Οι φόροι «πνίγουν» τον τουρισμό

Οι φόροι «πνίγουν» τον τουρισμό

Αν και αναμένεται αύξηση του αριθμού των τουριστών, εντούτοις η εκτίμηση είναι ότι στο τέλος το ταμείο θα είναι... μείον

Οι φόροι «πνίγουν» τον τουρισμό
Μπροστά σε ένα παράδοξο αναμένεται να βρεθούν φέτος οι τουριστικές επιχειρήσεις καθώς ενώ ο αριθμός των τουριστών αναμένεται να αυξηθεί, η εκτίμηση είναι ότι στο τέλος της σεζόν το ταμείο θα είναι... μείον.

Αν και τα στοιχεία των διεθνών αφίξεων τον Ιούλιο - μετά και το πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα - προκάλεσαν μερικά χαμόγελα, εντούτοις η εκτίμηση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων είναι, όπως γράφει η Καθημερινή, ότι ανεξάρτητα από την εξέλιξη των αφίξεων και των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε επίπεδο χώρας, τα οικονομικά μεγέθη των τουριστικών επιχειρήσεων τη φετινή σεζόν θα είναι χειρότερα σε σχέση με το 2015.

Συνολικά, ο ΣΕΤΕ υπολογίζει ότι ο τομέας έχει επιβαρυνθεί σε ετήσια βάση με επιπλέον φορολογικές υποχρεώσεις της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, ενώ αν επιβληθεί τελικά από το 2018 και το Τέλος Διανυκτέρευσης θα προστεθεί ένα επιπλέον βάρος της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τα νέα φορολογικά βάρη για τον τομέα προκάλεσαν προβλήματα στις επιχειρήσεις με «κόκκινα» και όχι μόνο δάνεια, που αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το ελληνικό Δημόσιο έχει απώλεια ετήσιων εσόδων ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ από τη μη αντιμετώπιση του ζητήματος της φορολόγησης των «γκρίζων» τουριστικών μισθώσεων σε ακίνητα και από τη μη έκδοση αποδείξεων. Σε ό,τι αφορά τους μακροπρόθεσμους στόχους για τον ελληνικό τουρισμό, το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ προσδιορίζει για το έτος 2021 τις διεθνείς αφίξεις στα 34,8 εκατ. από 26,1 εκατ. πέρυσι και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις στα 19,6 εκατ. ευρώ από 14,1 εκατ. ευρώ το 2015. Ο στόχος για τις διανυκτερεύσεις είναι να φθάσουν σε 250 εκατ. από 188 εκατ. πέρυσι. Επίσης, τα έσοδα ανά ταξιδιώτη θα φθάσουν σε 563 ευρώ από 541 ευρώ το 2015 και τα έσοδα ανά διανυκτέρευση σε 78 ευρώ από 75 ευρώ. Πάντως, μέχρι τώρα τα μεγέθη ήταν διαφορετικά. Η δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε στα 580 ευρώ από 590 ευρώ το 2014 και 653 ευρώ το 2013. Από την άλλη, η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 4,6% φθάνοντας στα 74 ευρώ. Ομως, εξηγεί το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, η μείωση στη δαπάνη ανά ταξίδι οφείλεται στην πραγματοποίηση διακοπών μικρότερης διάρκειας από τους ταξιδιώτες και όχι σε χαμηλότερη ημερήσια δαπάνη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης