Τον Αύγουστο θα δουν αυξήσεις οι ένστολοι

Τον Αύγουστο θα δουν αυξήσεις οι ένστολοι

Αναδρομικά και με το «παραπάνω» δίνει η κυβέρνηση αλλά ετοιμάζει νέες περικοπές - Σύσκεψη Σταϊκούρα με συνδικαλιστές στις 11.00

Τον Αύγουστο θα δουν αυξήσεις οι ένστολοι
«Όχι μόνο δεν θα προσπαθήσει να αποφύγει να υπακούσει στην απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους, αλλά θα την εφαρμόσει στο έπακρο και με το παραπάνω», διαμηνύουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στο «παρά ένα» της κρίσιμης συνάντησης που θα έχει στις 11 το πρωί στο Γενικό Λογιστήριο ο κύριος Σταϊκούρας με εκπροσώπους των ενστόλων.
 
Πίσω από τη φράση τους αυτή, στο υπουργείο Οικονομικών έννουν ότι δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν μόνον τριών μηνών αναδρομικά (Αύγουστος-Νοέμβριος 2012) που διατάζουν οι αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά δύο ολόκληρων χρόνων, μαζί και με τις μισθολογικές ωριμάνσεις ενδεχομένως, καθώς ετοιμάζονται να ακυρώσουν ολόκληρο το μέτρο –το οποίο στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ καταρρίπτεται ως αντισυνταγματικό-  προκειμένου να μην υποχρεωθούν να καταφύγουν σε δικηγόρους 268.500 πρώην και νυν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
 
«Δεν θέλουμε να "στοκάρουμε" υποθέσεις στα δικαστήρια» εξηγούσε αρμόδια πηγή, δεδομένου πως ούτως ή άλλως το πρόβλημα δεν μπορεί να κρυφτεί προσωρινά «κάτω από το χαλί», αφού η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη από το 2015 και μετά να συμπεριλάβει σχετικό κονδύλι και ισοδύναμα μέτρα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (όπως έγινε για φέτος με τους δικαστικούς).
Πίσω όμως από τη «γενναιοδωρία» για πλήρη συμμόρφωση με την δικαστική απόφαση, κρύβονται και σκέψεις για να επανέλθουν νέου τύπου μειώσεις στους μισθών των ενστόλων από το 2014 κιόλας. Η απόφαση του ΣτΕ ανοίγει με το σκεπτικό της παράθυρο για νέες μειώσεις, αν κριθεί αναγκαίο, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους. Η απόφαση αναφέρει μεν ότι δεν πρέπει να θίγονται οι ένστολοι για να μην κινδυνεύσει το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων και η ασφάλεια της χώρας, αλλά δεν αποκλείει μειώσεις εφόσον υπάρχει υπέρτερη δημόσια ανάγκη και εφόσον η κυβέρνηση αποδείξει ότι έχει εξοικονομήσει πρώτα από όπου αλλού μπορούσε χρήματα, πριν αγγίξει του μισθούς των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
Κλείσιμο
 
Με τον τρόπο αυτό σχεδιάζεται ο επόμενος νόμος για περικοπές στους ενστόλους, οι οποίες θα είναι μεν μικρότερες, αλλά θα αιτιολογούνται και ως «λύση ανάγκης» μετά από τη λήψη άλλων μέτρων που έχουν προηγηθεί της επιβολής τους, ώστε να μην μπορεί το ΣτΕ να τις κρίνει αδικαιολόγητες και υπερβολικές.
 
Αυτό κρίνεται αναγκαίο γιατί η επιβάρυνση για τα επόμενα χρόνια από τις αυξήσεις μισθών (λόγω κατάργησης των περικοπών) αγγίζει τα 200 εκατ. ευρω.
 
Για τα αναδρομικά από το 2012 έως σήμερα, εφόσον η κυβέρνηση θα τα επιστρέψει ολόκληρα και δεν θα περιοριστεί στις κρατήσεις 3 μηνών, θα αρχίσουν να δίδονται σταδιακά από τον επόμενο κιόλας μήνα. Με την μισθοδοσία Αυγούστου δεν θα γίνονται πια περικοπές και τμηματικά θα επιστρέφονται τα αναδρομικά.
 
Και έτσι όμως, το κόστος για φέτος υπολογίζεται σε 550 εκατ. ευρώ. Στη συνάντηση με τους ενστόλους σήμερα ο κύριος Σταϊκούρας θα επιχειρήσει να μειώσει το κόστος κατά τουλάχιστον 170 εκατ. ευρώ, όσο ήταν το όφελος που είχαν διάφορες κατηγορίες ενστόλων από επί μέρους μέτρα που είχαν ληφθεί υπέρ τους, λόγω των υπερβολικών μειώσεων μισθών που είχαν υποστεί.
 
Για παράδειγμα σχεδιάζεται να συμψηφιστεί ένα μέρος των αναδρομικών με το κοινωνικό μέρισμα που έλαβαν φέτος ένστολοι με αποδοχές κάτω των 1500 ευρώ ή με τις αυξήσεις που πήραν επειδή «ξεπάγωσαν» οι μισθολογικές προαγωγές για τον συγκεκριμένο κλάδο εργαζομένων του Δημοσίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης