Μέσος μισθός τα 1.065 ευρώ στο Δημόσιο - Στα 2.750 ο μέσος όρος της Ευρωζώνης

dimosioi-ypalliloi-ena

Έχασαν πάνω από το 30% του εισοδήματός τους στα χρόνια των μνημονίων - Στην τρίτη θέση από το τέλος μεταξύ των χωρών της ΕΕ στην αγοραστική δύναμη

Δραματικές απώλειες στο εισόδημα τους σημειώνουν μέσα στα χρόνια των μνημονίων οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς υπολογίζεται πως χάθηκε πάνω από το 30%. Από το 2011 έως το 2017 το κονδύλι για το σύνολο των αμοιβών του προσωπικού (πλην ένστολων) στο δημόσιο ψαλιδίστηκε κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ και από τα 10,1 δισεκατομμύρια υποχώρησε στα 8,8 δισεκατομμύρια.

Ειδικότερα, όπως δείχνουν δύο έρευνες που διεξήγαγε το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ ( Ι.Σμυρλής, Αν.Σαλής, Ηλ.Ιωακείμογλου) για τους μισθούς και την αγοραστική δύναμη. η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση από το τέλος όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη των δημοσίων υπαλλήλων. Οι αμοιβές μάλιστα υποχωρούν με ρυθμό μεγαλύτερο από τη μείωση του ΑΕΠ στη χώρα.

Συγκρίνοντας τον μέσο όρο των 28 χωρών (EU28) και τον μέσο της Ευρωζώνης (EURO19) η Ελλάδα, με επίδοση 84,1, βρίσκεται κάτω του ευρωπαϊκού μέσου 100 που τίθεται ενδεικτικά ως όριο προς σύγκριση. Η Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία με τιμή περίπου 50, στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου έχουν το χαμηλότερο επίπεδο τιμών καταναλωτικών προϊόντων και βασικών υπηρεσιών. Οι Νορβηγία, Δανία και Ισλανδία αντιθέτως, με τιμές στο επίπεδο του 150, έχουν κατά πολύ υψηλότερες τιμές από τον ευρωπαϊκό μέσο.

Όσον αφορά στη σχέση με φόρου και εισοδήματος η Ελλάδα έχει τιμή 42,5% λίγο υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου, στη μέση περίπου του εύρους της κλίμακας του φόρου. Χαμηλότερη μέγιστη φορολογία μεταξύ 20 και 30% εμφανίζουν η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία ενώ υψηλότερη στο επίπεδο του 55-60% η Σουηδία, το Βέλγιο και η Δανία.

Στη μέση οικογενειακή δαπάνη για στέγαση και βασικές παροχές η Ελλάδα έχει τιμή 564€ σε μηνιαία βάση, στα ίδια επίπεδα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τη χαμηλότερη δαπάνη εμφανίζουν η Μάλτα, η Εσθονία και η Ισλανδία και την υψηλότερη τιμή, εμφανίζουν η Ιταλία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

Οι μέσες μηνιαίες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων εμφανίζουν μεγάλη διακύμανση. Σε δεκατέσσερις χώρες οι αποδοχές βρίσκονται στο χαμηλό επίπεδο των 500-1.500€ ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος είναι 2.321€ και της Ευρωζώνης 2.750€. Η Ελλάδα με 1.065€ ως μέση μηνιαία αμοιβή των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται στην πρώτη ομάδα των χωρών. Στην αντίθετη κατεύθυνση οι χώρες Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Σουηδία και Δανία βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα απόλυτης τιμής αμοιβών που ξεπερνούν τις 5.000€.

ΣΧΟΛΙΑ (28)

Ναι ε;

Για οσο ο μισθος τους ειναι υψηλοτερος απο αυτον του ΙΤ θα ειμαστε ενα συνεχομενο προβλημα. ΕΞαλλου τι απωλειες μισθου μετρουν οι ανυπαρκτοι; στον ΙΤ θερισε η ανεργια και εκλεισε σπιτια.

Τι λες βρε χαλβ@

..που ένας υπάλληλος δημοτικού σε σούπερ μάρκετ παίρνει περισσότερα από ένα δάσκαλο με δύο διδακτορικά και 3 ξένες γλώσσες...γίδι.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Κατά τη γνώμη μου ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι χαμηλος, όμως πιστεύω ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αυξηθεί όπως θα αυξηθούν τα προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται το δημόσιο τομέα! Εγώ διορίστηκα πριν λίγες μέρες σε δημόσια υπηρεσία με σύμβαση ενός έτους χάρη σε γνωστό μου πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον καταλαβαίνω τι σημαίνει εργασία και χαρά! Το μόνο κακό ότι έχασα το ΚΕΑ αλλά δεν πειράζει στη νέα μου δουλειά παίρνω παραπάνω και δουλεύω το ίδιο με πριν!!!!

ΦΙΛΕ

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ((ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΤΡΟΛΑΡΕΙΣ))ΟΠΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΩΝ ,ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ.

@

Δεν πειράζει ηλίθιε δεξιέ, προφανώς ζηλεύεις τους άλλους που εργάζονται στο Δημόσιο επειδή εσύ βαριέσαι ακόμα και να σηκωθείς από τον καναπέ να προσπαθήσεις να εργασθείς.

δημ

Η εργατική νομοθεσία θα έπρεπε να είναι ενιαία, για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ο δημόσιος τομέας θα έπρεπε να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Λογιστής

Η μεγαλύτερη γάγγραινα της Ελλάδος είναι η ΑΔΕΔΥ , η ΟΛΜΕ, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, και η ΠΟΕ ΟΤΑ !!!!

γιουσουφάκι του σαβίδη

Στην Ευρώπη ο μισθός στον Ιδιωτικό Τομέα είναι κατά μέσο όρο ΔΙΠΛΑΣΙΟΣ αυτού του Δημοσίου, Στην Ελλάδα είναι ΜΙΣΟΣ, άρα οι ΔΥ στην Ελλάδα παίρνουν 4 φορές περισσότερα... Επίσης στην Ελλάδα ο βασικός μισθός των ΔΥ είναι το ΕΛΑΧΙΣΤΟ των εισοδημάτων τους (επιδόματα, παροχές, υπερωρίες κλπ κλπ κλπ) Σε ποια ηλικία βγαίνουν στη σύνταξη οι Ευρωπαίοι ΔΥ ???? Πόσο εφάπαξ παίρνουν ?

Τι εννοείς μισθό

σε ιδιωτικό τομέα βρε δίποδο; Το μισθό του ντελιβερά ή το μισθό του σερβιτόρου; Οι θέσεις υψηλής εξειδίκευσης πληρώνονται αναλόγως στον ιδιωτικό τομέα ΚΑΙ στην Ελλάδα. Ο δημόσιος τομέας φταίει που σε κάθε γειτονιά ο ιδιωτικός ανοίγει 3 σουβλατζίδικα και 5 καφετέριες για να έχει εύκολο χρήμα; Η Ελλάδα είναι χώρα ανάμεσα στον καπιταλισμό και στον κρατισμό, δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει το μεγάλο άλμα γιατί δε μπορεί μια χώρα 10.000.000 να τα βάλει με μια χώρα 500.000.000 και εκ των πραγμάτων δεν έχει δύναμη για να είναι το κέντρο του κόσμου και να ανοίξουν 50.000 βαριές βιομηχανίες στη χώρα μας. Άσε που και να μπορούσε δε θα άνοιγαν ποτέ λόγω των περιβαλλοντικών οργανώσεων..χαχα..αλλά τι να σου εξηγώ τώρα..

xaris

Δεν γ......ε εσείς και οι Δ.Υ. .......ποιός θα νοιαστεί για τον ιδιωτικό τομέα που έχει κατακρεουργηθεί.......ουστ κοπρόσκυλα

planet

Στη Ευρώπη εργάζονται οι ΔΥ. Εδω μην πω τι ποιότητα ΔΥ έχουμε και 250 ευρώ τον μήνα να παίρνανε πάλι πολλά θα ήτανε.

γκιλλα κατερινα

Μονο οι δημοσιοι παιρνουν τα τριπλασια λεφτα απο τους ιδιωτικους και δεν δουλευουν κιολας!δεν μας σωζει τιποτα!θα πεθανουμε αγκαλια με τους δημοσιους αχρηστους

LockiG

Μονόπλευρο το άρθρο με ελλειπή στοιχεία. Ο μισθός δεν είναι κάποιο μάννα εξ' ουρανού. Πρέπει να αντιπροσωπεύει την απόδοση του εργαζόμενου. Στις άλλες χώρες υπάρχουν συστήματα αξιολόγησης του εργαζόμενου και καταμέτρησης της απόδοσής του. Στην Ελλάδα οι αριστεροί συνδικαλιστές του δημοσίου αρνήθηκαν οποιοδήποτε είδος αξιολόγησης. Επομένως δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τους μισθούς των άλλων χωρών όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι αξιολογούνται και υφίστανται και αλλαγές στο εργασιακό τους περιβάλλον αν δεν είναι επαρκείς (πχ μεταφέρονται σε άλλη υπηρεσία αν δεν πιάσουν τους στόχους) με την Ελλάδα όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι πεθαίνουν πάνω στην ίδια καρέκλα στην οποία διορίστηκαν. Ποιός είναι ο δίκαιος μισθός για τον έλληνα δημόσιο υπάλληλο; Επειδή κανείς δεν έχει αξιολογηθεί είναι όσο θέλει. Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να είναι γύρω στα 250-280 Ευρώ.

dds

Τα έχω ξαναγράψει αλλά ξέρω ότι κάποιοι δεν θέλουν να τα παραδεχτούν! Αυτο το 1065 που υπολογίστηκε δεν ξέρουμε καν αν ειναι καθαρές οι μεικτές αποδοχές! Θα υποθέσουμε λοιπόν ότι είναι καθαρές απολαβές! Τα 1065 ευρω λόγω 12 μισθών αντιστοιχούν σε 912 ευρω στον ιδιωτικό τομέα των 14 με τα δώρα! Θα πουν βέβαια κάποιοι ότι έχουν μονιμότητα και...παροχές. Θα απαντήσω ότι πλέον ανήκουν στον εφκα και δεν εχουν καμία παροχή ούτε κοινωνικό τουρισμό ούτε τίποτα! Θα γράψουν κάποιοι: μα στον ιδιωτικό τομέα παιρνουν 500 ευρω! Θα συμφωνήσω με λύπη όμως μιλάμε για υπάλληλους που έχουν κατα μέσο όρο 25 χρόνια προυπηρεσίας στην ίδια θέση!!! Το δημόσιο δεν το συγκρίνεις με μια μικρομεσαία επιχείρηση αλλά με μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν παρόμοια δομή! Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι εχουμε έναν εργαζόμενο στο σουπερ μαρκετ βασιλόπουλος που εργάζεται ανειδίκευτος εκεί 25 χρόνια! Τι λέτε δεν θα παίρνει πλέον 912 ευρώ δίχως τις δωροεπιταγές και τις όποιες ενδοεταιρικές παροχές όπως εκπτώσεις στις αγορές εντός μάρκετ; Ευτυχώς τα παίρνει και ίσως τα ξεπερνά! Εν κατακλείδι, αφήστε τις καταγγελίες για το μισθό των πολλών δημοσίων υπαλλήλων και εστιάστε στο πως θα βελτιωθεί η παραγωγικότητα αυτών. Αξιολογήστε τους δίκαια -οι κυβερνώντες ανεξαρτήτου κόμματος- και κάντε τους να αποδώσουν και να προσφέρουν υπηρεσίες επιπέδου στους πολίτες. Εκεί είναι το στοίχημα και όχι στο να ασχολήστε με το πόσα παίρνει ο υπάλληλος στο γκισε του ικα, του κεπ, του τεβε ή η νοσοκόμα στο τάδε νοσοκομείο... Είναι δεδομένες οι ελλείψεις στο δημόσιο τομέα αλλά είναι και δεδομένη η ανεπάρκεια πολλών εργαζομένων σε αυτό! Η κομπλεξική σύγκριση εργαζομένων στους διάφορους κλάδους μόνο κακό σε όλους!

Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ! ΟΤΙ

ΠΕΡΙΠΟΥ 1 ΣΤΟΥΣ 2 ΜΟΝΙΜΑΔΕΣ ΣΥΝ ΟΤΑ-ΔΕΚΟ-ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ,ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΥΘΗΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΕ ΤΟΥΣ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΛΟΓΩ((ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΣΟΥ ΗΡΕΜΙΑ)),ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ 08:00-14:00Κ.Λ.Π Κ.Λ.Π ,ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΙΔ.ΤΟΜΕΑ,ΟΠΟΤΕ! ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ,Ο ΙΔ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΩΜΕΝΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΚΑΙ Ο ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ.

D

Ένας εργαζόμενος για να μπορέσει να κάνει δουλειά στο δημόσιο, το οποίο σταματάει την εξυπηρέτηση στις 13.30 πρέπει να πάρει άδεια, την πολύτιμη άδεια των 22 ή 25 ημερών το χρόνο που έχει για να ξεκουραστεί. Και αυτό θα γίνει ξανά και ξανά μέσα στο χρόνο. Το δημόσιο είναι για να εξυπηρετεί πολίτες. Κανονικά έπρεπε να υπάρχει ωράριο ως τις επτά. Δούλευα σε ιατρικό κέντρο και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έρχονταν για εξετάσεις το πρωί καί σου έλεγαν "μπορούμε να κάνουμε λίγο γρήγορα γιατί έφυγα από την δουλειά"; Πρέπει να υπάρχει αντιστοιχία του μισθού με την εργασία που προσφέρεις. Τα δύο τρίτα των δημοσίων υπαλλήλων αν ήταν στον ιδιωτικό τομέα θα είχαν απολυθεί, άρα τα λεφτά που παίρνουν είναι πολλά. Επίσης με την ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών π.χ. εφορία, τα μητρώα στο ΙΚΑ και άλλες οι υπάλληλοι που αποδεσμεύονται θα έπρεπε να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες που έχουν ανάγκη. Επειδή αυτό δεν γίνεται προφανώς υπάρχει πλεονάζον προσωπικό άρα μειωμένη εργασία. Στον ιδιωτικό τομέα τον πελάτη τον προσέχουν γιατί αυτός αφήνει τα χρήματα στην επιχείρηση. Στο δημόσιο μας βρίζουν και η συμπεριφορά τους είναι αγενεστατη και μετά κλαίγονται για τα βασανιστήρια που περνάνε αν και είμαστε εμείς όχι απλά πελάτες αλλά αυτοί που πληρώνουν τους μισθούς τους. Αυτές είναι πολύ λίγες διάφορες από τις οποίες καταλαβαίνει κανείς ότι οι δημόσιοι παίρνουν πολλά χρήματα για την εργασία τους.

...

Μιλάς με πολλές υποθέσεις και υπολογισμούς κατά πόσο σε συμφέρουν. Δεν έχει ιδέα τι παίζει στον ιδιωτικό

Όχι απλά τα παίρνει

ο υπάλληλος σε σουπερμάρκετ, φτάνει σίγουρα τα 1.500 καθαρά μαζί με τα κουπόνια για αγορές. Ένας εκπαιδευτικός φτάνει τα 1.200 καθαρά με 30 χρόνια υπηρεσίας και με τρία διδακτορικά. αλλά φυσικά όποτε λένε την αλήθεια τότε θυμάστε ότι μόνο κακό κάνει η σύγκριση μεταξύ κλάδων.

...

Μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα τα 500 ευρώ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trape3

Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν κατά το παρελθόν είχε διαπιστώσει παραβιάσεις του ανταγωνισμού στα σχήματα αναβαλλόμενης φορολογίας που χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχυθούν τα κεφάλαια των τραπεζών

f1new1

Οι οικονομικές επιδόσεις και οι νέοι σχεδιασμοί των πρωταγωνιστών του κλάδου των σούπερ μάρκετ - Πώς δύο παίκτες κατάφεραν να ελέγχουν το 50% της αγοράς και οι μεγάλες προσπάθειες των άλλων μεγάλων του κλάδου