Τρέχουν να κλείσουν προαπαιτούμενα – Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Τρέχουν να κλείσουν προαπαιτούμενα – Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Την Τετάρτη στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών - Εκκρεμούν περισσότερα από 70 προαπαιτούμενα – Επιτάχυνση ζητά το Μαξίμου

tsakalwtos-emena-den-mou-exoun
Δύσκολα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν, όπως η αύξηση του ΦΠΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου και η αποκάλυψη των περικοπών που θα υποστούν οι συνταξιούχοι την 1.1.2019 περιλαμβάνει η 4η και τελευταία αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.

Από Δευτέρα αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια ενώ την Τετάρτη προβλέπεται να αρχίσουν οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των Θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Πίτερ Ντολμαν (ΔΝΤ), Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Η κυβέρνηση κινείται με αργούς ρυθμούς, λιγότερα από 10 από τα συνολικά 88 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί, και στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός πάρα τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος απέστειλε μέσα στη βδομάδα νέο e-mail προς τους υπουργούς ζητώντας επιτάχυνση της υλοποίησης των δεκάδων προαπαιτούμενων που παραμένουν ανεκπλήρωτα.

Αντικειμενικά, η συμπλήρωση και των 88 προαπαιτούμενων ως τις 20 Αυγούστου που τελειώνει το πρόγραμμα φαντάζει δύσκολη γεγονός που τροφοδοτεί διάφορα σενάρια, όπως το ενδεχόμενο παράτασης ή το σπάσιμο της τελευταίας δόσης του μνημονίου (θα είναι λίγο πάνω από 11 δισ. ευρώ συνολικά), σενάρια που διαψεύδονται από την κυβέρνηση και μπορούν να εκληφθούν και ως μέσα πίεσης από την πλευρά των δανειστών ώστε να μην υπάρξει εφησυχασμός.

Όπως έχουν τα πράγματα τα βασικά προαπαιτούμενα που προκαλούν προβληματισμό είναι τα εξής:   

-Αποκάλυψη τώρα για τις συντάξεις:
Κλείσιμο
Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τον επαν-υπολογισμό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου ρίχνοντας φως στις περικοπές που θα ισχύσουν τα Χριστούγεννα του 2018 για τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019. Αρχικά με βάση το μνημόνιο ο επανυπολογισμός ήταν να γίνει ως 30.9.2017. Στη συνέχεια η κυβέρνηση εξασφάλισε παράταση ως 31.12.2017 και αμέσως μετά μια ακόμη ως το φετινό Μάρτιο. Τώρα πλέον τα περιθώρια στενεύουν καθώς η τρόικα ζητεί να σταλούν τα σημειώματα σε περίπου 1,2 εκατ.  συνταξιούχους που θα δουν τις συντάξεις τους να κόβονται ως 18% με βάση όσα ψήφισε η κυβέρνηση το 2017.

-Αύξηση του ΦΠΑ σε Λέσβο και 4 ακόμη νησιά:
Το υπουργείο Οικονομικών ​έχει δεσμευτεί ότι μετά την 1η Ιουλίου του 2018 θα αυξήσει το ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Πρόκειται για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο. Στα πέντε αυτά νησιά όλοι οι συνετελεστές ΦΠΑ θα καταγράψουν άλμα 30% και θα εναρμονιστούν με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα. Πρόσφατα το θέμα των αυξήσεων του ΦΠΑ στα νησιά αυτά ετέθη ως ερώτημα από τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Ο Επίτροπος τόνισε ότι «η ευθύνη για τη φορολογική πολιτική και τις επιλογές ως προς τον φόρο προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) εναπόκειται στις ελληνικές αρχές» δείχνοντας προς την πλευρά της κυβέρνησης.
Πέραν αυτών των θεμάτων προβληματισμό προκαλούν οι νέες αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να υπολογιστεί με βάση αυτές μέσα στο καλοκαίρι.

Επιπλέον, ιδιαίτερα απαιτητική είναι η εκπόνηση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (ΜΠΔΣ 2019-2022) όπου θα πρέπει να διατηρηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022.

Εξάλλου δύσκολη υπόθεση παραμένει πάντα η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.  Απαιτητική είναι, τέλος,
η διαδικασία για την τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων και των διευθυντών στο Δημόσιο με τους Θεσμούς και κυρίως το ΔΝΤ να ανησυχούν για την κομματικοποίηση.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης