Έρχεται ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών για τα αυθαίρετα απ' τις αρχές του 2019

aythaireta

Στα μέσα Οκτωβρίου θα αρχίσει να πραγματοποιείται ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων, των νόμων 4178 και 4495, από ελεγκτές δόμησης

Η άμεση ενεργοποίηση των νέων πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία, για πρώτη φορά δίνουν τη δυνατότητα άμεσων καταγγελιών και ελέγχων για θέματα αυθαίρετης δόμησης, αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό.

Ειδικότερα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, μαζί με την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, ανοίγει και το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα, κατ' εφαρμογή του 4495/2017, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών, τόσο για τη νόμιμη όσο και την αυθαίρετη δόμηση. Τα πορίσματα των ελεγκτών δόμησης θα υποβάλλονται και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για περαιτέρω αξιοποίηση.

Ακόμη, στα μέσα Οκτωβρίου θα αρχίσει να πραγματοποιείται ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων, των νόμων 4178 και 4495, από ελεγκτές δόμησης.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ σχεδιάζουν ήδη, ένα πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών για την αυθαίρετη δόμηση, το οποίο και αποφάσισαν να ενεργοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους. Το νέο αυτό εργαλείο θα είναι ανοιχτό για χρήση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, όπου με την καταβολή σχετικού παραβόλου, θα δίνεται η δυνατότητα καταγγελίας αυθαιρεσιών δόμησης σε ολόκληρη την επικράτεια. Θα αποτελέσει ακόμη, ένα πολύτιμο εργαλείο ελέγχου για τα υπό στελέχωση Παρατηρητήρια Δόμησης.

Το εργαλείο αυτό θα δημιουργήσει και νέες δυνατότητες σχετικά με τον έλεγχο και την εποπτεία του δομημένου περιβάλλοντος, αξιοποιώντας το εμπλουτισμένο μητρώο ελεγκτών δόμησης. Οι ελεγκτές που θα κληρώνονται, μέσω του αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης, θα προχωρούν στη συνέχεια, στην εξέταση των υποβληθεισών καταγγελιών. Μετά τη βεβαίωση της αυθαιρεσίας, μέσω του συστήματος θα δρομολογούνται οι διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι τη διοικητική επιβολή του σχετικού προστίμου ηλεκτρονικά. Τα στοιχεία θα τροφοδοτούν ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (taxisnet) για τον αυτόματο καταλογισμό και είσπραξή τους. Μόνο στις περιπτώσεις εντοπισμού αυθαιρεσιών από τους ελεγκτές δόμησης, θα επιστρέφεται το παράβολο στον καταγγέλλοντα μέσω του συστήματος. Όλες οι ηλεκτρονικές διαδικασίες θα υποστηρίζουν τα Παρατηρητήρια Δόμησης μέχρι και την υλοποίηση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

«Προχωράμε άμεσα στην ενεργοποίηση των εργαλείων που θεσμοθετήσαμε με το νόμο 4495 του 2017 για το δομημένο περιβάλλον, τα οποία και θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση των κακοδαιμονιών του παρελθόντος» τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, και πρόθεσε:

«Με την πρόσφατη απόφαση για τις οικοδομικές άδειες, όλη η διαδικασία θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και με πλήρη διαφάνεια. Από τα μέσα Οκτωβρίου, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα e-'Αδειες, ώστε ο παραδοσιακός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών να αποτελέσει παρελθόν. Παράλληλα, δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών για την αυθαίρετη δόμηση. Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε βήμα πίσω - και σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε να έχουμε στο πλευρό μας τόσο τον τεχνικό όσο και τον πολιτικό κόσμο».

Την συμπαράσταση του ΤΕΕ «σε κάθε κυβέρνηση που παίρνει μέτρα για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης», εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.

«Αυτή η παθογένεια δεκαετιών πρέπει να τελειώσει. Έχουμε πλέον τα εργαλεία και το νομικό πλαίσιο. Βούληση και δουλειά χρειάζεται. Το ΤΕΕ προσφέρει στην Πολιτεία τεχνογνωσία και ηλεκτρονικά συστήματα, με τη δύναμη των χιλιάδων μηχανικών μελών του, ώστε να μπορούμε γρήγορα και απλά να υλοποιούμε νέες διαδικασίες και εργαλεία για το δομημένο περιβάλλον» είπε ο κ. Στασινός και πρόσθεσε: «Με τα νέα εργαλεία που ενεργοποιούμε, περισσότεροι μηχανικοί μπαίνουν στην 'μάχη' των ελέγχων της δόμησης, νόμιμης και παράνομης, προχωρούν οι έλεγχοι των δηλώσεων αυθαιρέτων που έχουν υποβληθεί για περιοχές που επιτρέπεται η δόμηση και επιπλέον δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να γίνονται ηλεκτρονικά, χωρίς επαφή με τις υπηρεσίες, οι καταγγελίες για νέα αυθαίρετα. Παράλληλα, όλες οι σχετικές διαδικασίες ελέγχου, επιβολής προστίμων και διοικητικών κυρώσεων θα ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά. Μπορούσαμε με βάση το θεσμικό πλαίσιο, το προτείναμε με την τεχνογνωσία του ΤΕΕ, και το προχωρά θεσμικά το αρμόδιο υπουργείο».

ΣΧΟΛΙΑ (18)

THE MAN BEHIND ROUFIAN

Οι τεμπεληδες δημ. υπ/λοι αντι να σκαναρουν λιστες ρουφιανικες, επιπεδου λιστες τυπου λαγκαρντ, να σκαναρουν και να διασταυρωσουν τα τετραγωνικα καθε πολ/κιας αρχικα..... τα ψηλα σημεια τυπου ρετιρε πανω απο το ρετιρε και ο,τι παρατυπο υπαρχει στο συνδιασμο τετραγωνικων αδειας ακινητου, τετραγωνικα ΔΕΗ, δηλωμενα τετραγωνικα στο Δημο , με αυτα του Ε9. Αν ολα αυτα συμβαδιζουν και με το κτηματολογιο τοτε ειναι ολα ΟΚ. Τα υπολοιπα αριστερα φασιστικα και δοσολογικα ρουφιανιλικια στη Σιβηρια επι εποχης Σταλιν . Μονο που αυτο δεν υπαρχει πια. Ας δουλεψουν ετσι οι δημ. υπ/λοι και αν βαριουνται ας παιξουν μπαλλα και με τους τεμπεληδες της τοπ. αυτ/σης και της νομαρχιας.

χεχεχε

οι πολεοδομίες να επιστρέψουν τα φακελάκια που πήραν για κάθε αυθαίρετο. άμα δεν τα παντελονιαζαν αυτοί δεν θα υπήρχαν αυθαιρετα

amerikanos

η ρουφιανια ειναι στο αιμα και στον δνα του αριστερο φασιστα αντε να ρωτησετε τον βελουχιωτη τον ζαχαριαδη = τον απογονο ... τον παππα ... και τον μπελογιαννη τσιμπουκια ο συριζα με σημα τον αλεκση

σακις

Θεσμοθέτηση της ρουφιανιάς. Επειδή έχουμε ένα κράτος που γενικώς δεν μπορεί και δεν θέλει ρίχνουμε το μπαλάκι στον πολίτη δίνοντας του και την ευκαιρία να εκδηλώσει και τον κακία που ίσως τρέφει για τον γείτονα. Σχέδιο πόλεως ώστε να χτιστούν σπίτια νόμιμα ούτε μας περνάει από το μυαλό να φέρουμε. Χρήσιμο θα ήταν εκτός από site καταγγελιών από πολίτη σε πολίτη να δημιουργηθεί και ένα παράλληλο που να συγκεντρώνει καταγγελίες πολιτών προς το κράτος. Και να είναι δημόσιο ώστε να μπορούμε όλοι να τις διαβάζουμε και να ενημερωνόμαστε για την αθλιότητα του νεοελληνικού κράτους.

Roufixtone

Τελικά τίποτε δεν είναι τυχαίο. Έχουμε από τους διασημότερους ρουφιάνους-προδοτες στην ιστορία των λαών και προωθούμε την εμετική και άθλια ρουφιανιά ως μέσο εξυγίανσης της χώρας και των ανθρώπων της και μάλιστα τώρα σε παγκόσμια πρωτοτυπία όπου ο ρουφιάνος θα πληρώνει ο ίδιος παράβολο. Αίσχος ρε εμετικά σουργελα της καρέκλας και του παρτακισμου.

Μπαρούφα

Ποιος ο λόγος της καταγγελίας? Για να γίνεις ο κακός στο γείτονα αφού θα είναι επώνυμη? Κανείς δε θα το κάνει. Άλλωστε αν θες και σήμερα πας στη πολεοδομία και κάνεις καταγγελία και χωρίς παράβολο. Αν θέλει το κράτος μπορεί να ορίσει μηχανικούς και να ξεκινήσουν ελέγχους με τη σειρά σε όλα τα σπίτια. Τότε να δεις που θα σταματήσουν να γίνονται αυθαίρετα.

Ρουφιανοκαταστάσεις

Ρουφιανιές για να τρομοκρατείται ο κοσμάκης!

demis

1. Και γελασαν ολοι αυτοι με τα αυθαιρετα, γιατι αυτοι ξερουν... 2. Αραγε θα πανε μεσα και αυτοι που τοσα χρονια τα παραβλεπουν και κανουν τα στραβα ματια ή καλυτερα να πω τα εχουν τσεπωσει??

Waldorf

Είναι παρήγορο ότι μια αληθινή κυβέρνηση, επιτέλους, αποφάσισε ν' αντιληφθεί ότι υπάρχουν αυθαίρετα στην Ελλάδα. Θα ορισθούν επιτροπές που θα ορίσουν υποεπιτροπές οι οποίες θα εκτιμήσουν το κέρδος σε ψήφους από την εξαγγελία 126.396, περί νομιμοποιήσεως των αυθαιρέτων, την οποία θ΄ανακοινώσει ο ντενεκές στη Θεσσαλονίκη σε μια απέλπιδα προσπάθεια αναστροφής του πολιτικού του θανάτου. Και μετά η Κοκκινοσκουφίτσα έφαγε τον κακό λύκο και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς (τι άλλο) χειρότερα!!!

κύριε, κύριε

καταγγέλλω ένα αυθαίρετο ..κοντέινερ του σύριζα στην πλατεία εξαρχείων.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

d9e536e6c7dd49dba4e6acb0c1c4bfba

 H Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) απέρριψε τις πρόσθετες επενδύσεις που προβλέπονταν στο master plan και ενέκρινε μόνο τις υποχρεωτικές επενδύσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και αυτές υπό όρους! - Προσφυγή στη Διαιτησία μελετά η διοίκηση της Cosco