Εισφορά αλληλεγγύης και ενιαίος κανονισμός παροχών ΕΦΚΑ: Τα ανοιχτά θέματα για τη Δόμνα Μιχαηλίδου

Εισφορά αλληλεγγύης και ενιαίος κανονισμός παροχών ΕΦΚΑ: Τα ανοιχτά θέματα για τη Δόμνα Μιχαηλίδου

Εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να «κλειδώσουν» δύο από τα ανοιχτά θέματα που έχει να διαχειριστεί η νέα υπουργός εργασίας, τα οποία επηρεάζουν χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους

domna_mixailidou
Εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να «κλειδώσουν» δύο από τα ανοιχτά θέματα που έχει να διαχειριστεί η νέα υπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και τα οποία επηρεάζουν χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Πρόκειται για το λίφτινγκ στην εισφορά αλληλεγγύης καθώς και την εφαρμογή ενιαίων κανόνων παροχών σε χρήμα στον ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα:

Εισφορά αλληλεγγύης: Πονοκέφαλο για τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αποτελεί η αναμόρφωση «λιφτινγκ» της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων καθώς όλα τα μοντέλα που επεξεργάζονται οδηγούν σε μείωση των εσόδων κατά 250 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ωστόσο στόχος είναι – αν και δεν έχουν κλειδώσει ακόμα τα ποσά - να καταστεί δικαιότερη η επιβάρυνση 400.000 συνταξιούχων, κυρίως των ΔΕΚΟ και του δημοσίου που εισπράττουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις από τη νέα υπουργό εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Ο τέως υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναμόρφωσης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) τονίζοντας «θα αλλάξουμε κλιμακωτά την ΕΑΣ, προκειμένου να επιτύχουμε ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα», χωρίς όμως να δεσμευτεί για το χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του μέτρου.

Κλείσιμο
Η έννοια «ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα» σημαίνει ότι κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν, καθώς η ΕΑΣ ως το τελευταίο προπύργιο των μνημονιακών περικοπών αποτελεί σημαντικό πόρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που βρίσκονται στο τραπέζι:

Στο πρώτο σενάριο εξετάζεται η αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ΕΑΣ, ώστε αυτή να μην επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ» αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου, όπως δηλαδή ακριβώς συμβαίνει και με τους φορολογικούς συντελεστές στην φορολογία εισοδήματος.

Για παράδειγμα, σύνταξη 1.500 ευρώ, έχει σήμερα ΕΑΣ 3%, η οποία επιβάλλεται σε όλο το ποσό και είναι 45€. Αν όμως επιβάλλεται μόνο στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400€, δηλαδή στα 100€ με έναν κάπως αυξημένο συντελεστή – π.χ. 10% – τότε το ποσό της εισφοράς μειώνεται, για παράδειγμα, στα 10€.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μείωση των συντελεστών της ΕΑΣ από το δεύτερο κλιμάκιο και πάνω. Η λογική σε αυτό το σενάριο είναι πως με το ισχύον σύστημα ο συντελεστής διπλασιάζεται από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο, δηλαδή αυξάνεται απότομά από το 3% στο 6%.

Ενιαίος κανονισμός παροχών ΕΦΚΑ- Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν

Την έκδοση ενιαίου κανονισμού παροχών ΕΦΚΑ προκειμένου να εξισωθούν οι παροχές σε χρήμα όπως για παράδειγμα τα έξοδα κηδείας ή αποτέφρωσης, το επίδομα ασθενείας, κατασκήνωσης, τοκετού, εργατικού ατυχήματος και τα αναπηρικά επιδόματα επεξεργάζεται επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκο Μηλαπίδη και στόχο ο νέος κανονισμός να νομοθετηθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Ο ενιαίος κανονισμός που θα έπρεπε να έχει θεσπιστεί από τη γέννηση του ΕΦΚΑ, δηλαδή εδώ και περίπου 6 χρόνια αποτελούσε ένα «αγκάθι» που οι ηγεσίες του υπουργείου εργασίας ήθελαν να αποφύγουν καθώς η εξίσωση των παροχών έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι των πρώην Ταμείων ΔΕΚΟ, Τραπεζών και άλλων να χάσουν μεγάλος μέρος των προνομίων που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα έξοδα κηδείας, επίδομα το οποίο μέχρι σήμερα εμφανίζει τεράστιες διαφορές από ταμείο σε ταμείο. Προνομιούχα με φουσκωμένες παροχές θεωρούνται ορισμένα πρώην ταμεία των ΔΕΚΟ και των αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων, οι οποίοι δεν αποκλείεται να δουν τα επιδόματά τους να «ψαλιδίζονται» και να εξισώνονται με τα χαμηλά όρια που ισχύουν για το πρ. ΙΚΑ.

Έτσι το πρώην ΙΚΑ χορηγεί ως έξοδα κηδείας 759 ευρώ, ο πρώην ΟΓΑ 800 ευρώ, ο πρώην ΟΑΕΕ 762 ευρώ στους άμεσα ασφαλισμένους και 1.200 στους συνταξιούχους, ο Τομέας Ασθένειας Προσωπικού ΟΤΕ 1.570 ευρώ στους άμεσα ασφαλισμένους και 785 ευρώ στα έμμεσα μέλη, το Δημόσιο 1.000 ευρώ και το πρώην ταμείο δημοτικών υπαλλήλων 1.200 ευρώ.

Υψηλότερα ποσά λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι στο πρώην ταμείο του ΗΛΠΑΠ. Ο κανονισμός προβλέπει την καταβολή στους συγγενείς του θανόντος ασφαλισμένου τριών μηνιαίων μισθών και ενός ακαθάριστου μηνιαίου μισθού για έξοδα κηδείας.

Δύο μισθούς ή δύο κύριες συντάξεις λαμβάνουν οι συγγενείς ασφαλισμένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, δηλαδή 3.000 έως 5.000 ευρώ. Εως 2.743 ευρώ χορηγεί για έξοδα κηδείας το πρώην ΤΣΑΥ (ταμείο των γιατρών) και 1.800 ευρώ το ΤΣΜΕΔΕ.


Μεγάλες διαφορές στα επιδόματα από Ταμείο σε Ταμείο

Οι ασφαλισμένοι στον κλάδο των τραπεζών (εκτός από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος που διατηρούν δικά τους ταμεία υγείας και πρόνοιας) καταβάλλουν για έξοδα κηδείας έως 2.900 ευρώ, για επίδομα συμπαράστασης -δηλαδή για αμοιβή βοηθού σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας- έως 550 ευρώ μηνιαίως, ενώ ως παροχή ασθένειας καταβάλλεται το 100% των ημερομισθίων.

Επίσης, το πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ καταβάλλει στους ασφαλισμένους 450 ευρώ ως επίδομα κατασκήνωσης και έως 1.000 ευρώ ως παροχή ασθένειας. Ακόμα υψηλότερο, 800-900 ευρώ, είναι το επίδομα κατασκήνωσης που χορηγεί το πρώην ΤΣΜΕΔΕ.

Την ίδια ώρα, το πρώην ΙΚΑ καταβάλλει 759 ευρώ ως έξοδα κηδείας, δηλαδή σχεδόν το ¼ σε σχέση με την παροχή των προνομιούχων ταμείων, ενώ ως παροχή ασθένειας καταβάλλει το 60% των ημερομισθίων. Αμοιβή βοηθού προβλέπεται μόνο στις περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας και παραπληγίας (εξωιδρυματικό επίδομα), ενώ το επίδομα κατασκήνωσης δίνεται μετά από αίτηση από τη ΔΥΠΑ με εισοδηματικά κριτήρια.


Ειδήσεις σήμερα:

Στον Λάνθιμο η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης κωμωδίας για το Poor Things - Σάρωσε με 5 βραβεία το «Οπενχάιμερ»

Έρχεται κύμα ψύχους με χιόνια και στην Αττική - Η θερμοκρασία θα πέσει έως και 11 βαθμούς

Αναταραχής συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές συντονίζονται για την αξιολόγηση Κασσελάκη - Ανοίγει βηματισμό ο Τεμπονέρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης