Δέκα και μία αλλαγές από... του χρόνου στη φορολογία

Δέκα και μία αλλαγές από... του χρόνου στη φορολογία

Τα... «κάλαντα» της εφορίας για το 2015 περιλαμβάνουν σχεδόν μια ντουζίνα μικρών και μεγάλων αλλαγών 

Δέκα και μία αλλαγές από... του χρόνου στη φορολογία
«Πάει ο παλιός ο... φόρος» αλλά, ταυτόχρονα, με την αλλαγή του χρόνου έρχονται οι νέοι. Παρελθόν αποτελεί πλέον και η αυτοτελής φορολόγηση των αγροτών, αλλά και η αυτοπεραίωση των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ η συλλογή αποδείξεων γίνεται πλέον τυπική υποχρέωση χωρίς... πρόστιμα.
 
Τα... «κάλαντα» της εφορίας για το 2015 περιλαμβάνουν σχεδόν μια ντουζίνα μικρών και μεγάλων αλλαγών που ενεργοποιούνται σταδιακά από μετά τα μεσάνυχτα απόψε στη φορολογία, όπως:
 
1. Για το 2015 δεν προβλέπεται πλέον κίνητρο συλλογής αποδείξεων. Για τα εισοδήματα του 2014 όμως που θα δηλωθούν φέτος, πρέπει μισθωτοί και συνταξιούχοι να υποβάλλουν αποδείξεις μέχρι το 10% του εισοδήματός τους.

Κλείσιμο
2.Μειώνεται από 1ης Ιανουαρίου κατά 30% η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Μισθοσυντήρητοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν αύξηση μισθού (λόγω μείωσης της μηνιαίας παρακράτησης της εισφοράς) από 39 ευρώ το μήνα και άνω.

3.Καταργείται από το 2015 ο συμπληρωματικός φόρος 1,5%-3% για τα ενοίκια. Ωστόσο το όφελος για τους ιδιοκτήτες «ψαλιδίζεται» επειδή φέτος θα πληρώσουν με συντελεστής φόρου 11%, αντί 10%. Έτσι όλοι θα δουν να έχουν «κέρδος» 0,5%-2,5% στους φόρους επί των εσόδων τους. Περισσότερο κερδισμένοι, όσοι εκμισθώνουν μεγάλα ακίνητα.

4.Αγρότες και κτηνοτρόφοι θα φορολογηθούν φέτος σαν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Πλέον καταργείται ο αντικειμενικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος που ίσχυε.
 
5.Όλοι οι μισθωτοί με μπλοκάκι, θα πληρώσουν φέτος υποχρεωτικά φόρο (και ξεχωριστά από όποια άλλα εισοδήματα είχαν το 2014) από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% σαν... επιχειρήσεις.

6.Αυξάνεται στα 650 ευρώ, από 500, το τέλος επιτηδεύματος για τα «μπλοκάκια».


7.Όσοι πιάνονται στα «τεκμήρια», θα πληρώνουν πλέον 26% (και από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητο) στο επιπλέον ποσό πάνω από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημά τους.

8.Από 1ης Ιανουαρίου θα παρακρατείται έξτρα φόρος από τους μηνιαίους μισθούς, αν ο υπάλληλος λαμβάνει και παροχές σε είδος.

 
9.Απαλλάσσονται από την υποχρέωση είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ στο Δημόσιο οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατά τη διάρκεια του 2014 είχαν συνολικά ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορούν να ζητήσουν την απένταξή τους από το καθεστώς ΦΠΑ με την υποβολή σχετικής δήλωσης μεταβολής στις αρμόδιες ΔΟΥ εντός του μηνός Ιανουαρίου 2015.

10.Καταργείται από φέτος (για τη χρήση του 2014 και εφεξής) η δυνατότητα «αυτοελέγχου» και «αυτοπεραίωσης» χωρίς έλεγχο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.


11.Αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως 31-12-2016 η επιβολή φόρου υπεραξίας στα κέρδη από πωλήσεις ακινήτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης