Υπεγράφη η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2018: «Διασώζονται» επιδόματα και τριετίες

Υπεγράφη η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2018: «Διασώζονται» επιδόματα και τριετίες

«Διασώζονται» για μια ακόμη χρονιά το επίδομα γάμου, οι τριετίες και οι άδειες των εργαζόμενων γονέων

gsee_panagopoulos
Υπεγράφη σήμερα η Νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2018, καθώς στις 31 του μηνός εκπνέει η μετενέργεια της προηγούμενης σύμβασης. Με την σύμβαση διασώζονται για μια ακόμη χρονιά το επίδομα γάμου, οι τριετίες και οι άδειες των εργαζόμενων γονέων, με δεδομένο ότι δεν έχουν πια το δικαίωμα να αποφασίζουν για το ύψος του κατώτατου μισθού.

Ειδικότερα, η συμφωνία ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) προβλέπει την συνέχιση των όρων εργασίας που θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετιών -ωριμάνσεων- που έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10% . Επίσης, η σύμβαση προβλέπει δικαίωμα άδειας φροντίδας παιδιού και για τον εργαζόμενο πατέρα στον ιδιωτικό τομέα.

Στην συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπεται και το ενδεχόμενο σύστασης επαγγελματικού ταμείου στον ιδιωτικό τομέα. Μετά τη συρρίκνωση των νέων επικουρικών συντάξεων, οι οποίες ειδικά στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να καταποντιστούν και στα 50 ευρώ, οι κοινωνικοί εταίροι θα αναθέσουν σε ανεξάρτητη αρχή να διερευνήσει το ενδεχόμενο σύστασης επαγγελματικού ταμείου.

Εργοδότες και εργαζόμενοι αποφάσισαν, επίσης, την σύσταση ομάδων μελέτης για διάφορα κρίσιμα θέματα της αγοράς και της οικονομίας, όπως:

- Επανεκκίνηση επιχειρήσεων - διάσωση θέσεων εργασίας με αναζήτηση τεχνικής υποστήριξης και χρηματοδότησης από φορείς της εργασίας και της επιχειρηματικότητας (ΕΙΒ/ΕΙF, EBRD, ILO κλπ).

- Χάραξη κατευθυντήριων γραμμών για αποτελεσματικές συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Κλείσιμο
Παράλληλα, οι φορείς ζητούν από το υπουργείο Εργασίας την σύσταση και την ουσιαστική λειτουργία μόνιμου Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης, όπως προβλέπει και η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας 144 του ILO, την οποία έχει συνυπογράψει και η χώρα μας.

Η σύμβαση επίσης προβλέπει ότι, οι ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που καθορίζονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πάγωμα προσαυξήσεων τριετιών, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα, πρακτική της επιχείρησης ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, θα συνεχίσουν να υπερισχύουν.

Μετά τις υπογραφές, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε: «Σε μία περίοδο πλήρους νομοθετικής απαγόρευσης, για διαπραγμάτευση οιουδήποτε οικονομικού όρου άπτεται του πεδίου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η ΓΣΕΕ στάθηκε γι’ άλλη μια φορά στο ύψος της ευθύνης και του καθήκοντος που οι εργαζόμενοι της έχουν αναθέσει και με την υπογραφή της στη νέα ΕΓΣΣΕ κράτησε ζωντανό το θεσμό, διασώζοντας προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων. Μέχρι οι συνθήκες να το επιτρέψουν, οι κοινωνικοί διαπραγματευτές αναζήτησαν και θα συνεχίσουν να αναζητούν νέους τρόπους και πεδία διαπραγμάτευσης για την βελτίωση της κοινωνικοασφαλιστικής θέσης των πιο αδύναμων και απροστάτευτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης