Έξι δις ευρώ μειώθηκαν οι κοινωνικές δαπάνες την «αριστερή» τριετία 2015-2017

Έξι δις ευρώ μειώθηκαν οι κοινωνικές δαπάνες την «αριστερή» τριετία 2015-2017

Μύθος το «κοινωνικό κράτος» του ΣΥΡΙΖΑ - Απογοητευτική η σύγκριση με τους... κακούς προηγούμενους

Την παταγώδη κατάρρευση του μύθου περί «αριστερής κοινωνικής ευαισθησίας», αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία, τα οποία καταγράφουν δραματική μείωση των λεγόμενων κοινωνικών δαπανών, (για ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική πρόνοια και απασχόληση) κατά 5,7 δισ. ευρώ την τριετία διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ (2015-2017), σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα 2012-2014! 

Η σύγκριση των αριθμών είναι καταλυτική και γκρεμίζει το βασικό αφήγημα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναρριχήθηκαν στην εξουσία, δηλαδή από τη μία οι «ανάλγητες, μνημονιακές παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις» και από την άλλη οι «κοινωνικά ευαίσθητες αντιμνημονιακές δυνάμεις», που «διαπραγματεύτηκαν αποτελεσματικά και διέσωσαν τα κοινωνικά αδύναμα στρώματα».

Τα ποσοστά φτώχειας στην Ελλάδα απογειώνονται την τελευταία τριετία, τα κοινωνικά χάσματα διευρύνονται, η περιθωριοποίηση χτυπά κόκκινο και η υποτυπώδης, ενίοτε ευκαιριακή, επιδοματική πολιτική αποτελεί απλώς το φύλλο συκής για την κυβερνητική ρητορική. 

Η παρατεταμένα υψηλή ανεργία, παρά τις αλχημείες του υπουργείου Εργασίας που εμφανίζουν εικονική μείωσή της, η υποαπασχόληση και η κακά πληρωμένη εργασία, η σημαντική μείωση των εισοδημάτων για την πλειοψηφία των εργαζομένων, η υπερφορολόγηση και οι συνεχείς επιβαρύνσεις για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, έχουν εκτοξεύσεις την εξαθλίωση και τις ανισότητες. Η συνεχής δε υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους, έχει φέρει σε οριακό σημείο διαβίωσης νέες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα νέα ζευγάρια με παιδιά και άλλες.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν στο όριο της φτώχειας να αγγίζει το 35,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008. Στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε το 2016 στο 23,4% (117,5 εκατ. άνθρωποι), κάτω από τα επίπεδα του 2008 (23,7%). 

Το νέο ψαλίδι που έρχεται στα κοινωνικά επιδόματα, αναμένεται δε να επιδεινώσει κι άλλο την κατάσταση, η οποία δεν μπορεί πλέον να ανατραπεί από την ασθενική ανάπτυξη του 2017, ούτε όμως και από οποιαδήποτε επίτευξη μεγαλύτερων αναπτυξιακών ρυθμών από την επόμενη χρονιά. 

Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2018 η κυβέρνηση θα κληθεί να προωθήσει τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των προνοιακών επιδομάτων στα πρότυπα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ενσωμάτωση όλων των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων στο επονομαζόμενο λεγόμενο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή ή και κατάργηση πλήθους επιδομάτων αναπηρίας (μειώσεις άνω του 50% επί του συνόλου), στα οικογενειακά (κατάργηση του επιδόματος για το τρίτο τέκνο), στο επίδομα θέρμανσης, στα φοιτητικά βοηθήματα και στα επιδόματα στέγασης, ενώ θα μειωθούν δραστικά οι δικαιούχοι τους. 

Όπως προκύπτει  από στοιχεία της  Eurostat και της Τράπεζας της Ελλάδος (Έκθεση του διοικητή για το 2010) οι προβλέψεις των κοινωνικών δαπανών (ως ποσοστού του ΑΕΠ) μετά το 1995 δεν συνοδεύθηκε από μείωση της οικονομικής ανισότητας και της φτώχειας, καθώς η αναδιανεμητική επίδραση των κοινωνικών παροχών του κατακερματισμένου κράτους πρόνοιας ήταν περιορισμένη σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, με την εικόνα να επιδεινώνεται από την εποχή του Μνημονίου και μετά. 

Σήμερα, μετά τις  περικοπές  των συντάξεων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ - όπως προκύπτει από τον παρατιθέμενο πίνακα- και με τις περικοπές των επιδομάτων, η φτώχεια μετατοπίζεται προς την ομάδα των νεότερων ζευγαριών με παιδιά, προς τους νέους εργαζόμενους και, φυσικά, τους ανέργους. Κι ενώ τα στοιχεία αυτά είναι εφιαλτικά , αντί να είναι το μείζον ζήτημα της  πολιτικής η αύξηση των κοινωνικών δαπανών συμβαίνει  το ακριβώς αντίθετο. Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος (Έκθεση του διοικητή για το 2015), όσον αφορά το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, παραμένουν σοβαρά προβλήματα σχεδιασμού που οδηγούν σε χαμηλά ποσοστά κάλυψης. Η ίδια παρατήρηση αφορά και τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και, γενικά, για τον έλεγχο των κονδυλίων του Κοινωνικού Προϋπολογισμού, ο οποίος κατασπαράσσεται από «μαϊμού» συνταξιούχους και εισοδηματούχους.

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, κατέφυγε στην εύκολη τακτική των περικοπών μερικών κοινωνικών επιδομάτων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το κόστος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στον προϋπολογισμό του 2017. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι είναι μηδαμινός έλεγχος για το που δίνονται τα επιδόματα και με ποια κριτήρια. Σύμφωνα με  πρόσφατη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που τώρα ονομάζεται Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης,  το 2013 στην Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει  το εισόδημα 1.200.000 ατόμων ( ή 11% του πληθυσμού) μειώνοντας το χάσμα της φτώχειας κατά το ένα τρίτο. Το φαινόμενο της μείωσης των κοινωνικών δαπανών συμβαίνει  παρά τη δέσμευση της Ελλάδος, με τη συμφωνία του 2015 (Νόμος 2336/2015),να βελτιώσει τον σχεδιασμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, με τη συνολική επανεξέτασή του, καθότι, όπως λειτουργεί σήμερα το σύστημα, ανταμείβονται όσοι αποκρύπτουν τα πραγματικά εισοδήματα, οι οποίοι στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι 754.269 άτομα.
Πηγή: Κρατικοί προϋπολογισμοί (Προϋπολογισμοί φόρων κοινωνικής ασφάλισης, απασχόλησης και νοσοκομείων)

*Τα αναγραφόμενα ποσά αλληλεγγύης αφορούν έσοδα του ΑΚΑΓΕ από παρακρατήσεις, τα οποία, υποτίθεται, ότι θα διατέθηκαν ισόποσα από τον ΑΚΑΓΕ 
ΣΧΟΛΙΑ (20)

Victor

Έτσι είναι με την αριστερά, μικραίνει η πίττα γιατί κανείς δεν έχει κίνητρο να εργαστεί αποδοτικά και στο τέλος σχεδόν όλοι γίνονται φτωχοί (πλην κομματικής νομενκλατούρας φυσικά). Σε δεκάδες χώρες όπου δοκιμάστηκε το αριστερό πείραμα το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο, πείνα και δυστυχία.

ShiningStar33

Και πού'σαι ακόμα! Αυτοί θα περικόψουν άλλα τόσα μέχρι να φύγουν το 2019!!! Προβλέπω, πάντως, 10ψήφια διαφορά πρώτου κόμματος από δεύτερο κόμμα στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Ώρε, μανούλες νυν βουλευτών που έχουν να κλάψουν...

Νηφάλιος

Αυτά τα μέτρα ΑΝ θυμάστε τα ΣΤΗΡΙΞΑΝ τα φαταούλια και της νΔούλας και του πασοκ και του λεβέντη ΠΛΗΝ ΚΚΕ ΧΑ και Ομάδας Λαφαζάνη.Ήταν γνωστά σε ΑΠΑΝΤΕΣ. Επι σαμαρά όταν ένας του ΟΑΕΕ πλήρωνε τεκμαρτές εικονικές εισφορές ,( στην ίδια κλάση ΙΔΙΟ ποσό με διαφορετικά δηλωθέντα εισοδήματα) ΟΛΑ ΚΑΛΑ. Τώρα στα κάγκελα τα παναμα πάπερς. 24Υπήρξε καμιά μομφή από το ΠΘ;; ΟΧΙ.. Ευλογία τα μνημόνια του άδωνι του πάγκαλού του βενιζέλου. Κατανοώ το ΞΕΒΟΛΕΜΑ αηδιάζω τον γκαιμπελισμό.ΕΙΝΑΙ Τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ με του τσίπρα φώς φανάρι. Τελείωσαν τον ΙΤ ,θα ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ και τον ΔΤ και τους συνταξιούχους που παιρνουν σειρά...

Ayrton

Για δείτε λίγο τα στοιχεία στην σειρά "Μεταβιβάσεις σε νοσοκομεία": Το άθροισμα των ετών 2012-2014 δεν είναι 2,3 αλλά 3,4! Και όλοι γνωρίζουμε ότι την τελευταία τριετία η "κοινωνικά ευαίσθητηκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πετσόκοψε τις επιδοτήσεις προς τα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να τελειώνει ο προϋπολογισμός τους από τον Σεπτέμβριο και να μην έχουν λεφτά ούτε για γάζες μέχρι το τέλος του χρόνου...

Κηφηνας

Μα ! Αυτοί νοιάζονται μόνο για τους προνομιούχους , μόνο για τους βολεμενους ,βρε αδερφέ !!! Για αυτούς που μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, το χρήμα ρέει άφθονο !! Και από τη χύτρα του προυπολογισμου φυσικά !!!

Προπαγανδα στο full

Αυτος που γραφει το αρθρο ξερει να διαβαζει; Συμφωνα με τον πινακα πιο πανω εχουμε αυξηση Η μεγαλη πτωση φαινεται στο 2013 Οποτε συγκρινει το 2012 που οι δαπανες ηταν στο θεο με την υπολοιπη τριετια. Πραγματικα ελεος ομως.

ετσι

ακριβως,,,παιρνει την καλυτερη χρονια προ συριζα και την συγκρινει με την χειροτερη μετα συριζα,,αλλα σημασια δεν εχουν τα συνολα αλλα ΠΟΙΟΙ ευνοηθηκαν ,,,και η κοινωνια ξερει πολυ καλα ποιοι(αδικως) ευνοηθηκαν επι δεξιας,,και ποιοι(δικαιως) επι συριζα,,

Πέτρος

Η μείωση των κοινωνικών δαπανών αφορά δυστυχείς αναπήρους, άπορους ασθενείς, πεινασμένους φτωχούς, κακομοίρηδες χαμηλοσυνταξιούχους, εξαθλιωμένους πολίτες, άνεργους, επομένως κανένα πρόβλημα για τους λεβέντες επιχειρηματικότητας, όλα καλά για την πραγματική οικονομία της αγοράς.

Περιμέναμε κάτι διαφορετικό...

Από τα τσουτσέκια της "πρώτης φοράς αριστεράς";;;

Αινείας Αρμακόλας

Oλα αυτά ήταν προαπαιτούμενα που υπογράφηκαν από δεξιοπασοκικές κυβερνήσεις. Δεν μασάμε σανό... Και μόνο που δε δίνω πλέον φακελάκι στο Νοσοκομείο γιατί έχουν χεστεί όλοι οι μέχρι κάποτε επίορκοι επάνω τους προς το παρόν μου φτάνει... Ελπίζουμε στα καλύτερα στο μέλλον... ΣΥΡΙΖΑ ΔΑΓΚΩΤΟ

vas

Βρε χαζέ συριζαίε τι ψέματα λές. Τους επίορκους καλύπτει ο συριζα και οσους επιασε με φακελάκι η ΝΔ και απέλυσε, ο Τσίπρας τους απανεφερε...φάε σανό....

Νέα Δημοκρατία με χέρια και με πόδια!!!

Στον σύριζα μαύρο, δαγκωτό και "χωστό"...

Ο

τσιπρας ειναι ενας απατεωνας τον οποιον ευνοησαν οι συγκυριες και εγινε πρωθυπουργος απο καραμπολα,υποταχθηκε στα μνημονια και παρεδωσε την ελλαδα δεμενη χειροποδαρα στους δανειστες.Θα κριθει και θα υποστει τις συνεπειες τον πραξεων του,οπως φυσικα και ολοι οι προκατοχοι του.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

oldcars

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η εισαγωγή κακοσυντηρημένων, παλιών αυτοκινήτων, με τους επιτήδειους εμπόρους να τρίβουν τα χέρια τους, μετά και την αναβολή των διατάξεων που -λογικά- θα έβαζαν φραγμό σε τέτοιες πρακτικές.

stournaras1

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει ταχύτατα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει προκειμένου να αντιμετωπιστεί, μεταξύ άλλων, η μείωση των επενδύσεων

6
4889679

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπογραφούν ταυτόχρονα η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Βουλγαρίας για το έργο, η συμφωνία μετόχων μεταξύ των εταιριών που συμμετέχουν σε αυτό και η συμφωνία για τη χρηματοδότησή του με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων