«Μισή» συμφωνία χωρίς εργασιακά, συντάξεις, αφορολόγητο και «αντίμετρα»

Τα βρήκαν, σχεδόν, Τσακαλώτος-τρόικα ως το 2018, όχι όμως και για τα μέτρα του 2019 - Τζανακόπουλος: Από 1η Ιανουαρίου 2019 θα επιβαρυνθούν κάποιες κατηγορίες - Δημοσιονομικά και εξωδικαστικός συμβιβασμός η ατζέντα των απογευματινών ραντεβού

Το πρώτο βήμα για μια συνολική συμφωνία σχεδόν... έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης στις διαπραγματεύσεις
της κυβέρνησης με την τρόικα
στο Χίλτον, καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement - SLA) με εκκρεμότητες κυρίως στα εργασιακά και τα ενεργειακά, ενώ νέο ραντεβού Τσακαλώτου - τρόικας αναμένεται σήμερα στις 16:30 (οι συζητήσεις ήταν αρχικώς προγραμματισμένες για τις 15:00, όμως -ως συνήθως- η ώρα της συνάντησης μετατέθηκε κατά μιάμιση ώρα).  

Το κυριότερο: Το σημαντικό αυτό βήμα δεν περιλαμβάνει τα πραγματικά δύσκολα δηλαδή τα μέτρα του 2019 (ύψους 3,6 δισ. ευρώ) από το αφορολόγητο και τις συντάξεις, ούτε τα «αντίμετρα» που προτείνει η κυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργοποιούνται. Σε κάθε περίπτωση εκταμίευση δόσης θα γίνει μόνο με συνολική συμφωνία όπως παραδέχθηκε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα ξημερώματα. 

Ο ίδιος είχε αναφέρει από τις 22.00 το βράδυ της Τρίτης ότι «το Staff Level Agreement (SLA) έχει σχεδόν συμφωνηθεί» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρχει οριστικά πριν το Eurogroup της 20ης Μαρτίου καθώς όπως είπε, το ΔΝΤ δέχεται ότι έχει μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό του 2018. 

«Θα παραμείνουν», όμως, «τρία - τέσσερα πολιτικά θέματα προς επίλυση ίσως αργότερα», πρόσθεσε τα ξημερώματα της Τετάρτης ενώ ασάφεια επικρατεί ακόμη για το αν θα είναι μέσα στο λεγόμενο SLA τα εργασιακά. 

Η τεχνική συμφωνία (SLA) θα πρέπει εφόσον οριστικοποιηθεί απολύτως, να εγκριθεί πολιτικά από το Eurogroup για να ολοκληρωθεί έτσι το πρώτο βήμα για την συνολική συμφωνία. Βεβαίως κύκλοι του υπουργείου λένε ότι «υπάρχει αρκετή τεχνική δουλειά σε 5 - 6 ζητήματα. Συζητάμε και ποια θα είναι η κατάλληλη διαδικασία για να πάμε όσο το δυνατόν πιο καλά προετοιμασμένοι στις 20 Μαρτίου». 
 
Αυτά για το (μισό) πρώτο βήμα. Το δεύτερο και δυσκολότερο περιλαμβάνει τα μέτρα-αντίμετρα του 2019, την ψήφισή τους από τη Βουλή, την περιγραφή των μέτρων για το χρέος, τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. 

«Το βασικό κόλλημα είναι τα αντίμετρα», παραδέχτηκε το ίδιο στέλεχος. 

Αν ολοκληρωθούν όλα αυτά, πιθανόν ως το Eurogroup της 22ας Μαΐου, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ για να περιοριστεί, κατά ένα μέρος, η ζημία στην οικονομία από τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις. 

Οι επαφές διήρκεσαν με διαλείμματα σχεδόν 14 ώρες καθώς το πρώτο ραντεβού ανάμεσα στον κ. Τσακαλώτο και την τρόικα έγινε στις 11.00 το πρωί Τρίτης (με θέμα το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων) και το νυχτερινό ραντεβού που άρχισε τα μεσάνυχτα τελείωσε στις 12.40 το ξημέρωμα της Τετάρτης. 

Για το 2019, οι Θεσμοί δεν δέχονται ούτε ένα ευρώ εξοικονόμησης από την πολυδιαφημισμένη επισκόπηση δαπανών στα υπουργεία (Spending Review), καθώς όπως ανέφερε κορυφαίος υπουργός «θέλουν πρώτα να δουν ότι η εξοικονόμηση δαπανών που έχει σχεδιαστεί αποδίδει στην πράξη». 

Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει το ύψος των μέτρων του 2019 από συντάξεις και αφορολόγητο (3,6 δισ. ευρώ) δεν βρίσκει για την ώρα ανταπόκριση από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

«Ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την πρώτη αξιολόγηση, συζητάμε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» εξηγεί κυβερνητικός παράγοντας. 

Μεταξύ άλλων κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε τα εξής (απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων) στις 12.40 μετά τα μεσάνυχτα: «Θα συνεχιστούν την Τετάρτη οι συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια για 4-5 θέματα. Θα γίνει και μια συζήτηση σε επίπεδο επικεφαλής στις 3 ή στις 4 το απόγευμα. Θα παραμείνουν τρία ή τέσσερα πολιτικά θέματα προς επίλυση ίσως αργότερα. Θα συνεχιστεί η συζήτηση. Όπως σας είπα μιλάμε για το SLA του 2018, εμείς εννοούμε εντός του προγράμματος δηλαδή μέχρι το 2018».

«To εργασιακό έχει μια αμφισημία. Το θεωρώ λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA. Γιατί ήταν στο SLA με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη και το θεωρεί ξεχωριστό. Το βασικό όμως κόλλημα τώρα είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα και η βασική συζήτηση είναι πάνω σε αυτά. Έχουμε μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνουμε για τα αντίμετρα και από τη μεριά των δαπανών αλλά και από τη μεριά των εσόδων. Εμείς θέλουμε κάποια πράγματα περισσότερα από τα έσοδα, να ελαφρύνουμε εννοούμε. Η αίσθησή μου είναι ότι όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20η Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή ακόμη κι αν δεν έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί κάποιος  κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα», πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος.

ΣΧΟΛΙΑ (33)

μόλις πάρουν τα κόκκινα δάνεια τα βούλτσερ φάντς

... όλα γίνονται για τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων ιδιοκτητών ακινήτων με σκοπό να τα πάρουν οι Βόρειοι μέσω των βούλτσερ φάντς για ένα κομμάτι ψωμί και να έρθουν νόμιμα να κατοικίσουν εδώ που το κλίμα θα είναι εύκρατο πρίν ενσκηψει η περίοδος των παγετώνων μετά το 2024 που θα παγώσει ΟΛΟ ΤΟ ΒΟΡΡΑ !

χδ

14 ώρες συνομιλιών, πφ σιγά το πράμα, εδώ ο Αλέξης πέρσι έκανε 17, ό,τι θέλουμε λέμε;

Nick

Μονο μια επανασταση θα μας σωσει απο την σαπιλα.

χαχαχα

Προς τους μίζερους ιθαγενείς κατοίκους αυτής της χώρας.Η αξιολόγηση θα κλείσει όταν θα τελειωσει το survivor.Τώρα δεν έχουμε καιρό για τέτοια πρέπει να δούμε τον Σφαλιάρα και τον Μπο.Ανταξιοι των πολιτικων μαιμουδων που ψηφιζουμε η μαλλον καποιοι ψηφίζουν.Άντε να δείτε το τσίρκο με τις μαϊμούδες από το Santo Domingo.

@

Όλα τα Δεξιο-Χουντο-κάναλα τέτοιες π@π@ριές έδειχναν πάντα (Σουρβάιβορ και Μπιγκ Μπραδερ).... Τώρα θα μου πεις ποιο κανάλι είναι αριστερό στην Ελλάδα την σήμερον ημέρα? Κανένα για αυτό νομίζουμε ότι ο Ρίτσος και ο Ελύτης είναι παλιοί ποδοσφαιριστές και ότι ο Μαρξ στα γεράματα άνοιξε το γνωστό ρουχαλάδικο με τον φίλο του τον Spenser.... Τραγικό έθνος σε απόλυτη υπαρξιακή παρακμή... Κορίτσια το αριστερό μνημόνιο είναι καλό , μας ψεκάζουν και ο Κούλης θα φέρει ανάπτυξη χαχαχαχα

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ

ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΤΣΑΝΤΑ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ.

το κολπο ολοκληρωνεται

Καθε φορα θα εχουμε μειωση συνταξεων και μισθων οι οποιοι θα φτασουν σε επιπεδο χειροτερο απο Βουλγαριας και Ουγκαντας, το προγραμμα δε θα βγαινει ποτε (σκοπιμα, το ξερουν και οι ιδιοι) και στο τελος θα ερθει η δραχμη.Ευνοημενοι απο αυτη τη εξελιξη θα ειναι οσοι εβγαλαν τα λεφτα τους εξω οποτε θα μπορεσουν να επενδυσουν τα ευρω τους σε μισθους δραχμης.Οι μονοι χαμενοι ο ελληνικος λαος οπως παντοτε.Εχει τα αντερα να ξεσηκωθει ο ελληνικος λαος και να πεταξει το σαπιο συστημα δεκαετιων ή θα συνεχιζει να ειναι σκλαβος κερδοσκοπων-λαμογιων?Αλλα οχι εχουμε καταντησει να ταυτιζομαστε και φανατικα με αυτους ονομαζοντας τους ως ''ελευθερη αγορα'' και ''αναπυξη''.Αν τα ονειρα σας ειναι ειναι 100 ευρω μισθος και να παρακαλατε να η σας απολυσουν ξαναψηφιστε τους

ΠΦΑπάτη !!

Την άλλη μισή θα την ανακοινώσουν με το ...δώρο του Πάσχα !!!

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Οταν βγαινει η Αυλωνίτου κ δημοσια δηλώνει οτι κ του χρόνου αν υπαρχει (εστω πλασματικό!) πλεόνασμα ΠΑΛΙ θα μοιράσουν εκατοντάδες εκατομμυρια ως 13η συνταξη ή βοηθητικό επίδομα στους αδύναμους συνταξιούχους,, τι περιμένετε να πιστέψουν οι δανειστές;; Μειωση δημοσίων δαπανών;! Εδω γελάμε...

Ο ΛΑΟΣ

Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΟΥΦΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

Βίδο Καραβίδο

Αυτές οι διαπραγματεύσεις δίνουν την εντύπωση οτι κλείνονται μέσα στην αίθουσα συσκέψεων και παίζουν τάβλι μέχρι να πιάσουν το ωράριο. Οι αποφάσεις είναι ήδη γραμμένες και μην περιμένετε τίποτα διαφορετικό, προς το καλλίτερο, από αυτά που ακούγονται μέχρι τώρα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

868087

«Πήραμε γνωμοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν παραβιάζεται καμία ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία από τη χρήση POS, οπότε με την τροπολογία θα επανανομοθετηθεί τη χρήση POS» επισήμανε o Άδωνις Γεωργιάδης

libra1

Μετά την αποχώρηση της Visa και της Mastercard από το πρότζεκτ Libra, νέες ηχηρές "απειλές" από τραπεζικούς κολοσσούς θέτουν σε αμφιβολία την απόπειρα της facebook να δημιουργήσει ένα νέο ηλεκτρονικό νόμισμα

perama

Την τροπολογία την κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος -  Στον Σκαραμαγκά αφορά την συνέχεια εργασιών σε τέσσερα υποβρύχια και στην Ελευσίνα όσον αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος κατασκευής δύο πυραυλακάτων

nikkas_ar

Οι Αμερικανοί θεωρούν πως ο επιχειρηματίας βρίσκεται στην Ελλάδα ενώ ήδη έχουν περάσει «χειροπέδες» σε δύο, τον Τηλέμαχο Λαβίδα και τον τραπεζίτη της Goldman Sachs, Bryan Cohen - «Πάγωσαν» τα περιουσιακά στοιχεία του Γιώργου Νίκα

34