ΓΑΙΑΟΣΕ: Σιδηροδρομικά malls και εμπορευματικά κέντρα στους μεγάλους σταθμούς

sidirodromikos-peiraia

Τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια θα συνδυαστούν με την τεράστια ανάπτυξη των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης

Toυς σιδηροδρομικούς σταθμούς του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης σκοπεύει να μεταμορφώσει το επόμενο διάστημα η ΓΑΙΑΟΣΕ, προγραμματίζοντας δύο μεγάλα επενδυτικά σχέδια που θα συνδυαστούν με την τεράστια ανάπτυξη των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την δημιουργία δύο νέων εμπορικών κέντρων συνολικής επιφάνειας 150.000 τ.μ, καθώς επίσης γραφείων, ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών χρήσεων. Τα δύο “σιδηροδρομικά” malls, τα οποία θα ενεργοποιήσουν επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 140 εκ. ευρώ, θα αποτελέσουν τμήμα ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού της κρατικής εταιρείας που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία και το τροχαίο υλικού του σιδηροδρόμου (συνολικά 3.752 μηχανές), η οποία σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο πρόκειται να περάσει μαζί με ακίνητα του ΟΣΕ, άμεσα στο Υπερταμείο.

Μεγάλα εμπορευματικά κέντρα

Στο σχεδιασμό της εταιρείας περιλαμβάνονται επίσης η δημιουργία μεγάλων εμπορευματικών κέντρων συνδυασμένων μεταφορών, η αναπαλαίωση εμβληματικών σιδηροδρομικών σταθμών με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά καθώς και η ανάπτυξη μικρότερων σιδηροδρομικών σταθμών, η αξιοποίηση διαφόρων μορφών ΑΠΕ αλλά και η πώληση ακινήτων που δεν συνδέονται με τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει 40 εκ. ευρώ έως το 2022 για την αναβάθμισή του τροχαίου υλικού του σιδηροδρόμου, ποντάροντας στην απελευθερωμένη αγορά εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών που ήδη έστω και δειλά αναπτύσσεται και στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Αθανάσιο Σχίζα, η εταιρεία έχει ήδη αναθέσει σε εταιρεία την πολεοδομική μελέτη και την έκδοση προεδρικού διατάγματος με τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης για το εμπορικό κέντρο στο σταθμό του Πειραιά, για το οποίο όπως δήλωσε πρόσφατα στο 2ο Συνέδριο για τις μεταφορές και τις υποδομές υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από δύο επενδυτές. Το έργο συνολικού ύψους 50 εκ. ευρώ, προγραμματίζεται να προκηρυχθεί με σύμβαση παραχώρησης εντός του επόμενου μήνα. Συνολικά, ο σχεδιασμός προβλέπει την δόμηση 45.000 τ.μ σε τέσσερα επίπεδα πάνω από τις αποβάθρες του σιδηροδρομικού σταθμού. Προς το τέλος του χρόνου προγραμματίζεται η προκήρυξη του αντίστοιχου διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης. Ο χώρος σύμφωνα με τον κ. Σχίζα βρίσκεται 1,5 χλμ. μακριά από το κέντρο της πόλης, μπορεί να φιλοξενήσει έως 100.000 τ.μ και να απορροφήσει επένδυση συνολικού ύψους 90 εκ. ευρώ. Η λειτουργία των δύο εμπορικών κέντρων εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει 1.400 θέσεις εργασίας. Το επόμενο μεγάλο βήμα για την ΓΑΙΑΟΣΕ είναι η ανάπτυξη των εμπορευματικών κέντρων στο Θριάσιο Πεδίο, στο στρατόπεδο του Γκόνου στην Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, το Βόλο, την Καβάλα και την Ηγουμενίτσα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Καιρός είναι

Να αφήσουμε τα λόγια και να περάσουμε στα έργα. Να ξεχάσουμε τις κομμουνιστικές και σοσιαλιστικές ανοησίες, τις καπιταλιστικές φανφάρες και να προχωρήσουμε. Έχουμε ένα εκατομμύριο ανέργους. Χρειαζόμαστε δουλειές και χρήμα για τους νέους και τους εργαζόμενους, χρειαζόμαστε νέες οικογένειες, χρειαζόμαστε παιδιά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

greece

Tα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανήρτησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για τις επιδόσεις 214 χωρών το 2017, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» από την 96η θέση στην 101η της λίστας

26
tourismos

Πάνω από το ήμισυ των στερεών αποβλήτων που προέρχονται από τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα θα μπορούσε, μέσα από βέλτιστες πρακτικές, να οδεύει κάθε χρόνο προς την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα μπορούν να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα οργανικά απόβλητα.

pipe_gas

Στην ατζέντα της κυβέρνησης ξαναμπαίνει δύο χρόνια μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Σκόπια, ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος είχε υπογραφεί μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής εταιρείας της γείτονας χώρας ΜΕR. Πρόκειται για τον αγωγό που θα ξεκινάει από την Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη FYROM, προσφέροντας μία εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την χώρα, η οποία σήμερα εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο.

turkish_central_bank

Μετά τις επαφές του Τούρκου υπ. Οικονομικών Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο και μια εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην Τουρκία και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις

2
wall_ole

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,32% ή 86 μονάδων στις 26.742, ο S&P κατέγραψε απώλειες μόλις 0,04% στις 2.929 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,51% στις 7.986 μονάδες