Γιατί η δήλωση Τσακαλώτου για πιθανό bail in στις καταθέσεις «γκρέμισε» τις τραπεζικές μετοχές

Γιατί η δήλωση Τσακαλώτου για πιθανό bail in στις καταθέσεις «γκρέμισε» τις τραπεζικές μετοχές

«Βουτιά» 15,14% για τον δείκτη των τραπεζικών μετοχών - Το Δημόσιο επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την πτώση των τραπεζικών μετοχών - Στα 3,5 δισ.ευρώ συρρικνώθηκε το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -

Ο παράγοντας αβεβαιότητα για τις εξελίξεις σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών παρέσυρε το Χρηματιστήριο που έκλεισε με απώλειες 3,03% στις 655 μονάδες. Πρωταγωνιστής της  πτώσης ήταν οι τραπεζικές μετοχές  όπου ο σχετικός δείκτης έκανε βουτιά κατά 15,14%. Οι φημολογίες ότι ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι υψηλός, σε συνδυασμό με τη δήλωση -σε συνέντευξή του στους FT- του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον κίνδυνο κουρέματος των καταθέσεων,  τίναξαν το θερμόμετρο της αβεβαιότητας και οδήγησαν  τις τραπεζικές μετοχές σε ελεύθερη πτώση.

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Τσακαλώτου «είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους. Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι θα επιβάλουν «κούρεμα» των καταθέσεων όσων έχουν πάνω από 100.000 ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασμό». Η συγκεκριμένη δήλωση από τα χείλη του αρμόδιου υπουργού, σε μια περίοδο που κανείς δεν γνωρίζει τους όρους και τις προυποθέσεις των αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες, κάθε άλλο παρά κατευνάζει την ανησυχία  των επενδυτών.

Πολύ περισσότερο εντείνει τη  σύγχυση  των  ξένων επενδυτών,  καθώς κατά το πρόσφατο road show του ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, ο Γιώργος Χουλιάρακης, μιλώντας ως υπουργός Οικονομικών στους εκπροσώπους των ξένων funds,  είχε στείλει με σαφήνεια το μήνυμα  ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες.

Οι διαδοχικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σε διαφορετικό μήκος κύματος εντείνουν την αβεβαιότητα και κάνουν πιο επιφυλακτικούς τους επενδυτές. Ιδιαίτερα όταν οι μετοχές των τραπεζών αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% των ημερήσιων συναλλαγών του ελληνικού χρηματιστηρίου.  Τυχόν αγοραστές ελληνικών μετοχών επιλέγουν να περιμένουν μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και έτσι οι πωλήσεις, έστω κι αν είναι μικρές, δεν μπορούν να απορροφηθούν επειδή δεν υπάρχουν αγοραστές. Είναι ενδεικτικό ότι η πτώση στο ΧΑ συντελέστηκε με αξία συναλλαγών μόλις 18,6 εκατ. ευρώ. Αν λάβουμε υπόψη ότι 1,5 εκατ. ευρώ αφορούσε μετοχές της Ευρωπαϊκής Πίστης,  το ΧΑ έπεσε κατά 3,03% με έναν τζίρο 17 εκατ.

Να σημειωθεί πως κάθε πτώση των τραπεζικών μετοχών επιβαρύνει το Δημόσιο που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος τους. Το χαρτοφυλάκιο  του ΤΧΣ ήταν αξίας περίπου 17,5 δισ. ευρώ και σήμερα η αξία του έχει συρρικνωθεί κάτω των 3,5 δισ. Ταυτόχρονα έχουν δρομολογηθεί και κινήσεις από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης, που δεν  είναι γνωστές στους επενδυτές. Όπως αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα την Κυριακή, η Εθνική Τράπεζα έχει εξουσιοδοτήσει  την Morgan Stanley και την Goldman Sachs να συγκεντρώσουν προσφορές για την πώληση του 100% της θυγατρικής της στην Τουρκία Finansbank.

 

ΣΧΟΛΙΑ (49)

Καλα θα κανει να κουρέψει τους λοβοτομημενους

Μεχρι και οι γριές στα βουνά ήξεραν οτι οι τραπεζες εχουν πρακτικά χρεοκοπησει και τα έβαλαν οκά στο στρώμα. Τωρα αν κάποιοι λοβοτομημένοι δεν ασχολήθηκαν με τη προστασία του κεφαλαίου τους ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ και ας μη μυξοκλαίνε που θα κουρευτούν

Φασιστοτιμωρός

Αν ήταν να γίνει κούρεμα καταθέσεων θα γινόταν το καλοκαίρι...

Ορφέας

Μην απορεί κανείς με τους πολιτικούς και με την ασχετοσύνη που τους ακολουθεί. Αυτό ήθελε ο κόσμος αυτό ψήφισε. Σαν λαός δεν ψηφίζουμε πρώτη φορά... έχουμε εμπειρία για πρόσωπα και καταστάσεις. Καλά να πάθουμε γιατί όταν ψηφίζουμε δεν κοιτάμε το καλό του τόπου και την ανάπτυξή του αλλά την πάρτι του ο καθένας. Ποιος Τσακαλώτος - ποιος Τσίπρας...αν περιμένουμε ότι με αυτούς θα σωθεί η Ελλάδα και θα έρθει η ανάπτυξη τότε ονειροπολούμε. Καλοχώνευτα τα μέτρα που οδηγούν μόνο σε περαιτέρω φτώχεια!!!!!!!!!

Θ ο Α

Και ο Στουρνάρας λιγο πριν κλείσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο περιπου ίδιες δηλώσεις έκανε.

CHRIS

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΑΣ ...........ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΒΑΤΖΑ ΤΟΥ !!!!

news4u

Μετα τις δηλώσεις Τσίπρα στο Ιδρυμα Κλίντον όπου εξηγησε σε επενδυτες ότι στην ελλάδα υπάρχει διαφθορά και ότι ειναι "καλό ερωτημα" αν οι επενδυτες στην Ελλάδα θα εχουν κέρδη, ήρθε και η δηλωση του υπουργού οικονομικών για το ενδεχομενο "κούρεμα" των καταθέσεων. Ασχετοι; ερασιτέχνες ; τα παιδία παίζει ; είναι το λιγωτερο που μπορεί να τους καταλογίσει κανείς! Κάπως έτσι, οι ίδιοι άνθρωποι και ο εξαφανισμένος (ευτυχώς) Σταθάκης έκαναν την σκληρή διαπραγμάτευση που κατέληξε στο υπέρογκο φέσι των 85δις, και τις συνέπειες της θα υποστούμε από αύριο.

Ο Τσακαλώτος δυστυχώς,

Ο Τσακαλώτος δυστυχώς για άγνωστο λόγο είναι υπουργός τέτοιες δηλώσεις αποδεικνύουν την ακαταλληλότητα των προσωπων και την απέραντη ανοησία τους.

Σουλης

Δεν πειραζει... Αφου ψηφιζετε τετοιους καραγκιοζηδες καλα κανουν.

200 χρονια ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερναει

Γιατι ειναι το μονο κομμα που ΤΟΛΜΑΕΙ για να κρατησει την Ελλαδα στο ευρω. Φορολόγησε τους Μυκονιάτες, συνέλαβε το μιζαδορο, ανακοίνωσε κούρεμα των καταθέσεων για να μην χρεωθεί ο φορολογούμενος. Ολα αυτα ειναι μετρα που η πλειοψηφία τα χειροκροτεί γιατι φέρνουν τη σταθερότητα.

da

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ

αριστερολαμόγιο

Οι τράπεζες είναι χρεοκοπημένες πρακτικά, οι μετοχές τους ανήκουν στο δημόσιο, απαιτείται ανακεφαλαιοποίηση που θα την πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός. Παρόλα αυτά οι τραπεζικοί υπάλληλοι εξακολουθούν και παίρνουν 15 μισθούς και πριμ προς δόξαν των ελλειμάτων και της συνεχούς μειούμενης αξίας των τραπεζών. 'Αμεση και αναδρομική ισχύ του ενιαίου μισθολογίου απαιτείται, μειώσεις μισθών, περιορισμό στους 12 μισθούς, απολύσεις διευθυντών και λοιπών στελεχών σε θέσεις αυξημένης ευθύνης για όσες τράπεζες πλέον ελέγχονται από το ΤΧΣ. Είναι ή δεν είναι εταιρείες μετοχικά πλέον στον έλεγχο του δημοσίου; Άρα πλέον είναι ΔΕΚΟ και οι υπάλληλοί τους δημόσιοι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Όοοοοοοταν ιδιωτικοποιηθούν ας ζητήσουν αυξήσεις από τον νέο ιδιοκτήτη, τώρα ενιαίο μισθολόγιο για ΟΛΟΥΣ. Αλλά σιγά οι συριζαίοι που υποστηρίζουν κάθε συντεχνία και κάθε συνδικαλΗστή να μην κάνουν τίποτα. Μετά ας ελπίζουν ότι με τέτοια πάγια έξοδα και τέτοιο αρισθμό προσωπικού θα βρεθεί αγοραστής - επενδυτής. Καλά κρασιά, χρεοκοπημένες είναι και χρεοκοπημένες θα μείνουν και κάποια στιγμή οι καταθέσεις θα πέσουν σε τέτοιο σημείο που αναγκαστικά θα κλείσουν.

etso

η οπτικη σου ειναι αποσπασματικη και λανθασμενη. Οι Ελληνικες Τραπεζες βρεθηκαν στο ΤΧΣ μετα την εξαναγκαστικη αγορα των ομολογων του Δημοσιου που μετα κουρευτηκαν... ή αλλιως για αλλη μια φορα Ιδιωτες ζημιωθηκαν γιατι υποστηριξαν το κρατος... τα στελεχη δεν παιρνουν πια 15 μισθους... καλλιστα μπορεις να εφαρμωσεις ενιαιο μισθολογιο ομως μετα δεν θα υπαρχουν οι ικανοι εκεινοι managers που θα "γυρισουν" το καραβι (οπως σε όλες τις δουλειες δηλαδη...) Να ευχεσαι να μην χρεωκοπησουν οι Τραπεζες γιατι τοτε θα πηγαινεις στην Ικαρια κολυμπωντας..

BANKER

ΑΡΙΣΤΕΡΟΛΑΜΟΓΙΟ....ΞΕΡΟΛΑ!!! ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΣΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ????

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Euroworking

Ο διάδοχος του Wiser, όχι μόνο δεν κούνησε το δάχτυλο, αλλά έδειξε και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση για να ανοίξει η κουβέντα για τα πρωτογενή πλεονάσματα

euro_ar

Στα επόμενα 4 χρόνια η Κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει 81,47 δισ. τοκοχρεολύσια. Θα είναι αυτό εφικτό χωρίς αρνητικές επιπτώσεις για Οικονομία, δημόσιο χρέος και πολίτες που τελικά πρέπει να τα πληρώσουν;

staikouras_ar

Γερμανικός τύπος: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η έκδοση του ομολόγου - Ποτέ μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη η Ελλάδα δεν είχε δανειστεί με τόσο χαμηλό επιτόκιο - Συγκεντρώθηκαν προσφορές 13 δισ. ευρώ

29