LIVE

Κορωνοϊός

Συνταγή υπερφορολόγησης και το 2018 εφαρμόζει η κυβέρνηση

tsakalwtos

Μετά το πλεόνασμα 5% το 2017, η κυβέρνηση στύβει πάλι τους αδύναμους για να μοιράσει αντίμετρα μαζί με την περικοπή των συντάξεων

Η «δολοφονία» της πραγματικής οικονομίας με τη συνταγή της υπέρμετρης φορολόγησης προς όφελος των υπερ-υψηλών πλεονασμάτων σηκώνει κύματα αντιδράσεων. Οι αντιδράσεις αυτές έγιναν εντονότερες μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2018 -σε 1,9%, αντί 2,5% του ΑΕΠ- αυτή την εβδομάδα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο προβληματισμός ενισχύεται από την εμπειρία του 2017. Η Κομισιόν προέβλεπε αρχικά ανάπτυξη 3,1% και τελικά παραδέχεται ότι ήταν μόλις 1,4% την ώρα που η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει πρωτογενές υπερ-πλεόνασμα κοντά στο 5% του ΑΕΠ (!) -τόσο ήταν πριν μοιράσει το κοινωνικό μέρισμα. Το κατάφερε «στύβοντας» τα πλέον αδύναμα στρώματα -με άμεσους και έμμεσους φόρους- στα οποία στόχευσε επικοικωνιακά στο τέλος της χρονιάς με τη διανομή του μερίσματος: πήρε δηλαδή δέκα για να δώσει πίσω ένα. Φέτος, όλα δείχουν ότι η συνταγή επαναλαμβάνεται.

Μετά τον ΙΟΒΕ και τη διαΝΕΟσις που ζήτησαν με λεπτομερή έκθεση την πλήρη αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, οικονομολόγοι και κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει και το 2018 με την ίδια τακτική: στεγνώνει την αγορά και υπονομεύει την οικονομική ανάκαψη ώστε τον Δεκέμβριο, μαζί με την ψηφισμένη περικοπή των συντάξεων του Ιανουαρίου του 2019, να μπορεί να μοιράσει παροχές (σε αυτούς που απομύζησε όλο το χρόνο) ως αντίμετρα.

Οι ενδείξεις αυτές ενισχύονται από τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι το υπουργείο Οικονομικών κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους δημιούργησε υπερπλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ κι όμως κατόρθωσε να αυξήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους κατά 200 εκατ. ευρώ. Τα Νοσοκομεία, οι ΟΤΑ και τα διάφορα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου αύξησαν τις οφειλές τους τον Μάρτιο ενώ τη συνολική εικόνα βελτίωσε μόνο η ΑΑΔΕ η οποία μείωσε το στοκ των οφειλών της περί τα 100 εκατ ευρώ. Όλα αυτά χωρίς να προσμετρώνται οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, για να βγει η εξίσωση, η κυβέρνηση έχει ήδη περικόψει κατά σχεδόν 330 εκατ. ευρώ τις παραγωγικές δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο έφτασαν τον Μάρτιο του 2018 στο ιλιγγιώδες ποσό των 101,641 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ήδη από το τέλος Απριλίου ισχύει η δυνατότητα πλειστηριασμών ακινήτων από την εφορία για χρέη από 500 ευρώ και πάνω προς το κράτος (εφορίες - ταμεία) χωρίς καμία προστασία της α’ κατοικίας.

Πέραν αυτών, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χτίζει «μαξιλάρι με repos» αξιοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρώτο τρ’ιμηνο του έτους ο σχετικός δανεισμός αυξήθηκε από τα 14,9 στα 22 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση απαντά ότι έτσι οργανώνεται καλύτερα η διαχείριση των διαθεσίμων της γενικής κυβέρνησης και υποστηρίζει (ορθά) ότι η κίνηση αυτή έχει την έγκριση της τρόικας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης