Με «μαύρη τρύπα» 1,1 δισ. ξεκινά το υπερταμείο για τις συντάξεις

Με «μαύρη τρύπα» 1,1 δισ. ξεκινά το υπερταμείο για τις συντάξεις

Το έλλειμμα, μάλιστα, θα έφτανε τα 2,9 δισ. ευρώ για τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης αν δεν προβλεπόταν έξτρα κρατική επιχορήγηση 1,77 δισ. ευρώ

Με «μαύρη τρύπα» 1,1 δισ. ξεκινά το υπερταμείο για τις συντάξεις
Έλλειμμα ύψους 3 δισ. ευρώ με το «καλημέρα» θα «κληρονομούσε» ο νέος ενιαίος φορέας Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από τα υπό ένταξη ταμεία αν δεν προβλεπόταν έξτρα κρατική επιχορήγηση 1,77 δισ. ευρώ προκειμένου να περιοριστεί η «μαύρη τρύπα» στα 1,1 δισ. ευρώ.

Το διορθωτικό μπόνους θα προέλθει σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς των ταμείων για το 2017 κατά 1,42 δισ. από τον τακτικό προϋπολογισμό και 350 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ. Το σύνολο των εσόδων του νέου φορέα υπολογίζεται στα 38 δισ. ευρώ και τα έξοδα στα 39,1 δισ. ευρώ. 

Η κρατική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό και το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών (ΑΚΑΓΕ) θα φτάσει συνολικά τα 15,43 δισ. ευρώ. Οι επιχορηγήσεις εμφανίζονται γενναιόδωρες έναντι του 2016 που ήταν  9,1 δισ. καθώς στα έσοδα του ΕΦΚΑ υπολογίζονται πλέον και τα χρήματα που βάζει το κράτος για τις συντάξεις του Δημοσίου. Ειδικότερα από τα 15,43 δισ. τα 5,27 προορίζεται να κατευθυνθούν σε συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή  αν δεν υπήρχε το «διορθωτικό μπόνους» η κρατική χρηματοδότηση θα ήταν μειωμένη , στα 8,367 δισ. ευρώ , όπως επιτάσσουν τα μνημόνια.  Η εκτίμηση για φέτος είναι ότι το είναι πως το έλλειμμα του συστήματος θα κλειδώσει στα 1,114 δισ. ευρώ.

Κλείσιμο
Το συνολικό έλλειμμα διογκώνεται απορροφώντας τυχόν αύξηση εσόδων από τρέχουσες εισφορές αφενός γιατί η κρατική χρηματοδότηση βαίνει μειούμενη κατ΄επιταγή των μνημονίων και αφετέρου γιατί δεν καταβάλλονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Μ΄αυτό το επιχείρημα, της διεύρυνσης των ελλειμμάτων στο 10% του ΑΕΠ, η Ντέλια Βελκουλέσκου αξιώνει μείωση των κύριων
συντάξεων.

Ειδικότερα, το ΙΚΑ προϋπολογίζει έλλειμμα 1,77 δισ. ευρώ το 2017, αυξημένα έσοδα από εισφορές κατά 290 εκατ. ενώ ανεβάζει τα έξοδα για κύριες συντάξεις κατά 150 εκατομμύρια, από 11 δισ. σε 11,15 δισ. (προφανώς λόγω έκδοσης νέων συντάξεων). Αντίθετα προϋπολογίζει τα μισά χρήματα για
ΕΚΑΣ, από 480 εκ. σε 244 εκατ. ευρώ.

Για το 2016 το ΙΚΑ είχε προϋπολογίσει έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο η διοίκηση του ιδρύματος εκτιμά ότι το έλλειμμα θα κλειδώσει στο τέλος του χρόνου στα 850 εκ ευρώ λόγω της «ένεσης» από το ΑΚΑΓΕ και της αύξησης των εσόδων τους καλοκαιρινούς μήνες κατά 350 εκατ. ευρώ.

Βραδυφλεγής «βόμβα» στα θεμέλια του συστήματος παραμένει το σύνολο των εκκρεμών αιτημάτων για σύνταξη που έχουν καθυστερήσει εδώ και 2-3 χρόνια. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το κόστος των εκκρεμών συντάξεων ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.

Ο ΟΑΕΕ προϋπολογίζει διπλάσιο από το φετινό έλλειμμα 1,042 δισ. ευρώ. Με την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού των εισφορών  για το 2017  εκτιμά ότι  θα εισπράξει μόλις 12,5 εκατομμύρια επιπλέον ενώ βλέπει έξτρα δαπάνες για κύριες συντάξεις μόλις 90 εκατομμυρίων ευρώ. Η  δαπάνη για το ΕΚΑΣ μειώνεται σημαντικά  στα 82,5 εκ. από 225,5 εκατ.
 
Το ΕΤΑΑ προϋπολογίζει έλλειμμα 246,7 εκατομμυρίων (από 185,9 φέτος). Με θετικό πρόσημο εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2017 για τον ΟΓΑ και το ΝΑΤ λόγω της αύξησης των εισφορών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης