Economist: Η ευρωζώνη βρίσκεται πάλι στα πρόθυρα ύφεσης

economist_recession

Το βρετανικό περιοδικό εκτιμά ότι η ευρωζώνη επιστρέφει στα πρόθυρα της ύφεσης -Η Ελλάδα κατέγραψε χειρότερες επιδόσεις από το Σουδάν και την Ουκρανία σε επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ 

«Η ευρωζώνη βρίσκεται πάλι στα πρόθυρα ύφεσης» εκτιμά σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Economist, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο σενάριο «μετά από δύο δεκαετίες χαμηλής απόδοσης, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει».

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του στον ιστότοπό του, ο Economist σημειώνει: «Πολύ γρήγορα το #euroboom μετατράπηκε #eurogloom και τα στοιχεία για το ΑΕΠ που επίκεινται προς δημοσίευση αργότερα αυτόν το μήνα θα επιβεβαιώσουν ότι κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2018 η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο πληρώντας έτσι τις τεχνικές προϋποθέσεις της ύφεσης. Η Γερμανία φαίνεται πως έχει αποφύγει -παρά τρίχα- την ύφεση και η ευρωζώνη που διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 1999 μπορεί να περάσει την επέτειό της στα πρόθυρα μιας άλλης κάμψης».

«Το ευρώ υπήρξε ένα οικονομικό φιάσκο, η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ευρωζώνη έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες προηγμένες οικονομίες και στην Ε.Ε. ως σύνολο», αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η τελευταία δεκαετία ήταν πραγματικά σκληρή. Οι περιοχές με τις χειρότερες αποδόσεις κατά κεφαλήν ΑΕΠ από το 2018 συμπεριλαμβάνουν μέρη που βιώνουν γεωπολιτικές αναταραχές συν την περιφέρεια της ευρωζώνης και τώρα που αυτή (η ευρωζώνη) αρχίζει την 3η δεκαετία της, μια νέα ύφεση διαφαίνεται.

Η Ελλάδα κατέγραψε χειρότερες αποδόσεις κι από το ... Σουδάν

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μάλιστα, η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη καθυστέρησε σε σχέση με άλλες προηγμένες οικονομίες και έναντι του συνόλου της ΕΕ. Ο συντάκτης θεωρεί ότι οι εξελίξεις θα ήταν ίδιες ακόμη και χωρίς το ενιαίο νόμισμα.

«Η τελευταία δεκαετία ήταν ιδιαίτερα βάναυση. Μια λίστα με τις χειρότερες επιδόσεις του κόσμου σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ από το 2008 συμπεριλαμβάνει μέρη που υποφέρουν από γεωπολιτικές καταστροφές και περιοχές της περιφέρειας της Ευρώπης. Η Ελλάδα ξεπέρασε το Σουδάν και την Ουκρανία. Η Κύπρος και η Ιταλία χτυπήθηκαν από τη Βραζιλία και το Ιράν. Η Γαλλία και η Ολλανδία από τη Βρετανία.

Πολλές οι αιτίες 

Οι αιτίες δεν είναι λίγες: η γερμανική παραγωγή αυτοκινήτων μειώθηκε καθώς οι εταιρείες έπρεπε να συμμορφωθούν με νέα πρότυπα εκπομπών οχημάτων, η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε αναταραχή καθώς οι νέοι λαϊκιστικοί ηγέτες είχαν σκληρή αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες τρομάζοντας τις αγορές. Οι διαμαρτυρίες αναχαίτισαν το ρυθμό ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας ενώ πλήγμα αποτέλεσε και η επιβράδυνση της Κίνας και οι περιορισμοί στις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες. Οι οικονομίες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν πολλά διαρθρωτικά εμπόδια για την ανάπτυξη, αλλά από το 2008 ο κύριος περιορισμός τους ήταν η αδύναμη ζήτηση. Κατ' ουσίαν, η Ευρώπη έχει αρνηθεί στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα χρήσης των προϋπολογισμών τους για την ενίσχυση της ζήτησης. Αυτοί οι δημοσιονομικοί περιορισμοί θα ήταν λιγότερο ανησυχητικοί αν η Ε.Ε. είχε καλύτερες θέσεις για την ενίσχυση των ιδιωτικών δαπανών χαλαρώνοντας τη νομισματική πολιτική.

«Η μεταστροφή από την άνθηση στην ύφεση της ευρωζώνης ήταν αναπόφευκτη, ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι μόνιμη. Η Ευρώπη μπορεί να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς της περιορισμούς και ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές της για την αμοιβαιοποίηση τμήματος του χρέους και διαμόρφωση ενός αρκετά μεγάλου προϋπολογισμού της ευρωζώνης που θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά κίνητρα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν μεγάλη αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων και στον τρόπο σκέψης εντός της Ευρώπης. Αν η τελευταία δεκαετία της κρίσης δεν κατέδειξε την επιτακτική ανάγκη διατήρησης μιας εργαλειοθήκης για την ενίσχυση της ανάπτυξης, είναι δύσκολο -και τρομακτικό- να σκεφθούμε τι άλλο πια μπορεί να χρειάζεται», σημειώνει ο Economist.

ΣΧΟΛΙΑ

kyriakos

Επιστροφή στις προσπάθειες της εποχής της μεγάλης κρίσης. ΔΕΊΧΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟΎ για να μην φανούν τα χάλια μας!!! Με χαμόγελο, σοβαροφανεις μπούρδες και αθωοτητα του δολοφόνου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kin_5

«Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί κατά τα τελευταία χρόνια σε έναν αγαπητό προορισμό για ξένες επενδύσεις» αναφέρει η γερμανική υπηρεσία που φιλοξενεί δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου του οργανισμού Enterprise Greece

5
3fa9d1f6d17c9b1ecfe58b52fb588169_XL

Μειωμένη κατά 1,3 εκατ. θέσεις εμφανίζεται η ζήτηση στα περιφερειακά αεροδρόμια για τη θερινή σεζόν με βάση τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων από πλευράς των εταιρειών γεγονός το οποίο αποτυπώνει κι ένα πρώτο σημάδι για την τάση της αγοράς, μετά το θετικό σερί των τελευταίων ετών για τον ελληνικό τουρισμό. 

ee1b877e4ccd9ec89cd3513db26077d0_XL

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών με δύο σταθμούς, το έτος 2037 και ενδιάμεσο το 2027, ολοκληρώνει μέσα στο Μάρτιο το υπουργείο Υποδομών, περιλαμβάνοντας σημαντικές τομές στο σύνολο των συνδυασμένων μεταφορών, τις ακτοπλοϊκές μεταφορές, τα λιμάνια, τα εμπορευματικά κέντρα, τις σιδηροδρομικές υποδομές, τις διεθνείς συνδέσεις και τις οδικές μεταφορές.