Το σχέδιο για νέα μείωση φορολογικών συντελεστών

Το σχέδιο για νέα μείωση φορολογικών συντελεστών

Πρώτο στοίχημα για το νέο οικονομικό επιτελείο η μείωση φόρων μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής - Τα σχέδια και τα «όπλα» του Χάρη Θεοχάρη, που θα ετοιμάσει την πρόταση

THEOHARIS
Η αποστολή που ανέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο νέο οικονομικό επιτελείο είναι ξεκάθαρη: «Βρείτε τρόπο να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές»! Η λύση είναι μία και την παρουσίασαν χθες τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο υφυπουργός, κ. Χάρης Θεοχάρης.

Η μείωση των φόρων θα έρθει μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, δηλαδή την αποκάλυψη του μαύρου χρήματος, έτσι ώστε να υπάρξει ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, χωρίς να διαταραχθεί ισορροπία του προϋπολογισμού.

«Ωραία όλα αυτά», θα πει κάποιος, «αλλά πώς μπορεί να γίνει αυτό στην πράξη»; Με «χειρουργικές επεμβάσεις» σε εντοπισμένες εστίες φοροδιαφυγής. Εστίες, όπως τα «τρικ» με τις δαπάνες που μειώνουν τον φόρο, υποθέσεις ακινήτων που ξεφεύγουν από το ραντάρ της εφορίας, ιστορίες καθημερινής τρέλας που ταλαιπωρούν ακόμα τους φορολογούμενους και τους ωθούν να κρύβουν τις συναλλαγές τους, πληρωμές που ακόμα γίνονται «κάτω από το τραπέζι» κτλ.

Πολλοί εκμεταλλεύονται τα παράθυρα της νομοθεσίας και δηλώνουν εικονικά χαμηλούς τζίρους ή ακόμα και ζημιές. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Τα καθαρά κέρδη που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι ανέρχονται περίπου στα 3,5-4 δισ. ευρώ, όταν τα ακαθάριστα έσοδα προσεγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το μεγαλύτερο τμήμα αυτών δηλώνει εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, προκειμένου να φορολογείται με τον κατώτατο συντελεστή 9%.

Κλείσιμο
Έτσι, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι, ώστε το υποδηλωμένο εισόδημα να αυξηθεί ή διαφορετικά να σταματήσει η απόκρυψη, μέσω πλασματικών σε αρκετές περιπτώσεις δαπανών, φορολογητέας ύλης. Η εισήγηση λοιπόν που ετοιμάζεται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει το να συνεχίσουν να φορολογούνται οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με την ίδια κλίμακα που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως ακριβώς γίνεται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: Ανήλικες ξυλοκόπησαν άγρια κορίτσι στη Βρετανία - Την κλώτσησαν αρκετές φορές στο κεφάλι

Κώστας Αγαπητός: Λίγο πριν πεθάνει ετοίμαζε τη μεγάλη επιστροφή στην ελληνική ακτοπλοΐα

Αδιανόητο έγκλημα στη Νέα Υόρκη: Πατέρας σκότωσε την 3 εβδομάδων κόρη του με βαλλίστρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης