Μοσκοβισί: Δεν περιμένουμε απόφαση σήμερα για την ελληνική επιμήκυνση

Μοσκοβισί: Δεν περιμένουμε απόφαση σήμερα για την ελληνική επιμήκυνση

«Αυτό που πραγματικά θέλουμε, είναι να βρούμε μια δίκαιη λύση που να επιτρέπει στην Ελλάδα να προσπεράσει τις δυσκολίες που είχε, να μειώσει το έλλειμμα και να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική της προσπάθεια, έτσι ώστε να ενισχύσει την οικονομία της», είπε ο Γάλλος Επίτροπος

Μοσκοβισί: Δεν περιμένουμε απόφαση σήμερα για την ελληνική επιμήκυνση
Παρά τη μεγάλη απεργία που έχει καθηλώσει τις Βρυξέλλες, οι αφίξεις του Eurogroup έγιναν κανονικά και αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, σχετικά με τις προσδοκίες του για το τελικό αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup, καθώς και το σφάλμα του περί ελληνικού «ελλείμματος».

Η πλήρης δήλωση του Επιτρόπου έχει ως εξής:

Κλείσιμο
«Έχουμε σήμερα μια σημαντική συνάντηση με δύο μεγάλα θέματα. Έχουμε αρχικά την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τους κρατικούς προϋπολογισμούς διαφορετικών μελών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Εντοπίσαμε πού βρίσκονται τα ρίσκα, και κρατάμε τον διάλογο ανοιχτό με τα εν λόγω κράτη.

Διαλέξαμε να μην πάρουμε την γρήγορη απόφαση. Θα λάβουμε μέτρα τον Μάρτιο κρατώντας όλα τα σενάρια ανοιχτά, λαμβάνοντας υπόψη την μακρό-οικονομική κατάσταση και τις προσπάθειες των κρατών-μελών να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και να κάνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Πιστεύω, ελπίζω και είμαι σίγουρος πως θα έχουμε μια καλή και εποικοδομητική ημέρα που θα επιτρέψει μια γενική συμφωνία στο ζήτημα των προϋπολογισμών. Η Επιτροπή παίζει τον ρόλο της, αλλά χρειαζόμαστε και την υποστήριξη των κρατών-μελών. Έπειτα θα ασχοληθούμε με την ελληνική κατάσταση.

Αρχικά θέλω να δηλώσω πως είμαι πλήρως ενήμερος για τις προσπάθειες και τις αλλαγές που έχει επιτύχει ο ελληνικός λαός και η Επιτροπή το γνωρίζει επίσης. Αυτό που πραγματικά θέλουμε, είναι να βρούμε μια δίκαιη λύση που να επιτρέπει στην Ελλάδα να προσπεράσει τις δυσκολίες που είχε, να μειώσει το έλλειμμα και να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική της προσπάθεια, έτσι ώστε να ενισχύσει την οικονομία της.  

Συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση για εβδομάδες. Έχει γίνει πρόοδος αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση για να προσπεράσει η Ελλάδα τις δυσκολίες της. Η Επιτροπή θα κινητοποιηθεί πλήρως για τον στόχο αυτό, με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Δεν περιμένουμε απόφαση σήμερα στην ελληνική επιμήκυνση αλλά ελπίζω να κάνουμε βήματα μπροστά. Θα μιλήσουμε περισσότερο για αυτό το θέμα το απόγευμα».
Δεν περιμένει τελική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup ο Γάλλος Επίτροπος
Ο Επίτροπος διατυπώνει την πεποίθηση του και της Επιτροπής, πως η σημερινή κατάληξη του Eurogroup θα είναι περαιτέρω βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι όμως μια τελική συμφωνία ως προς την επιμήκυνση της βοήθειας. Φυσικά η τελική συμφωνία εξαρτάται από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Όσο περνούν οι ώρες, αναμένεται να δημιουργηθεί μια καθαρότερη εικόνα για τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.
Κυβερνητικές πηγές επίσης δηλώνουν πως το απόγευμα θα υπάρξει εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση στους Ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών από την Τρόικα. Η ενημέρωση θα εστιαστεί στην πρόοδο των συνομιλιών, την εκτίμησή τους ως προς την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων, αλλά και την πορεία των συνομιλιών σχετικά με το  μέγεθος του δημοσιονομικού κενού και τη μορφή και το ύψος των αναγκαίων μέτρων.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ελπίζει να λάβει παράταση μερικών εβδομάδων έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι προτάσεις στο τραπέζι και να βρεθεί μέση λύση ως προς την μετά-μνημονιακή εποχή στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης