«Μαρτύριο της σταγόνας» με την τελευταία δόση του Μνημονίου σχεδιάζουν οι δανειστές

«Μαρτύριο της σταγόνας» με την τελευταία δόση του Μνημονίου σχεδιάζουν οι δανειστές

​Επειδή δεν θα πάει όλη για αποπληρωμές δανείων και η Αθήνα αργεί στα προαπαιτούμενα

tsakalotos_hilton
Για το ενδεχόμενο να μην εκταμιευθεί ολόκληρη η τελευταία δόση των 11,7 δισ. ευρώ μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο, εάν τελικώς δεν αποδειχθεί έτοιμη η Αθήνα να παραδώσει εκπληρωμένα όλα τα προαπαιτούμενα, προετοιμάζονται κυβέρνηση και δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αργός ρυθμός εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων της 4ης αξιολόγησης έχει θορυβήσει τους θεσμούς, που εξετάζουν να βάλουν και αυτοί «φρένο» με τη σειρά τους στην καταβολή της προγραμματισμένης για το καλοκαίρι δόσεως.

Μια τέτοια εξέλιξη πάντως δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, που προτιμά ίσως να αγοράσει πολιτικό χρόνο, καθυστερώντας να εφαρμόσει επώδυνα προαπαιτούμενα όπως η αξιολόγηση ή η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ. Επισήμως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα μιλά μόνον για «τεχνικές δυσκολίες» στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων (πχ Κτηματολόγιο) και δηλώνει προσηλωμένη στα συμφωνηθέντα, αν και είναι γνωστό ότι οι «σκληροί» κομματικοί υπουργοί ψάχνουν τρόπο να αποφύγουν το «πικρό ποτήρι» .

Από την άλλη και οι δανειστές φαίνεται να βολεύονται με ένα σενάριο διακράτησης μέρους της τελευταίας δόσης, καθώς από τα 11,7 δισ. ευρώ της δόσης, ελάχιστα είναι εκείνα που θα επιστρέψουν στους ίδιους άμεσα. Τα περισσότερα προορίζονται για να τα φυλάξει η κυβέρνηση σαν «κουμπαρά» ασφαλείας για να καλύψει επόμενες εκδόσεις ομολόγων.

Στην πράξη, από τον Ιούλιο που θα τελειώνει το 3ο μνημόνιο και έως τέλος του 2018 η Αθήνα έχει να πληρώσει μόλις 2,5 δισ. όλα κι όλα στους δανειστές, εκ των οποίων 1,85 δισ. στην ΕΚΤ και 615 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Στην εξίσωση αυτή, οι δανειστές θα μπορούσαν θεωρητικά να παγώσουν έως και 9 δισ. ευρώ, αλλά το πού θα κάτσει τελικά η «μπίλια» εξαρτάται από την επίδοση της κυβέρνησης στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων, αλλά και την βαρύτητα ή μη όσων τελικώς φανεί πως θα παραμείνουν εκκρεμή προς ολοκλήρωση για μετά τον Αύγουστο. Προς το παρόν πάντως, από τα 88 προαπαιτούμενα συνολικά για την τελευταία αξιολόγηση η κυβέρνηση φέρεται να έχει εκπληρώσει μόλις τα 12 ή 13 το πολύ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης