«Ράλι» στις τιμές του ρυζιού: Έκαναν ρεκόρ 12ετίας και αναμένεται να ανέβουν κι άλλο

«Ράλι» στις τιμές του ρυζιού: Έκαναν ρεκόρ 12ετίας και αναμένεται να ανέβουν κι άλλο

Η απαγόρευση εξαγωγής ρυζιού από την Ινδία και οι πιθανές επιπτώσεις του φαινομένου Ελ Νίνιο πίσω από τις αυξήσεις στις τιμές

rice_plate
Οι τιμές του ρυζιού εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 12 ετών, λόγω της απαγόρευσης εξαγωγής ρυζιού από την Ινδία και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή, ανέφερε η υπηρεσία τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Δείκτης Τιμών Όλου του Ρυζιού του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) για τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 2,8% στις 129,7 μονάδες.

Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 19,7% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και η υψηλότερη ονομαστική τιμή από τον Σεπτέμβριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές προήλθαν από την Ταϊλάνδη.

«Οι ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του Ελ Νίνιο στην παραγωγή σε ορισμένους προμηθευτές παρείχαν περαιτέρω στήριξη στις τιμές, όπως και οι διακοπές λόγω βροχής και η ποιοτική μεταβλητότητα στη συνεχιζόμενη θερινή-φθινοπωρινή συγκομιδή του Βιετνάμ», αναφέρεται στην έκθεση.

Η Ινδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, απαγόρευσε τις εξαγωγές λευκού ρυζιού, εκτός από το μπασμάτι, στις 20 Ιουλίου, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει ένα ανώτατο όριο στην άνοδο των τιμών των τροφίμων στο εσωτερικό της χώρας και να διασφαλίσει ότι υπάρχουν αρκετές προμήθειες στο εσωτερικό της χώρας «σε λογικές τιμές».

H ανησυχία είναι ότι οι τιμές του ρυζιού θα μπορούσαν να ανέβουν υψηλότερα.

«Πιθανότατα θα δούμε έναν υψηλότερο δείκτη τιμών ρυζιού FAO για τον Αύγουστο του 2023 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023», δήλωσε στο CNBC ο Oscar Tjakra, ανώτερος αναλυτής της παγκόσμιας τράπεζας τροφίμων και γεωργίας Rabobank.

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονήθηκε υποψήφιος πρόεδρος του Ισημερινού - Δείτε τη στιγμή της εκτέλεσής του

Ανθρωποκυνηγητό για τον δολοφόνο του Μιχάλη - Τρεις μέρες θα απολογούνται οι Κροάτες χούλιγκανς

Βίντεο: Ο Τζο Μπάιντεν απομακρύνει ζωύφιο από το στήθος δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια συνέντευξης



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης