ΤτΕ: Αυξήθηκαν 2,6 δισ. ευρώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Δεκέμβριο

ΤτΕ: Αυξήθηκαν 2,6 δισ. ευρώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Δεκέμβριο

Αντίθετα το Δημόσιο προχώρησε σε μεγάλες καθαρές εκροές με αποτέλεσμα το σύνολο των καταθέσεων να εμφανίζει αρνητική ροή κατά 734 εκατ. ευρώ

Σημαντική αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, και κυρίως των νοικοκυριών, καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε σήμερα ΤτΕ
, καταδεικνύοντας τη βελτίωση του κλίματος με το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών
για την γ' αξιολόγηση.

Αντίθετα το Δημόσιο προχώρησε σε μεγάλες καθαρές εκροές με αποτέλεσμα το σύνολο των καταθέσεων να εμφανίζει αρνητική ροή κατά 734 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 2,54 δισ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 273 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν το Δεκέμβριο κατά 2,635 δισ. έναντι αύξησης κατά 67 εκατ. ευρώ ένα μήνα πριν.

Την ίδια ώρα οι αντίστοιχες των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 95 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 206 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 473 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 173 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 568 εκατ. ευρώ, το Δεκέμβριο του 2017, έναντι αύξησης κατά 33 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Οι καταθέσεις του Δημοσίου

Το Δεκέμβριο ωστόσο καταγράφηκαν μεγάλες εκροές απ' τους λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης με αποτέλεσμα οι καταθέσεις της να μειωθούν κατά 3,275 δισ. ευρώ έπειτα από την αύξηση τους κατά 1,487 δισ. ευρώ ένα μήνα πριν.

Χρηματοδότηση

Την ίδια ώρα ωστόσο η τραπεζική χρηματοδότηση προς το Δημόσιο το μήνα Δεκέμβριο αυξήθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση ήταν θετική κατά 183 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 251 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Στον ιδιωτικό τομέα όμως η στρόφιγγα συνεχίζει να σφίγγει καθώς ναι μεν η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 309 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 33 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ένα μήνα πριν η χρηματοδότηση εμφανίζει μείωση 0,9%.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Δεκέμβριο του 2017, ήταν θετική κατά 481 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 196 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν θετική κατά 245 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 275 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

lignites

Μοντέλο Fraport στο διαγωνισμό για το λιγνίτη και τρεις υποψήφιους «μάρκαρε» χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι στην τελική κούρσα του διαγωνισμού που δρομολογείται (εάν δεν υπάρξει και άλλη παράταση) για τις 23 Ιανουαρίου θα συμμετέχουν τρία σχήματα: οι Τσέχοι της Seven Energy με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι Κινέζοι της CHN Energyμε τον όμιλο Κοπελούζο και η εταιρεία Μυτιληναίος.

akinito

Ανοικτό διαγωνισμό για την αξιοποίηση ενός από τα πιο γνωστά κτίρια, ιδιοκτησίας της στο κέντρο της Αθήνας εκκινεί η Τράπεζα της Ελλάδος, εκμεταλλευόμενη και τη θετική συγκυρία του εγχώριου real estate και δη στην «καρδιά» της ελληνικής πρωτεύουσας.