Washington Post: Η οικονομική κρίση στην Ελλαδα έχει τελειώσει μόνο αν δεν ζεις εκεί

spasmena-gialia-new

Για 20 χρόνια χαμένα κάνει λόγο η αμερικανική εφημερίδα - Γιατί υποστηρίζει ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να είχε φύγει από το ευρώ το 2009

«Η οικονομική κρίση στην Ελλαδα έχει τελειώσει μόνο αν δεν ζεις εκεί». Τον τίτλο αυτό χρησιμοποιεί η Washington Post σε άρθρο της στο οποίο υποστηρίζει ότι η πραγματικότητα θα συνεχίσει να είναι δύσκολη για την Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

«Μπορεί όλοι να έχουν προχωρήσει γιατί η Ελλάδα δεν απειλεί να ρίξει τα άλλα κομμάτια του ντόμινο της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο οι κάτοικοί της είναι κολλημένοι ακόμα στη χειρότερη κατάρρευση που έχει σημειωθεί σε πλούσια χώρα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

wp-dimosievma-new


Επικαλούμενος τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι μπορεί να χρειαστούν άλλα 10 χρόνια προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει εκεί που ήταν το 2007. «Και αυτό μόνο αν δεν υπάρξει και άλλη φάση ύφεσης. Δύο χαμένες δεκαετίες είναι το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα» είναι η δυσοίωνη πρόβλεψη του συντάκτη.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον ίδιο έγκειται στο ότι η Ελλάδα κατέγραψε συνολική ανάπτυξη μόλις 2,8% στα πρώτα τέσσερα χρόνια στα οποία θα ανέμενε κανείς να επανακάμπτει. «Για να καταλάβετε τη διαφορά, στο ίδιο διάστημα στη μεγάλη ύφεση του '30 οι ΗΠΑ έτρεχαν με ανάπτυξη 30,2% ενώ η Αργεντινή το 2002 σημείωνε ανάπτυξη 26,9%» αναφέρει συγκεκριμένα.

grafima-wp-new


Σύμφωνα με τον συντάκτη η διαφορά ανάμεσα στις τρεις περιπτώσεις ήταν ότι οι δύο πρώτες (ΗΠΑ και Αργεντινή) αποσύνδεσαν το νόμισμά τους, η πρώτη από το χρυσό και η δεύτερη από το δολάριο. Αντίθεταη η Ελλάδα δεν το έκανε αυτό

«Η αληθεία είναι, όμως, ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για την Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι πιθανότατα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση αν είχε χρεοκοπήσει και είχε φύγει από το euro το 2009. Θα υπήρχε περισσότερος άμεσος πόνος αλλά θα είχε κάνει τις διακοπές στο Αιγαιό τόσο φτηνές ώστε κανείς να μην μπορεί να της "χτυπήσει" ενώ και οι εξαγωτές θα είχαν γίνει πιο ανταγωνιστικές μέσα σε μια νύχτα επιτρέποντας την επιστροφή στην ανάπτυξη πολύ πιο γρήγορα από ό,τι συμβαίνει σήμερα» συμπληρώνει ο συντάκτης.

Όπως επισημαίνει, την ίδια στιγμή, η απόφαση δεν ελήφθη γιατί η Ελλάδα είναι και σε μια νομισματική ένωση. Και εξηγεί στη συνέχεια: «Είναι πολύ πιο δύσκολο να αντικαταστήσεις ένα νόμισμα από το να πεις ότι δεν θα αξίζει το ίδιο πια. Θα πρέπει να αντικαταστήσεις όλα τα χρήματα στις τράπεζες, που σημαίνει ότι θα πρέπει να τις κλείσεις, και στο μεσοδιάστημα ο πανικός που θα επικρατήσει θα φέρει νέα πτώση στην οικονομία. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η Ελλάδα δεν έφυγε από το ευρώ. Το γεγονός ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν το ευρώ ως τον εγγυητή της οικονομικής επιτυχίας είναι ο άλλος λόγος - και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».

«Και το ίδιο δεν πρόκειται να συμβεί με την ανάκαμψη. Το ΔΝΤ με κάποια αισιοδοξία πιστεύει ότι το 2023 η Ελλάδα θα είναι 12,8 πιο φτωχή από ό,τι ήταν το 2007, γεγονός που σημαίνει ότι θα επιστρέψει στην προ-υφεσιακή κορυφή περίπου το 2030. Έφτιαξαν μια έρημο και το αποκαλούν ανάκαμψη» καταλήγει το άρθρο.

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Ακριβως!

Το αρθρο της εφημεριδας ειναι ολοσωστο! Ετσι μπορουμε να συμπερανουμε οτι οι πολιτικοι της Ελλαδας ΔΕΝ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Μονο για αυτους δεν υπαρχει οικονομικη κριση. Με τοσες χιλιαδες ευρω που πληρωνονται σιγουρα "δεν ζουν στην Ελλαδα". Ετσι κι αλλοιως αυτα που ψηφιζουν για αλλους προκειται και οχι για τους ιδιους. Αυτοι καλοπερνανε και ολοι οι αλλοι υποφερουν.......

Η ντόπια αντίδραση κρατά την χώρα χρεωκοπημένη

Την Ελλάδα η ντόπια αντίδραση μαζί με την αλλοδαπή την χρεωκόπησαν σκόπιμα για να γίνει πόλεμος ώς αποτέλεσμα της χρεωκοπίας Οι έξωθεν Επιθυμούν σμίκρυνση της Ελλάδος υπερ Τουρκίας Δυτικά ( ΗΠΑ Γερμανία), Αλβανίας και Σκοπίων Νότια ( εδώ είναι οι Γερμανοί που ενδιαφέρονται ) και μαζί Τουρκική κατοχή στην Κύπρο ( την επιδιώκουν οι Άγγλοι). Η ντόπια αντίδραση προκειμένου να μην χάσει τα προνόμοια της ακόμα και μέσα στην κουτσουρεμένη Ελλάδα , συνεργάστηκε με την αλλοδαπή αντίδραση για την επιβολή χρεωκοπίας δτην Ελλάδα. Και ξέρουν καλά το και πέρα 2008 μεθοδεύσανε ντόπια και αλλοδαπή αντίδραση μέσα στο Αθηναικό κεντρο ηια να διατηρήσουν τα προνομοιά τους. Δεν θα διστάσουν να προκαλέσουν και πόλεμο με την Τουρκία αρκεί η ντόπια κυρίως αντίδραση να διατηρήση τα προνομοιά της. Για τούτο χτυπήσανε μόνιμα επανειλημένα τους αγανακτισμένους και με εντολή των πολιτικών σαφέστατη και μάλιστα κσποιων. Και κάποια φορά που έγινε συνολική διαδηλωση και συμετείχε και το παμε , αμέσως η ντόπια αντιδραση λοιδώρησε και προβόκαρε την συνολική διαδήλωση απ τον φόβο γενίκευσης των εκδηλώσεων. Τότε βουλευτής πρώηνεργατοπατέρας ήταν σφόδρα κατά των αγανακτησμένων και πρωτοστατούσε αντιδραστικά. Η ντόπια αντίδραση στην Ελλάδα θέλει να ολόκληρώσει το έργο της , και θα το κάνει.

Constantinos

Πώς να βγεις αφού συνεχίζουμε να δίνουμε καλύτερες ζωές στους τεμπέληδες του δημοσίου, και να μην κάνουμε τίποτα να κρατήσουμε αυτούς που μπορούν να παραγουν.....

nikos

Δυστυχώς η Ιστορία θα μας αναφέρει σαν παράδειγμα προς αποφυγή. Όμως όπως και νάχει βοηθήσαμε την Γερμανία να αναπτυχθεί. Μέχρι και μετανάστες της στείλαμε τα παιδιά μας και μερικές χιλιάδες Πακιστανούς !

Μπανανία!

Μα ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι θα γινόταν αυτό που αναφέρει το άρθρο και το γράφημα! Οι Έλληνες ΔΕΝ έχουν κάνει ακόμα τις δομικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία τους, ώστε να βγούμε από την κρίση!!! Το μόνο που έχουμε κάνει είναι στυγνή φορολογία, δηλαδή εσωτερικός "δανεισμός". Το σάπιο Δημόσιο, η μαύρη τρύπα του προυπολογισμού που μας λένε συνέχεια να μειωθεί ΔΕΝ έχει μειωθεί σχεδόν καθόλου! Οι πονηροί Βαλκανιστάνοι παίρνουν υπαλλήλους από τη μια υπηρεσία και τους μεταφέρουν σε άλλη!

ioannis

Οι Αμερικανοί στήριξαν ΓΑΠ και Τσίπρα με κάθε μέσο για να φέρουν απότομη ύφεση και έξοδο της πρώτης χώρας από το ευρώ προκειμένου να καταρρεύσει το κοινό νόμισμα. Δεν είναι τυχαία η ταυτόσημη οικονομική υφεσιακή πολιτική ΓΑΠ και Τσίπρα με τους ίδιους «συμβούλους» Βαρουφάκη και Τσακαλώτο. Δεν τους βγήκε με τους υποτακτικούς τους (ας θυμηθούμε και αυτόν που έφερε τα ελλείμματα στο μέγιστο) και γέλασαν τους Βρετανούς πολίτες να βγουν μήπως και καταφέρουν τελικά ένα σχετικό πλήγμα, που και αυτό πλέον είναι αμφισβητήσιμο.

κατεχομενα πατησια

κανενας δεν γελασε τους βρετανους, η ευρωπη των λαθροαραπαδων δηθεν προσφυγων που εποκιζουν τις γειτονιες μας και του κηφηναριου των βρυξελων εχει τελειωσει, ... να ευχεσαι ΜΟΝΟ να μην ερθουν στην εξουσια οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ, γιατι με κατι νουμερα σαν την Μει και τον Τσονσον την βγαζετε καθαρη.....

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

h krish exei teleivsi gia ΤΙΣ ΚΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΣΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΟΥΝ ----------ΠΑΓΙΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΩΡΑ --------ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΗΝ ΚΑΘΥΒΡΙΖΟΥΝ --(ΕΛΛΑΔΑ)---.

ρεαλιστής

Ό,τι γράφει ο κάθε μπούρδας το δημοσιεύετε; Οι διακοπές λέει στο Αιγαίο θα ήταν τόσο φτηνές που θα ήταν ασυναγώνιστες (από πλευράς τιμής). Φυσικά θα ήταν φτηνές, όταν η χώρα θα ήταν εξαθλιωμένη (πραγματικά όμως, καμιά σχέση με τη σημερινή κατάσταση), ο πληθωρισμός στον ουρανό με νόμισμα της πλάκας, τη μαύρη αγορά συναλλάγματος να ανθίζει και τους Έλληνες αν αλληλοσκοτώνονται για ένα δολάριο ή ένα ευρώ ή άλλο σκληρό νόμισμα γιατί τα χαρτιά που θα τους έδιναν σαν μισθούς ή συντάξεις δε θα είχαν καμιά αξία. Όσο αυτό για την ανάπτυξη της Αργεντινής πού ήταν στο 26,9 %, ενώ η Ελλάδα θα έχει γύρω στο 2,8 % έχει πολύ πλάκα. Οι ξεροί αριθμοί είναι πολύ ωραίοι για να κοροϊδεύεις τον κόσμο. Έχω λοιπόν εγώ 1000 ευρώ στην τσέπη μου και βρίσκω στο δρόμο άλλο ένα ευρώ και έχω συνολικά 1001 ευρώ, επομένως έχω ανάπτυξη 0,1 %. Έχει ο άλλος 1 ευρώ στην τσέπη του και βρίσκει στο δρόμο άλλο ένα ευρώ, διπλασιάζοντας έτσι τα χρήματά του και έχοντας ανάπτυξη 100 %. Ποιος είναι πιο πλούσιος και περνάει καλύτερα, αυτός με τα 1001 ευρώ ή με τα δυο ευρώ; Καληνύχτα σας.

theo

ΑΛΑ ΝΤΑΛΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟ ΓΑΛΑ.......ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΤΣΙΡΙΖΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ WASHINGTON POST...(ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΓΚΥΡΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ)....ΟΤΙ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΕΔΩ.....

Γεια σου theo

Αν ψάξεις να βρεις τι έχουν πει, κατά καιρούς, "σοβαροί" επιστήμονες θα πάθεις πλάκα με αυτά που θα διαβάζεις. Ούτε παιδάκια του νηπιαγωγείου να ήτανε.

δημοιογραφοι για τα πανηγυρια

οι ΗΠΑ δεν αποσυνδεσαν το νομισμα τους απο το χρυσο, το υποτιμησαν.....εχει μεγαλη διαφορα το ενα με το αλλο και λεγεται πληθωρισμος......οπως διαφορα εχει να συγκρινεις οικονομιες οπως οι ΗΠΑ και η Αργεντινη με την Ελλαδα που στηριζεται σε εισαγωγες και εχει 3 εκατομυρια λαθρομεταναστες......

Και οι οποιοι

Οχι μονο δεν πληρωνουν φορους, αλλα οτι λεφτα βγαζουν εδω τα στελνουν εξω. Αυτο συμβαινει χρονια τωρα αλλα κανενας δεν τολμαει να το πει, μην τυχον κσι τον πουν ρατσιστη!

Αλλος

Όταν έρχονται εθνικές εκλογές οι "διαβασμένοι" και "ενημερωμένοι" ψηφοφόροι τί ψηφίζουν;;;;;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

5c3b7241c8147020bd6effcc037bf79f_XL

Ξεκινώντας από το γεγονός ότι ένα ποσοστό 66% των τουριστών έρχεται στη χώρα μας αεροπορικώς, τα πλάνα των αεροπορικών για τη θερινή σεζόν δίνουν τον τόνο για το πώς θα κινηθεί η κίνηση το καλοκαίρι.

21115001aca6fca17023f8a04ef816d8_XL

Από όλους του τομείς της ναυτιλίας  όσο αφορά τους τύπους των πλοίων, τα LNG που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι εκείνα που έχουν προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον των ελλήνων πλοιοκτητών. Για τον λόγο αυτό έχουν αυξηθεί από οκτώ που ήταν το 2017 στις 13 στα τέλη του 2018, σύμφωνα με την έρευνα της Petrofin.

tsakala

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο και παρουσιάζεται αποφασισμένη να επιμείνει στη βάση της συμφωνίας που είχε με τις τράπεζες - Οι επαφές κυβέρνησης - δανειστών για το νέο πλαίσιο ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και θα συνεχιστούν μέχρι το ΕuroWorking Group της 25ης Μαρτίου

fed_usa

Το 2008, πριν την κρίση, η Τράπεζα «δεν έβλεπε ύφεση στον ορίζοντα» - Το 2019 ο Πάουελ κάνει λόγο για ισχυρή οικονομία, παρά τα δυσοίωνα σινιάλα - Τα ομόλογα λένε «έρχεται ύφεση», η Fed λέει «πάμε καλά»... ποιος λέει αλήθεια;