Ουκρανία: Μαζική φυγή καταθέσεων - Στο 7% η μείωση σε τρεις μέρες

Ουκρανία: Μαζική φυγή καταθέσεων - Στο 7% η μείωση σε τρεις μέρες

Οι φόβοι ώθησαν πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ουκρανία να κλείσουν κάποια καταστήματα και να επιβάλουν όριο στις επιτρεπόμενες αναλήψεις

Ουκρανία: Μαζική φυγή καταθέσεων - Στο 7% η μείωση σε τρεις μέρες
Οι φόβοι για ξέσπασμα τραπεζικής κρίσης στην Ουκρανία ενισχύονται, καθώς τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας συρρικνώνονται και ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 7%, σε διάστημα τριών ημερών (από τις 18 έως τις 20 Φεβρουαρίου).
 
Σημειωτέον πως η Goldman Sachs εκτιμά πως τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν μειωθεί στα 12 δισ. - 14 δισ. δολάρια, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας υπολογίζει πως τα αποθέματα ανέρχονται στα 15 δισ.
 
Κλείσιμο
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής δανείων σε πέντε τράπεζες της χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί μία μαζική απόσυρση των καταθέσεων, κάτι που θα άφηνε άδεια τα τραπεζικά ταμεία.
 
Οι φόβοι του τραπεζικού πανικού ώθησαν, κατά τις προηγούμενες ημέρες, πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ουκρανία να κλείσουν κάποια καταστήματα και να επιβάλουν όριο στις επιτρεπόμενες αναλήψεις - μέτρο που σε μερικές περιπτώσεις έχει αρθεί.
 
Ενδεικτικά, η ιταλική Unicredit διέκοψε τη λειτουργία οχτώ υποκαταστημάτων της, ενώ άλλα κάποια άλλα υποκαταστήματα λειτουργούσαν με μειωμένο ωράριο και ενώ επεβλήθη όριο αναλήψεων στις 1.500 γρίβνες για τους πελάτες της τράπεζας και στις 500 γρίβνες για τους πελάτες άλλων τραπεζών. Το όριο ήρθη τη Δευτέρα, αλλά ένα από τα υποκαταστήματα παραμένει κλειστό. Από την άλλη, η ρωσική Sberbank ανακοίνωσε πως δεν θα προβαίνει στην υπογραφή δανειακών συμβάσεων, αν και δεν επέβαλε κάποιο όριο στις αναλήψεις από τo ATM.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης