120 δόσεις: Δείτε με παραδείγματα πώς θα γίνει το «κούρεμα» των οφειλών

bank_main01

Περίπου στα 100 με 150 ευρώ «βγαίνει» η δόση συν 185 ευρώ η τρέχουσα

Μπορεί η ελάχιστη μηνιαία δόση για τους οφειλέτες που θα  ενταχθούν στις 120 δόσεις να είναι 50 ευρώ αλλά για να επωφεληθεί κάποιος από αυτό το μέτρο δεν πρέπει η νέα του οφειλή να υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ. Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ ένα μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών οφείλουν 20.000-30.000 ευρώ με αποτέλεσμα ακόμα και με το γενναίο «κούρεμα» του επανυπολογισμού, η δόση να ανέρχεται πάνω από 100 ευρώ μηνιαίως.

 Ως βάση του επανυπολογισμού των ποσοστιαίων ασφαλίστρων του ΕΦΚΑ υιοθετείται ο κατώτατος μισθός των 586,08 ευρώ. Συνεπώς όλοι οι οφειλέτες «πέφτουν» στην ελάχιστη εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου. Υπενθυμίζεται πως ο επανυπολογισμός εφαρμόζεται σε χρέη της περιόδου 2002 – 2016, ενώ οι παλαιότερες (έως και το 2001) και οι μεταγενέστερες οφειλές (των ετών 2017 και 2018) παραμένουν ως έχουν χωρίς επανυπολογισμό, αλλά με κούρεμα προσαυξήσεων 85%.

Με τον μηχανισμό αυτό περίπου 600.000 οφειλέτες στα πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που χρωστούν συνολικά 14,5 δισ. ευρώ θα μπορέσουν να ωφεληθούν από το  «κούρεμα» της οφειλής έως και 67%.

1. Για παράδειγμα αν η αρχική οφειλή με τις προσαυξήσεις ανέρχεται σε 67.426 ευρώ (οφειλή 133 μηνών) με τον επανυπολογισμό των εισφορών με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, η οφειλή μειώνεται στα 22.118 ευρώ (-67%). Η μηνιαία δόση για τον συγκεκριμένο οφειλέτη διαμορφώνεται στα 184 ευρώ. Ωστόσο για να εξυπηρετεί τις δόσεις του, θα πρέπει να καταβάλλει και τις τρέχουσες εισφορές (185 ευρώ η κατώτατη εισφορά).

2. Για παράδειγμα, αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας οφείλει συνολικά 22.361 ευρώ (οφειλή 58 μηνών) με τον επανυπολογισμό, η νέα του οφειλή θα ανέρχεται σε 9.475 ευρώ (-57.6%) και η δόση του θα ανέρχεται σε 78 ευρώ  μηνιαίως.

Η διάταξη για τις 120 δόσεις – όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων- δίνει οπωσδήποτε μια ανάσα σε όσους μπορούν να είναι συνεπείς αλλά είναι δώρο-άδωρον για όσους εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δεινή οικονομική κατάσταση αφού πρέπει να πληρώνουν και τις τρέχουσες εισφορές. Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση αποτελεί η πληρωμή των εισφορών του 2019.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στο τέλος Απριλίου και θα παραμείνει σε λειτουργία έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Κομβικό σημείο αποτελεί η δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο στην νέα ρύθμιση να υπαχθούν  και όσοι είναι σήµερα ενταγµένοι σε άλλη ρύθµιση (π.χ. στην πάγια των 12 δόσεων), καθώς στο νοµοσχέδιο προβλέπεται ότι στο νέο σχήµα «υπάγεται υποχρεωτικά και το υπολειπόµενο ποσό οφειλής που έχει ήδη υπαχθεί σε ρύθµιση τµηµατικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, µε απώλεια των διευκολύνσεων των προηγούµενων ρυθµίσεων». Μάλιστα προβλέπεται πως αν εκκρεµεί διαδικασία υπαγωγής οφειλών προς τα Ταµεία στον νόµο του Εξωδικαστικού ή των υπερχρεωµένων, τότε ο οφειλέτης µπορεί να ενταχθεί στη νέα ευνοϊκότερη ρύθµιση εφόσον παραιτηθεί.

Στη νέα ρύθµιση υπάγονται νοµικά και φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εµπορικής ιδιότητας, τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή/και τη διακοπή ή αλλαγή της ιδιότητας, λόγω της οποίας δηµιουργήθηκε η οφειλή.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

..

Πριν γίνει η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ βλέπαμε τις ετήσιες επιχορηγήσεις ανά ταμείο. Δεν είναι πολλά χρόνια πριν όταν βλέπαμε ότι για επιχορηγήσεις στο ταμείο του ΙΚΑ το κράτος έδινε κοντά στα €6.000 τον χρόνο ανά συνταξιούχο, για το ταμείο συνταξιούχων της ΔΕΗ έδινε περί €750 εκατομμύρια το χρόνο ή κοντά στις €16.000 τον χρόνο ανά συνταξιούχο, ενώ στα ταμεία συντάξεων του ΟΤΕ και της Ολυμπιακής έδινε ως και άλλα €600 εκατομμύρια τον χρόνο ή €11.000 ανά συνταξιούχο. Στο τότε ΤΕΒΕ και ΟΑΕΕ το κράτος επιχορηγούσε περί τα €800 ανά συνταξιούχο ετησίως. Ακόμα και στη σπατάλη του ελληνικού κράτους οι αυτοαπασχολούμενοι μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν στην απέξω. Όταν έβρεχε εκατόευρα κρατούσαν ομπρέλα. Αυτά τα €250 δισ. που μοίρασε το κράτος στην εικοσαετία συν τους τόκους αυτών (άλλα €70 δισ. με 3% επιτόκιο) κατέληξαν €320 δισ. από τα €340 δισ. που χρωστάμε ως χώρα. Τώρα τί να λέμε για 120 και 2000 δόσεις . Έχουμε να κάνουμε με εθνική προδοσία !!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

skoda_plant

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι για να διεκδικήσουν άμεσα τα 1,5 δις (αρχικό κεφάλαιο) της επένδυσης της Volkswagen στην Τουρκία, η οποία πάγωσε από τους Γερμανούς λόγω της εισβολής στην Συρία…

akinita-5

Στόχος να εντοπιστούν όσοι προσπαθούν να φοροδιαφύγουν μέσω ακινήτων - Η κυβέρνηση έχει εγγράψει στον νέο προϋπολογισμό έξτρα έσοδα €60 εκατ. από τις διασταυρώσεις, που θα τρεξουν το 2020

5
oikonomikwn_main

Τι αποκαλύπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού Το κόστος ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το υπερπλεόνασμα που θα διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο - Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο εγκρίθηκε από τους θεσμούς, γιατί έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά