χρωστούν κάτω από το ετήσιο όριο αποπληρωμής δεν θα έχουν παραπάνω από 12 δόσεις, ενώ αν χρωστούν πχ 7.200 ευρώ, θα πρέπει να τα εξοφλήσουν σε 120 δόσεις των 60 ευρώ το μήνα (αφού με τα 600 το χρόνο ή 50 το μήνα θα χρειάζονταν 144 μήνες).


Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Αστραπόγιαννος

Λέει ο άλλος, εγώ δε χρωστάω ούτε για το σπίτι, ούτε στο κλεφτοδημόσιο !! Μα αφού είσαι κομματόσκυλο , και σε βόλεψε ο μπάρμπας από την Κορώνη... στο κλεφτοδημόσιο σαν μετακλητο λαμόγιο, και παίρνεις ένα τσουβαλι λεφτά ξύνοντας τά φρύδια σου, και λές είς υγεία των κοροιδων !!!

Νικος

Ποια η αναγκη των δοσεων οταν δεν υπαρχει σοβαρο φορολογικο και ασφαλιστικο; Ενιαιοι συντελεστες φορολογιας και ασφαλιστικο συστημα που συσχετιζει υπηρεσιες και υψος συνταξεως με εισφορες. Αλλα μονο σχολια κι εξυπναδες

επιτελους ποτε θα πεσουν οι ψευτο-αριστεροι!

Αντε να ερθει η Νεα Δημοκρατια για να δουλεψει κατι σ αυτο το κρατος!

Θείος Γιώργος

Αναρωτιέμαι... Έχει ανάγκη τις 120 δόσεις, αυτός που χρωστάει κάτω από 3.000€ στην εφορία? Κοινώς, έχει ανάγκη τις 120 δόσεις το 62,5% όσων χρωστούν? Είπαμε ρε παιδιά, "δεξίο" το site, αλλά μην γράφεται π@π@ριές, γελάει ο κόσμος μαζί σας...

Μην προτρέχεις θείε...

Και όμως θείε υπάρχουν άνθρωποι που χρωστάνε 3000 και έχουν ανάγκη την ρύθμιση των 120 δόσεων γιατί πολύ απλά με την ρύθμιση θα αφαιρεθούν οι προσαυξήσεις που μπορεί να είναι άλλα τόσα. Μην προ τρέχεις λοιπόν και να νιώθεις ευτυχισμένος που είσαι υγιείς και δεν είσαι στην θέση αυτών που έχουν ανάγκη αυτή την ρύθμιση. Την υπερβολή στο άρθρο εγώ την βλέπω σε όσους χρωστάνε 500 ευρώ και με το ελάχιστο ποσό θα πληρώνουν 25€ τον μήνα σε 20 δόσεις. Δηλαδή το άρθρο λέει για 120 δόσεις στα 500 ευρώ οπότε 4 ευρώ τον μήνα. Αλλά και πάλι μπορεί να υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις και δεν πάει το μυαλό μου όπως δεν πάει και το δικό σου στην δική μου περίπτωση.

Πλέον...

...κλαίμε από τα γέλια!!! Ο άλλος απαντάει κιόλας, χα, χα, χα, χα!!!

@@

Όι άδικοι και εξοντωτικοί φόροι και τά χαράτσια Με τά αισχρά τεκμήρια, και το χαράτσι επιτηδευματος, και 150,% προκαταβολή χαρατσιου κ.λ.π. ΔΕ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΡΓΟΎΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ !!!! Στάση πληρωμών τώρα !!!

Λογιστής

Στάση πληρωμών, στους άδικους και εξοντωτικους φόρους, διότι είναι στοχευμένα, μόνο εναντίον των μικρομεσαίων !!!! Ας πληρώσουν μία φορά, και οι ντεμεκ συνταξιούχοι των ευγενών ταμείων και των ΔΕΚΟ !!

ΧΑ

Αν όντως είσαι λογιστής θάπρεπε να ξερεις ότι αυτοί ακριβώς οι συνταξιούχοι των ''ευγενών ταμείων'' είναι που πληρώνουν πραγματικά φόρους.... βαρείς φόρους και τους πληρώνουν αναγκαστικά γιατί δεν μπορούν να κρύψουν κάτι. Σε αντίθεση με ελεύθερους επαγελματίες .... τα ξέρεις τώρα..... να τα ξαναλέμε ??

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης