Υποχωρεί και ο χρυσός μαζί με τις γεωπολιτικές εντάσεις

gold

Οριακά κάτω από τα 1.350 δολάρια ανά ουγκιά διαμορφώνεται το πολύτιμο μέταλλο καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε πιο ριψοκίνδυνες αγορές μετά την αποκλιμάκωση των πυραυλικών επιθέσεων

Ήπιες απώλειες 0,1% στα 1.349,50 δολάρια κατέγραψε σήμερα ο χρυσός, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις μετά και το "εκρηκτικό" Σαββατοκύριακο στη Συρία υποχωρούν.

Οι επενδυτές προβαίνουν σε πιο risk-on επενδύσεις, στρέφοντας τα βλέμματά τους στα ισχυρα΄εταιρικά κέρδη στη Wall Street, με αποτέλεσμα να επανατοποθετούνται σε μετοχές και μακρια από το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού.

Πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο άσκησαν και ορισμένα θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς και οι αυξημένες προσδοκίες για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve.

Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψε τον Μάρτιο του 2018 αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης. Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν μια αύξηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη για τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ.

Θετικά στοιχεία για την οικονομία ασκούν πιέσεις στον χρυσό, καθώς αυξάνουν τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed, που είθισται να προσφέρουν ώθηση στο δολάριο.

Πάντως η μακροπρόθεσμη προοπτική (long) των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών για τον χρυσό εξακολουθεί να είναι ανοδική (bullish), για τα επόμενα δυό χρόνια.

Πιέσεις και από το δολάριο

Το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.

Σήμερα το ευρώ υποχωρεί οριακά κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, στο 1,236 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα σημειώνει πτώση 0,1% έναντι του γιεν, στα 107 γιεν.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, John Williams, δήλωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ θα φτάσει το 2018 τον στόχο του 2% και θα παραμείνει κοντά στον στόχο αυτό για «άλλα δύο χρόνια», κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο σε περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι το βασικό επιτόκιο της Fed βρίσκεται σήμερα στο εύρος 1,5% - 1,75% και οι περισσότεροι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναμένουν ότι θα ανέλθει στο 3,1% - 3,6% έως το 2020.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης