Ασφάλιση - Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ανοιχτή η πλατφόρμα - Δείτε παραδείγματα και οδηγίες

Ασφάλιση - Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ανοιχτή η πλατφόρμα - Δείτε παραδείγματα και οδηγίες

Από το τέλος Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η παρακράτηση 10% υπέρ ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους που εργάζονται - Ποινές σε όσους παραλείψουν τη δήλωση

Από τους πιο... τσιγκούνηδες τουρίστες της ΕΕ οι Έλληνες συνταξιούχοι
Ανοιχτή είναι από σήμερα η νέα πλατφόρμα, στην οποία οι συνταξιούχοι που εργάζονται είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα στοιχεία και το είδος της εργασίας τους και στη συνέχεια θα γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις με τους εργοδότες. Η σύνταξη στους εργαζόμενους συνταξιούχους καταβάλλεται ολόκληρη, χωρίς το πέναλτι 30%, ενώ παράλειψη της δήλωσης επιφέρει ποινή ίση με 12 μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Δείτε ή κατεβάστε τις σχετικές Οδηγίες χρήσης, πατώντας ΕΔΩ

Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που θα εισέλθουν να δηλώσουν την εργασία τους στην πλατφόρμα, η οποία τέθηκε σε λειτουργία, χωρίζονται σε 3 κατηγορίες.

Α) συνταξιούχοι που θα αναλάβουν εργασία από σήμερα 26/2 και στο εξής. Οι εν λόγω συνταξιούχοι δηλώνουν υποχρεωτικά την εργασία τους .Παράλειψη της δήλωσης επιφέρει χρηματική κύρωση ίση με δώδεκα (12) μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές .

Β) οι συνταξιούχοι που απασχολήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουν να ασχολούνται μέχρι την 26/02/2024

Γ) Οι συνταξιούχοι που απασχολήθηκαν από 01.01.2024 και διέκοψαν την απασχόληση μέχρι την 26/02/2024.

Για τις δύο τελευταίες κατηγορίες ο ΕΦΚΑ κάνει ισχυρή σύσταση ( χωρίς να επιβάλλει κυρώσεις) και σε όσους το έχουν ήδη δηλώσει τα προηγούμενα χρόνια στα ταμεία τους, να υποβάλουν εκ νέου δηλώσεις προκειμένου το σύστημα να εξομαλυνθεί το συντομότερο δυνατόν.

Από το τέλος Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η παρακράτηση 10% υπέρ ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Θα αναζητηθεί, δε, αναδρομικά από 1/1/2024 που ισχύει ο νόμος.

Η υπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου επισήμανε ότι σήμερα εκτιμάται ότι εργάζονται περίπου 100.000 συνταξιούχοι, όμως το δηλώνουν μόλις οι 36.000. «Τους ανθρώπους αυτούς πρέπει να τους βοηθήσουμε, καθώς έχουν πληρώσει την σύνταξή τους», προσέθεσε η κ. Μιχαηλίδου.

Για την είσοδό του στην ηλεκτρονική υπηρεσία, ο χρήστης επισκέπτεται την αρχική σελίδα της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr ή του διαδικτυακού τόπου e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr και κατευθύνεται στην σελίδα που αφορά στην υπηρεσία και στην οποία αναρτώνται σχετικές πληροφορίες και νομοθεσία, καθώς και ο σύνδεσμος εισόδου.

Το σύστημα αυτόματα τον οδηγεί στην είσοδο με TAXISNET κωδικούς και μετά την διαπίστευσή του από το σύστημα της ΓΓΠΣ&ΨΔ, επιστρέφει στο σύστημα του e-ΕΦΚΑ για να πληκτρολογήσει τον ΑΜΚΑ του. Στην συνέχεια, οδηγείται στην αρχική οθόνη της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, όπου εμφανίζονται τα βασικά του στοιχεία όπως τηρούνται στο Μητρώο Ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, καθώς και το κουμπί Νέα δήλωση. Στο κάτω μέρος της οθόνης, εμφανίζονται βασικές ενημερώσεις για την λειτουργία του συστήματος. Στο πρώτο μέρος της δήλωσης, υπάρχουν επιλογές ως προς την ιδιότητά του ως συνταξιούχος, δηλαδή αν είναι ήδη συνταξιούχος ή έχει υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης και ως προς την κατηγορία της σύνταξης. Επίσης, εμφανίζονται τα στοιχεία του όπως αυτά τηρούνται στο Μητρώο Ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ.


Στο δεύτερο μέρος της δήλωσης, ο χρήστης καλείται να δηλώσει υπεύθυνα:


Κλείσιμο
1. Την ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης που είναι υπακτέα στον e-ΕΦΚΑ, καθώς και την ιδιότητά του όσο αφορά σε αυτή. Η ημερομηνία έναρξης δηλώνεται με την χρήση εργαλείου ημερολογίου, το οποίο εμφανίζει το προβλεπόμενο κατά περίπτωση εύρος ημερομηνιών. 2. Την υπαγωγή του ή όχι στις εξαιρέσεις της παραγράφου 5 του άρθρου 114 ν. 5078/2023, από την υποχρέωση καταβολής του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, καθώς και την χρονική περίοδο ισχύος αυτών.


3. Την υπαγωγή του ή όχι στις εξαιρέσεις της παραγράφου 6 του άρθρου 114 ν. 5078/2023, από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ. Στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται το κείμενο το οποίο ο χρήστης θα πρέπει να διαβάσει προσεκτικά και να κάνει κλικ στο σχετικό κουμπί. Εφόσον συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά πεδία, ο χρήστης μπορεί να κάνει κλικ στο κουμπί Υποβολή δήλωσης. Θα εμφανιστεί σχετικό ερώτημα επιβεβαίωσης και αν ο χρήστης επιλέξει

Ναι, η δήλωση θα υποβληθεί οριστικά και θα λάβει αριθμό πρωτοκόλλου. Για κάθε κατηγορία απασχόλησης, οι συνταξιούχοι πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή δήλωση. Εφόσον λοιπόν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, ο χρήστης μπορεί να κάνει κλικ στο Νέα δήλωση προκειμένου να επαναλάβει την ως άνω διαδικασία για την επόμενη κατηγορία απασχόλησης.

Σε περίπτωση μη μισθωτών(ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) και αγροτών, πριν ή μετά τη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απαιτείται και η εγγραφή/επανεγγραφή/μεταβολή στο μητρώο μη μισθωτών.



Σε περίπτωση που ο συνταξιούχος επιθυμεί να δηλώσει την διακοπή της απασχόλησης ή να συμπληρώσει/τροποποιήσει τα στοιχεία των εξαιρέσεων υποχρέωσης καταβολής του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, θα πρέπει πρώτα να έχει υποβάλει την σχετική δήλωση έναρξής της και στην συνέχεια να την επιλέξει και να κάνει κλικ στο Προβολή επιλεγμένης δήλωσης. Αυτόματα, το σύστημα τον οδηγεί στην προβολή των στοιχείων με δυνατότητα μόνο ανάγνωσης.

Στο κάτω μέρος υπάρχουν δύο κουμπιά:


Τροποποίηση Εξαιρέσεων

Εφόσον συντρέχουν λόγοι συμπλήρωσης ή τροποποίησης των στοιχείων που αφορούν στην εξαίρεση του συνταξιούχου από την υποχρέωση καταβολής του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο χρήστης οδηγείται σε οθόνη όπου εμφανίζονται συμπληρωμένα και μόνο για ανάγνωση τα στοιχεία της υποβληθείσας δήλωσης, εκτός από τις ενότητες 2 και 3 οι οποίες αφορούν στις παραγράφου 5 και 6 του άρθρου 114 ν. 5078/2023. Έτσι ο χρήστης μπορεί π.χ. να τροποποιήσει τις ημερομηνίες ισχύος, εφόσον δεν τις γνώριζε κατά την φάση της αρχικής δήλωσης ή να δηλώσει την υπαγωγή του σε επιπλέον εξαίρεση, εφόσον τον αφορά.


Για την αποθήκευση των τροποποιήσεων, ο χρήστης αρκεί να κάνει κλικ στο Υποβολή τροποποιήσεων, αφού ολοκληρώσει τις απαιτούμενες αλλαγές.

Δήλωση διακοπής απασχόλησης

Για την δήλωση ημερομηνίας διακοπής απασχόλησης υπάρχει εργαλείο ημερολογίου. Ο χρήστης αρκεί να επιλέξει την επιθυμητή ημερομηνία και να κάνει κλικ στο Υποβολή διακοπής απασχόλησης το κάτω μέρος της οθόνης.


Υπενθυμίζουμε ότι από 01.01.2024 οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι λαμβάνουν στο ακέραιο τη σύνταξή τους. Αντί του πέναλτι 30% που ίσχυε μέχρι σήμερα θα καταβάλλουν πέραν των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία ασφαλιστικών εισφορών επιπλέον πόρο 10% επί των αποδοχών τους, μη ανταποδοτικού χαρακτήρα, υπέρ e - Ε.Φ.Κ.Α. για κάθε ασφαλιστέα απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των επιδομάτων εορτών (Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων) και αδείας.

Για την ασφάλιση του απασχολούμενου συνταξιούχου καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με την ασφαλιστέα απασχόληση, και επιπλέον πόρος, μη ανταποδοτικού χαρακτήρα, υπέρ e-Ε.Φ.Κ.Α. ως εξής, ανάλογα με την κατηγορία του υπαγόμενου προσώπου:

Για τους μισθωτούς ο πόρος θα παρακρατείται από τους εργοδότες μέσω των ΑΠΔ , οι οποίοι οφείλουν να τον αποδώσουν στον e - Ε.Φ.Κ.Α. Το συνολικό επιβαλλόμενο ποσό του πόρου υπέρ e - Ε.Φ.Κ.Α., σε ετήσια βάση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης ,δηλαδή 5.114 ευρώ (426,17 Χ12) Ο πόρος υπέρ e - Ε.Φ.Κ.Α. δεν είναι ανταποδοτικός και δεν αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης ή για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημάνουμε ότι υποχρέωση καταβολής του πόρου 10% έχουν και οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά η απονομή της σύνταξης τους εκκρεμεί. Όπως τονίζει σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ σε περίπτωση που το αίτημά τους απορριφθεί , το παρακρατηθέν ποσό θα τους επιστραφεί.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του πόρου συνταξιούχοι με αναπηρία, ορισμένες κατηγορίες πολυτέκνων και αγρότες του ΟΓΑ κλπ. Επίσης εξαιρούνται συνταξιούχοι των οποίων η καταβολή της σύνταξης ανεστάλη για οποιονδήποτε λόγο όπως για παράδειγμα γιατί αναλαμβάνουν απασχόληση σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης και δεν έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό δεύτερο (62ο) έτος της ηλικίας τους.

Όπως αναφέρει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ η σύνταξη των συνταξιούχων που αναλαμβάνουν απασχόληση σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης αναστέλλεται για όσο διάστημα συνεχίζει αυτή, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό δεύτερο (62ο) έτος της ηλικίας τους. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής δεν καταβάλλεται ο πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ e-Ε.Φ.Κ.Α.


Οι μη μισθωτοί εργαζόμενοι συνταξιούχοι (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) θα έχουν προσαύξηση 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης.



Ειδήσεις σήμερα:

Επεισόδια στις Βρυξέλλες - Οδοφράγματα με κοπριές στήνουν οι αγρότες, με ρίψεις νερού απαντά η Αστυνομία

Κολυδάς: Βροχές στην Αττική μέχρι το απόγευμα, η κακοκαιρία θα αποδυναμωθεί προς τα Δωδεκάνησα


Ο παλαιοχριστιανός ξανά έξω από το «Παίδων»: Θα τον τρελάνουν τον γιο μου, ευτυχώς που κρύφτηκε η γυναίκα μου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης