Eπιθεώρηση Εργασίας: Οι μισές παραβάσεις αφορούν την υπέρβαση χρόνου εργασίας

Eπιθεώρηση Εργασίας: Οι μισές παραβάσεις αφορούν την υπέρβαση χρόνου εργασίας

Στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής ο περιορισμός της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και αυτό το καλοκαίρι, με έμφαση στην εποχική εργασία και στον κατασκευαστικό κλάδο

office_work
Mε σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, με εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και με tablet θα στοχεύσει η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας στον περιορισμό της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και αυτό το καλοκαίρι δίνοντας έμφαση στην εποχική εργασία και στον κατασκευαστικό κλάδο.

Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σε ημερίδα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας της ανεξάρτητης αρχής, περίπου τα μισά από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν να αφορούν υπερβάσεις του χρόνου εργασίας.

Ειδικότερα όπως τόνισε η υπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην ημερίδα «Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 74.000 έλεγχοι, δηλαδή 8.000 περισσότεροι από τον αρχικό προγραμματισμό που ήταν 66.000, και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 45 εκατ. ευρώ. Για τη φετινή χρονιά ο ελάχιστος αριθμός των ελέγχων που θα διενεργηθούν ανά την Επικράτεια είναι τουλάχιστον 67.700 ενώ ήδη από την αρχή της χρονιάς, οι έλεγχοι της Αρχής έχουν ξεπεράσει τους 14.000 και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 8 εκατ. ευρώ».

«Δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή σε όσους καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται και θα αμείβονται τις ώρες που δουλεύουν. Λεπτό λιγότερο. Αυτός είναι ο κανόνας και δεν θα επιτρέψουμε καμία παρέκκλιση», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου.

Από το σύνολο των παραβάσεων που καταγράφηκαν για ζητήματα που αφορούν την λειτουργία της αγοράς εργασίας (11.640), σχεδόν οι μισές (49,6% ή 5.774) αφορούσαν υπερβάσεις χρόνου εργασίας. Ακριβέστερα, τα στοιχεία του 2023 δείχνουν ότι επιβλήθηκαν 1.218 παραβάσεις για αδήλωτη εργασία (πρόστιμα 13.419.000 ευρώ), 3.808 παραβάσεις για πίνακες προσωπικού (υπερωρίες, με πρόστιμα 9.457.220 ευρώ). Επίσης, καταγράφηκαν άλλες 278 παραβάσεις (πρόστιμα 545.701 ευρώ) για υπερβάσεις χρόνου εργασίας και άλλες 470 μόνο για την κακή χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας (πρόστιμα 1.279.000 ευρώ).

Την ίδια ώρα τα στελέχη της επιθεώρησης εργασίας επισήμαναν την ανάγκη προσλήψεων, καθώς υπάρχει σημαντικό πρόβλημα υποστελέχωσης. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι πρέπει να βελτιωθούν τα ψηφιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το Σώμα και να αξιοποιηθούν όλες οι τεχνολογικές δυνατότητες που παρέχονται, για να γίνουν πιο στοχευμένοι, αλλά και πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στην αγορά εργασίας.

Όπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΑΑΕΕ, Γιώργος Τζιλιβάκης, την τρέχουσα χρονιά θα δοθεί έμφαση σε «οργανωτικά θέματα, στελέχωση, μισθολογικό καθεστώς, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία κάθε μονάδας, την κατάρτιση εγχειριδίων ελέγχων, ρυθμίσεις σχετικές με την ασφάλεια των επιθεωρητών. Θέλουμε μια επιθεώρηση αποτελεσματική, θεματοφύλακα της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, με εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, με συστήματα που αξιοποιούν τα πολύτιμα δεδομένα που συλλέγονται εδώ και χρόνια και με διαδικασίες που τηρούνται ευλαβικά από όλους».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν δύο πρώην υπουργοί Εργασίας, ο νυν υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο σημερινός υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι το μοντέλο της Ανεξάρτητης Αρχής, έχει ως στόχο να μην υπάρχει η φημολογία ότι η Επιθεώρηση Εργασίας, αποτελεί «το μακρύ χέρι» της εκάστοτε Κυβέρνησης. Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι η δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής αποτελεί ένα μεγάλο «μεταρρυθμιστικό βήμα».




Ειδήσεις σήμερα:

Οι Έλληνες μισθοφόροι των πλοίων και πώς εκπαιδεύονται: Δείτε το ντοκιμαντέρ του protothema.gr

Κωνσταντοπούλου: Θα μας κουνήσετε και το δάχτυλο στο τέλος - Μιλάει η κυρία εθνική εισαγγελεύς, είπε ο Γεωργιάδης (βίντεο)

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Σχεδόν 100 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται - Δραματικές εκκλήσεις από φίλους και συγγενείς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης