Έλεγχο και για το 2015 ζητούν τα "τεχνικά κλιμάκια" στην Αθήνα

Έλεγχο και για το 2015 ζητούν τα "τεχνικά κλιμάκια" στην Αθήνα

Δεν αρκούνται σε όσα στοιχεία τους έδωσαν οι υπηρεσίες των υπουργείων - Θέλουν ενημέρωση και για το κόστος από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Έλεγχο και για το 2015 ζητούν τα "τεχνικά κλιμάκια" στην Αθήνα
«Σε ρηχά νερά ξώκειλε» η διαβούλευση των τεχνικών κλιμακίων, που δεν φαίνεται να προλαβαίνει να οδηγήσει σε αποτελέσματα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.
 
Το μόνο δεδομένο ως τώρα, για το οποίο η κυβέρνηση φάνηκε πρόθυμη να ενημερώσει τους ελεγκτές, ήταν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 ήταν πολύ μικρότερο του επισήμως αναμενομένου. Ενώ μάλιστα τα τεχνικά κλιμάκια διαπίστωσαν αυτό που ήταν ήδη γνωστό, ότι δηλαδή στα τέλη του 2014 άνοιξε μία «μαύρη τρύπα» στις εισπράξεις φόρων ύψους 2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έσπευσε να επικυρώσει και να επαυξήσει τις διαπιστώσεις των ελεγκτών! Ενώ δηλαδή εκείνοι είδαν με τα πρώτα στοιχεία που ζήτησαν και πήραν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν 0,6% του ΑΕΠ (αντί 1,5% που ήταν ο στόχος), το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν τελικά... 0,3%!
 
Κλείσιμο
Το πώς και το γιατί η κυβέρνηση απέρριψε στο σύνολό τους εισπράξεις 2 δισ. ευρώ (από αποκρατικοποιήσεις, ΠΔΕ κλπ) αναμένεται να εξειδικευτεί όταν το Γενικό Λογιστήριο ανακοινώσει τα οριστικά στοιχεια εκτέλεσης Γενικής Κυβέρνησης, τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες. Προφανώς, στη δεδομένη υστέρηση εισπράξεων του 2014 (από φόρους εισοδήματος, ρυθμίσεις χρεών και ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων) συνυπολόγισε και δαπάνες που, με βάση ειδικούς κανόνες, δεν προσμετρώνται στο πλεόνασμα ή μεταφέρονται σε άλλη χρονιά, κατά το σύστημα μέτρησης της Eurostat ή τους κανόνες του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής -δηλαδή το «Μνημόνιο».
 
Με μία «τρύπα» όμως 2,2 δισ. ευρώ από το 2014, οι απεσταλμένοι των ελεγκτών ζητούν συνεχώς διευκρινίσεις τόσο για το πώς έκλεισε η περσινή χρονιά, όσο και για την πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος κρατικού προϋπολογισμού. Και εκεί προς το παρόν δεν έχουν μπορέσει να φτάσουν σε ουσία, καθώς μάλιστα μετακινούνται διαρκώς από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο, ενώ έχουν πάθει και «πολιτισμικό σοκ» από τις πάσης φύσεως υπεκφυγές των αρμοδίων των υπουργείων προκειμένου να μην τους γίνεται παροχή στοιχείων.
 
Όλα αυτά όμως επισήμως συγκαλύπτονται, από την ανάγκη να μην δυναμιτιστεί το πολιτικό κλίμα στις σχέσεις της χώρας μας με τους δανειστές. Οι ίδιοι οι απεσταλμένοι των «θεσμών» λένε πως «δεν κάνουμε εμείς πολιτική, εμείς στοιχεία συλλέγουμε». Και αυτό παρά τις διαρροές (που αποδίδουνται όμως σε ανωτέρους τους του Brussels Group) σε ολλανδική εφημερίδα, που περιγράφουν το πόσο αρνητική εικόνα έχει δημιουργηθεί στα κλιμάκια και στο εξωτερικό για την ελληνική φιλοξενία που τους επεφύλαξε η κυβέρνηση.
 
Μέχρι σήμερα, μόνο ο έλεγχος για τα τραπεζικά φαίνεται να κύλησε ομαλά, όπου όμως δεν υπάρχει μείζον πρόβλημα μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παραμένουν όμως οι ανησυχίες για την ρευστότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, λόγω της εκρροής καταθέσεων και της συνεχούς έκθεσης των ελληνικών τραπεζών σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων του δημοσίου.
 
Υπό τις συνθήκες αυτές πάντως, αποτέλεσμα των τεχνικών διαβουλεύσεων δεν φαίνεται να υπάρξει ίσως ούτε και μέχρι την συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα. Μόνο αναφορά στα στοιχεία που τους δίνουν «αμάσητα» οι ελληνικές κρατικές υπηρεσίες διαφαίνεται πως μπορεί να υπάρξει, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης «να κριθεί το παιχνίδι στο ...90΄» και σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή  να οδηγήσει την διαπραγμάτευση σε μία χωρίς τεχνική βάση συμφωνία με το Βερολίνο και τις υπόλοιποες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ποντάροντας ότι θα θελήσουν και εκείνες να συμβιβαστούν για να μην υποστεί η ευρωζώνη το «σοκ» ενός πιστωτικού γεγονότος.
 
Επισήμως πάντως, Βερολίνο και Βρυξέλλες βάζουν φρένο στις προσδοκίες για πολιτική λύση. Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ συνέστησε στην Αθήνα να ρίξει το βάρος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ενώ και ο εκπρόσωπος Τύπου του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως τώρα είναι η ώρα των τεχνικών κλιμακίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης