Με επιτόκιο 4,625% η Ελλάδα άντλησε 3 δισ.ευρώ

Με επιτόκιο 4,625% η Ελλάδα άντλησε 3 δισ.ευρώ

Μικρότερο κατά 0,3% το σημερινό επιτόκιο από του «ομολόγου Σαμαρά» - Οι προσφορές για τη νέα έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου πενταετούς διάρκειας, αλλά και για την πρόταση επαναγοράς των ομολόγων που λήγουν το 2019 ξεπέρασαν τα 6,5 δισ

Με κουπόνι (τοκομερίδιο) 4,375%   και την απόδοση (συνολικό επιτόκιο) για τους αγοραστές να κινείται στο 4,625%, έκλεισε στις 16.00 το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε η Ελληνική Δημοκρατία.

Αν και οι συγκρίσεις δεν είναι εύκολες με το ομόλογο που εξέδωσε η χώρα το 2014 («για πρώτη φορά» μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας το 2010 και δύο χρόνια μετά το «κούρεμα» των ομολόγων με το PSI) το ετήσιο κουπόνι στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου «Σαμαρά» είχε διαμορφωθεί τότε στο 4,75% και η απόδοση στο 4,95%.

Μετά από τρία χαμένα χρόνια και πάνω από ​15 δισ. ευρώ νέα μέτρα λιτότητας που μεσολάβησαν, η κυβέρνηση πετυχαίνει εξοικονόμηση 0,375% για τα ομόλογα που λήγουν το 2019. Και αυτό επιτυγχάνεται σε συνθήκες μεγάλης ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομίας (λόγω ποσοτικής χαλάρωσης κλπ) και ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες δανείζονται πολύ φθηνότερα από τότε. Για παράδειγμα, σήμερα πλέον η Πορτογαλία δανείζεται για το 5ετες ομόλογό της με 1,4%, η Ιταλία και η Μάλτα κάτω από 1%, ενώ χώρες εκτός της Ευρωζωνης όπως η Πολωνία με 2,8% και η Ρουμανία με 2,7%.
 
Στην πραγματικότητα, το «νέο χρήμα» που προσέλκυσε η έκδοση είναι το μισό σε σχέση με το 2014 καθώς, σύμφωνα με πηγές μεταξύ των αναδόχων, αναμένεται να υπάρχει ίση κατανομή μεταξύ επενδυτών που διατήρησαν («ρολάρανε») τις θέσεις τους στα 5ετή ελληνικά ομόλογα για άλλα δύο χρόνια και εκείνων που έβαλαν για πρώτη φορά χρήματα.​

Πανηγυρισμοί από το Μαξίμου

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, το Μαξίμου έσπευσε να πανηγυρίσει για το επιτόκιο του 4,625% για το πενταετές ομόλογο.  Σε άτυπη ενημέρωση η κυβέρνηση κάνει σύγκριση με το επιτόκιο που είχε επιτευχθεί προ τριετίας επί κυβερνήσεως Σαμαρά, καθώς το «στοίχημα» που είχε η ίδια θέσει ήταν να επιτύχει επιτόκιο σήμερα χαμηλότερο από εκείνο του Απριλίου του 2014. 

Όπως αναφέρεται στο non paper του Μαξίμου το ύψος του επιτοκίου διαμορφώθηκε στο 4,625%, «σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχε διαμορφωθεί στο  4,95%». Η κυβέρνηση μιλά παράλληλα για «απόλυτη επιτυχία» που «επιβεβαιώνει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Το πλήρες κείμενο του Μαξίμου, ακολουθεί: 


Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική
πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο
από την κρίση και τα μνημόνια.
Συγκεκριμένα, το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος
της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της
χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και
4,95% αντίστοιχα.
Είναι σημαντικό επίσης ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5
δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι
κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής
κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού
ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις
αγορές χρήματος.

Τσακαλώτος: Ήταν κάτι παραπάνω από αυτό που περιμέναμε

Είχε προηγηθεί του κυβερνητικού non paper η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος με φόντο το Μέγαρο Μαξίμου και προφανή σκοπό να στείλει στους πολίτες το μήνυμα ότι η δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι υλοποίηση πρωθυπουργικού σχεδίου, ενημέρωσε σε απ' ευθείας μετάδοση μέσω της κρατικής ΕΡΤ για τους όρους με τους οποίους η χώρα δανείστηκε το ποσό των 3 δισ. με επιτόκιο 4,625%. 

«Με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος. Με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ' αυτό που περιμέναμε» είπε ο κ. Τσακαλώτος εξηγώντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να βελτιώσει κατά 0,3% το επιτόκιο με το οποίο είχε δανειστεί η Ελλάδα το 2014 επί κυβερνήσεων Αντώνη Σαμαρά. 

Κατά την άποψη του υπουργού των Οικονομικών η έξοδος στις αγορές «μας δείχνει ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».

Επίθεση στην αντιπολίτευση

«Φανταστείτε τι θα έλεγε ένας υπουργός πιο κυνικός από μένα να μην ήταν η απόλυτη επιτυχία η διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Τσακαλώτος και εξαπέλυσε επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης σχεδόν επαναλαμβάνοντας το περιεχόμενο του χθεσινού κυβερνητικού non paper.

«Νομίζω ότι διαψεύδονται» συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την επίθεση στη αντιπολίτευση, απευθυνόμενος πάντα στο εσωτερικό ακροατήριο και σχεδόν αποκαλύπτοντας ότι ένας από τους στόχους της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές ήταν οι εσωτερικοί πολιτικοί συσχετισμοί. 

«Νομίζω ότι δεν είναι το τέλος σήμερα, είναι μια αρχή να δούμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγούμε στους αγορές. Αποφασίσαμε ότι ήταν καλή στιγμή αλλά είμαστε στοχευμένοι στον Αύγουστο του 2018» συνέχισε ο υπουργός των Οικονομικών. 

«Νομίζουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ. Βάλαμε ένα λιθαράκι να γίνει μια πρώτη έξοδος στις αγορές ώστε να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να βγούμε τον Αύγουστο του 2018 από τα μνημόνια» κατέληξε στη δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. ΣΧΟΛΙΑ (170)

SPARTA.

Ή έξοδος στις Αγορές του Τσίπρα έτσι όπως έγινε σηματοδοτεί την είσοδο στο 4ο μνημόνιο.Απαντώντας στον φασιστα Πολάκη που βιάστηκε να πανηγυρίσει και κάλεσε τους εχθρούς της κυβέρνησης να φάνε τα αντερά τους, του απαντάμε Πολάκη φάτε σκατά ομαδικά προδότες του ΣΥΡΙΖΑ.

teo

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΦΕΣΙ .......

Αντικειμενικός

Χρειαζόμαστε λεφτά για προσλήψεις και μονιμοποίηση συμβασιούχων όπως και για κοινωνικά επιδότατα. Λεφτά που δεν τα δίνει η τρόικα. Τώρα επιτέλους ο λαός θα ανασάνει, θα ανοίξουν θέσεις εργασίας, ο Αλέξης ξέρει τι κάνει, είναι γάτα.

Giannis

Τουλάχιστον έγινε ένα θετικό βήμα, υπάρχει πλέον αισιοδοξία. Να ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει ετσι η κυβέρνηση να μας βγάλει απ' την κρίση, γιατί αν περιμένουμε από αυτούς που μας οδήγησαν σ'αυτα τα χάλια, ζήτω που καηκαμε!

ΑΑ

Ακόμη βάζει ο Σύριζα κόσμο να ανεβάζει σχόλια;;;;

Αμετροέπεια..

Οι προηγουμενοι μονοι τους εκλεγονταν ,δεν τους ψηφιζε κανεις,αβουλοι αγαθοι ψηφοφοροι..ολα γιναν εν αγνοια τους,ποτε δεν ζητησαν ρουσφετια,παροχες,αυξησεις... Και ετσι εσυ που δεν πιστεψες αυτους που μας εφεραν σε αυτα τα χαλια ,και ψηφισες τους "χαριζω χρεη -μοιραζω δανεια" για το αχτι σου, και εκανες αυτο το κομμα τιμητη των παντων χωρις δικαιωματικα να αξιζει αυτον τον ρολο,επειδη δεν σκεφτηκες αν οχι το μελλον το δικο σου,τις νεες γενιες,συνεχιζετε τους αφορισμους για τους προηγουμενους,μετα απο 14 δισ. μετρα λιτοτητας και 100 δισ. απωλεια απο την περηφανη διαπραγματευση...

ΑΓΟΡΑ ΕΡΜΟΥ

Σήμερα γράφεις στο εδώ άρα αύριο να υποθέσω στο dexiextrem ?

manolis

με χρι και ο κιμ στην βορειο κορεα εστησε χορους και πανηγυρια ... εμεις εδω ακομα τιποτα ????

ΣΥνεχιζε να ΡΙχνεος ΖΑρια

Πανηγυρίζουν για επιτόκιο 4,65% την ώρα που χώρες όπως η Πολωνία δανείζονται με 2,8% και την ώρα που προεκλογικά έλεγαν τοκογλύφους τους Ευρωπαίους που μας δάνειζαν με 0,5%!!!!!!!!

Κρανιδιώτης Νάσος

Μετά από τρία χαμένα χρόνια και πάνω από 15 δισ. ευρώ νέα μέτρα λιτότητας που μεσολάβησαν. Αυτό τα λέει όλα. Προς τι οι πανηγυρισμοί;

Ξαδέρφη Πολάκη

Αδέρφια μου μια ερώτηση, όποιος ξέρει ας απαντήση. Αυτές οι αγορές που βγήκαμε σήμερα κ κερδίσαμε, είναι οι ίδιες αγορές που θα βαράγαμε τα νταούλια κ τους ζουρνάδες κ αυτές θα χόρευαν? Αν ΝΑΙ ε τότε κερδάμε 10-0!!! Κάτι για Αγγλικό δίκαιο που κάποιοι γραφικοί γράφουν για το τι έλεγαν οι μεγιστάνες της πολιτικής Πάνος-Αλέξης τι είναι.? Εμάς στο γραφείο της Κουμουνδούρου μας ενδιαφέρει Δίκαια να παίρνει η Τσελσι το πρωτάθλημα μιας κ ο Καρανήκας μας είπε να ποντάρουμε εκει!!!!

ΕΛΛΗΝ ΑΡΑΣ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ . . . ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΣΑΝΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΣΑΜΠΟΥΚΑ ... και ομως υπαρχουν ακομα νεοδημοκρατοπασοκοι που δεν ντρεπονται να φωναξουν οτι ειναι κλεφτες

Συριζα πασοκ εισαι..

Συντροφε θυμάσαι?θυμασαι τοτε στο ΠΑΣΟΚ?αλλα πως να μην θυμασαι?30 χρονια τρωγαμε μαζι...και μετα πως το σκεφτηκες να αλλαξεις κομμα και σου βγηκε,μπινγκο!!δεν χαμογελας απο μεσα για το δουλεμα που τους ριχνεις όλους,οταν λες 40 χρονια φαγατε,ΠΑΣΟΚ και ΝΔ....?λεω και γω να κανω το ιδιο,να σας αντιγραψουμε απ το κομμα ...θα παω σε ενα αλλο κομμα για να κατηγοραω αυτους που ενω τα τρωγαμε μαζι 30 χρονια,θα τους λεω με υφος 1000 καρδιναλιων,εσεις 42 χρονια ΠΑΣΟΚ+ΝΔ+και ο ΣΥΡΙΖΑ(2 χρονια) τα τρωγατε ολοι μαζι ....ενω θα βγαινω απ την απεξω...πριν βγει στην εξουσια το κομμα " χαριζω χρεη-μοιραζω δανεια",προεκλογικα και αυτο θα υποσχεται τα παντα στους παντες,οταν βγει θα σκισει και του βαρουφακη...τα πουκαμισα.....

Thr

Προσφατα καποιος φιλος φιλελευθερος μου ειπε.Εχει ενα καλο η εκλογη αυτων των γιδιων στην εξουσια οτι περασαν ενα σωρο ιδιωτιοποιησεις(αεροδρομια για δεη κτλ)τις οποιες μια κεντροδεξια κυβερνηση ουτε στο ονειρο της δεν θα μπορουσε να τις περασει.Μου λεει έμενα αυτο με ενδιαφερει να ιδιωτικοποιησει το δημοσιο. Μπραβο στον αλεξη και την παρεα του λοιπον πανε σε νεα μονοπατια με την εξοδο της χωρας στις αγορες. Ο καλυτερος εκπροσωπος του νεφιλελευθερισμου στην χωρα ειναι ο αλεξης και η παρεα του.Μπραβο στα αριστερα παιδια..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

wall18

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, τούτη τη φορά κατά 0,41% ή 102 μονάδων στις 24.987, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,21% στις 2.773 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,01% στις 7.747 μονάδες

443-thumb-large

Η εφημερίδα του Μονάχου γράφει ότι υπό συζήτηση βρίσκεται παράταση της περιόδου αποπληρωμής των χορηγηθέντων δανείων από μηδέν έως 15 χρόνια, με τη Γερμανία να κινείται μάλλον στο κάτω μέρος της κλίμακας

19584574

Απαρίθμησε τρία δεδομένα για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, όπως  η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, η συμφωνία των μέτρων για το χρέος και η διευθέτηση θεμάτων για μετά το τέλος του προγράμματος

4486688

Προβληματισμός στο ελληνικό επιχειρείν αναφορικά με τον προσδιορισμό της εντοπιότητας των μακεδονικών προϊόντων - Η μεγάλη μάχη για τα εμπορικά σήματα λόγω της επερχόμενης αλλαγής της ονομασίας της πΓΔΜ – Οι εκκλήσεις στην ελληνική κυβέρνηση

6